Παρ’ολίγον τραγωδία στη Νέα Ερυθραία – Κατέρρευσε τμήμα της οροφής του Δημοτικού Σχολείου που εγκαινίασαν το 1931 ο Βενιζέλος και ο Παπανδρέου

6-700x417Αυτή είναι η εικόνα της πέμπτης τάξης του Δημοτικού, που κατέρρευσε στη Νέα Ερυθραία. Ευτυχώς οι μικροί μαθητές και μαθήτριες δεν ήταν στην αίθουσα γιατί βρίσκονταν σε εκπαιδευτική εκδρομή. Ο εκκωφαντικός ήχος κινητοποίησε τους δασκάλους που έσπευσαν να δουν τι είχε συμβεί. Ήξεραν ότι εργάζονται σ ένα παλαιό κτίριο, ήξεραν ότι δεν είχε συντηρηθεί επαρκώς, αλλά δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν. Τούβλα και σοβάδες είχαν σκεπάσει τα θρανία.

3-600x400

Δεν έπεσε μόνο ο σοβάς αλλά και τούβλα από την οροφή. Ο οπλισμός αποκολλημένος και σκουριασμένος. Και όμως προεκλογικά είχαν περάσει ένα χεράκι μπογιά πριν τον αγιασμό. Πρόκειται για το «διατηρητέο» (στα χαρτιά) Α” Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας που εγκαινίασε τον Νοέμβριο του 1931 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο τότε υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου. Οι γονείς τα τελευταία χρόνια, υπεύθυνα και οργανωμένα, προειδοποιούσαν τις αρμόδιες δημοτικές αρχές και ζητούσαν ελέγχους. Τα σημεία απ” όπου αποκολλήθηκε σοβάς και τούβλα είχαν στο παρελθόν πρόχειρα επισκευαστεί. Μάλιστα στο διαβρωμένο οπλισμό που αποκαλύφθηκε υπήρχαν και σημάδια από μίνιο, δηλαδή αντισκωριακή μπογιά από παλαιότερη επέμβαση. Όταν κατέρρευσε η οροφή δεν ήταν μέσα οι μαθητές από καθαρή σύμπτωση.

2-600x400

Στην περίπτωση τραυματισμού θα ξεκινούσε αυτόφωρη διαδικασία και η αναζήτηση ποινικών ευθυνών. Ακριβώς από κάτω βρίσκονταν τα θρανία των μαθητών της Πέμπτης Δημοτικού. Οι αρμόδιοι επί σειρά ετών διαβεβαίωναν ότι το σχολείο είναι ασφαλές. Ο οπλισμός που αποκαλύφθηκε ήταν σκουριασμένος και σε πολλά σημεία διαλυμένος. Οι μηχανικοί στο πρώτο έλεγχο έβγαλαν εκτός λειτουργίας τρεις τάξεις, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στον διάδρομο του πρώτου ορόφου.

4-600x400

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος μετά από επικοινωνία με τον διευθυντή του σχολείου και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Και Κηδεμόνων, αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της σχολικής μονάδας μέχρι να ολοκληρωθεί η Έκθεση αυτοψίας επί του κτηρίου. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην ΟΣΚ, ο οποίος αν και υπήρξε πρόθυμος να κουβεντιάσει, τελικά δεν ανταποκρίθηκε δηλώνοντας αναρμόδιος για το θέμα. Τεχνική εταιρεία ανέλαβε την διενέργεια ειδικών ελέγχων και θα υποβάλει πόρισμα για την συνολική κατάσταση του σχολείου. Το σχολείο θα παραμείνει κλειστό έως και την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 .

Πηγή: www.mixanitouxronou.gr