Παρουσίαση βιβλίου: Μαύρα μάτια – Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905-1920

mavra

Ένα οδοιπορικό στα πρώτα δεκαπέντε χρόνια της ζωής του Μάρκου Βαμβακάρη στη Σύρα.
Από τη μια η προσωπική μαρτυρία του ίδιου του Βαμβακάρη και από την άλλη οι περιγραφές των εφημερίδων για τους χορούς, οι αστυνομικές διατάξεις και τα δικαστικά έγγραφα φωτίζουν περισσότερο
την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της συριανής κοινωνίας εκείνου του καιρού. Το καλειδοσκοπικό αυτό κείμενο πλαισιώνεται από πλούσιο αρχειακό, εικονογραφικό υλικό.

Ο IANOS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
μας προσκαλούν
στην παρουσίαση του νέου βιβλίου
του Μάνου Ελευθερίου

ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ
Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία
στα χρόνια 1905-1920

την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013, στις 8 μ.μ.,
στο βιβλιοπωλείο IANOS
(Σταδίου 24, Αθήνα).

Ο Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΒΗΜΑ FM, παρουσιάζει το βιβλίο και συνομιλεί με τον συγγραφέα.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζουν
οι ηθοποιοί Μάνος Καρατζογιάννης, Εύα Κοτανίδη και Παναγιώτης Μπουγιούρης.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ένα οδοιπορικό στα πρώτα δεκαπέντε χρόνια της ζωής του Μάρκου Βαμβακάρη στη Σύρα. Ο Μάνος Ελευθερίου στήνει ένα καλειδοσκοπικό κείμενο στο οποίο συνδυάζει την προσωπική μαρτυρία του ίδιου του Μάρκου Βαμβακάρη για τα πρώτα νεανικά του χρόνια με πλούσιο αρχειακό υλικό (περιγραφές εφημερίδων για χορούς, αστυνομικές διατάξεις, δικαστικά έγγραφα, σπάνιες φωτογραφίες και ντοκουμέντα κ.ά.) ανασυστήνοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της συριανής κοινωνίας εκείνου του καιρού.
Έτσι, αναδεικνύεται η Σύρος των αντιθέσεων –όχι μόνο ταξικών– λαμπερή και σκοτεινή ταυτόχρονα, σε μια περίοδο που το κομβικό λιμάνι παρακμάζει δίνοντας τη σκυτάλη στον Πειραιά, εκεί όπου θα πλεύσει και ο νεαρός Μάρκος αναζητώντας την τύχη του. Από τη μια η ευμάρεια των πλουσίων, από την άλλη οι τεκέδες, τα πορνεία και οι κουτσαβάκηδες. Τα εφοπλιστικά πλοία και οι καρβουνιάρηδες, τα εργοστάσια και η παιδική εργασία… Όλα αυτά που πέρασαν στην ψυχή του μικρού Μάρκου κι έγιναν μουσική, στίχος, τραγούδι.
Στο βιβλίο περιέχεται κείμενο του Θωμά Κοροβίνη για τον Μάρκο Βαμβακάρη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στην Ερμούπολη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, τόμους με πεζά, λευκώματα και τέσσερις τόμους για το «Θέατρο στην Ερμούπολη τον 20ό αιώνα, 1901-1921», καθώς και την ανθολογία Ερμούπολη, Μια πόλη στη λογοτεχνία (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2004). Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2005 για το μυθιστόρημά του O καιρός των χρυσανθέμων (METAIXMIO, 2004). Ως στιχουργός έχει στο ενεργητικό του περίπου 400 τραγούδια και συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους έλληνες συνθέτες. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έχουν κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματά του Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές (2006), Άνθρωπος στο πηγάδι (2008), Πριν απ’ το ηλιοβασίλεμα (2011),  καθώς και η συλλογή διηγημάτων του Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ (2007). Επίσης το φθινόπωρο του 2010 κυκλοφόρησαν η ποιητική του συλλογή Ο νοητός λύκος καθώς και ο θεατρικός μονόλογος Ο γέρος χορευτής.