Πάρτε μέρος στον αγώνα παρατήρησης πουλιών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (13/4)

Action 2Ένας πρωτότυπος αγώνας παρατήρησης πουλιών  διοργανώνεται για 9η συνεχόμενη χρονιά από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία το Σάββατο 12 Απριλίου. Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να δώσουμε στα παιδιά (και γιατί όχι … και σε μας τους ενήλικες) την δυνατότητα της διαφορετικής εμπειρίας κοντά στη φύση και μάλιστα σε περιπετειώδη μορφή.

Πρόκειται για έναν αγώνα που δίνει την δυνατότητα να δούμε την πανέμορφη περιοχή της Αττικής με διαφορετικό μάτι. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ευρώπης από πλευράς κλίματος αλλά και από πλευράς βιοποικιλότητας. Δεν έχουμε όμως μάθει να ζούμε με τέτοιο ύφος κι αξίζει να το δοκιμάσουμε.

tricolored-heron-viera-wetlands-120913-119cΟ αγώνας, όπως κάθε χρόνο, θα διεξαχθεί μέσα στα όρια του νομού Αττικής και θα έχει ως σημείο τερματισμού το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον. Οι ομάδες των διαγωνιζόμενων θα διατρέξουν λόφους, βουνά, δάση, άλση, πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους, αδόμητους χώρους, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ακτές και υγροτόπους, παρατηρώντας και καταγράφοντας τον «αττικό κόσμο των πουλιών».

Νικήτρια ομάδα θα ανακηρυχθεί εκείνη, η οποία θα καταγράψει τα περισσότερα είδη πουλιών, ενώ θα δοθούν τέσσερα βραβεία: τρία με βάση τον αριθμό των ειδών που θα καταγραφούν και επίσης ένα βραβείο για την ομάδα που θα παρατηρήσει το σπανιότερο είδος.

9f1676ff28df9320e0b17ae01d51dcf8Παρά το γεγονός ότι οι φυσικές περιοχές της Αθήνας έχουν πλέον περιοριστεί σε κάποιες «γωνιές» του Λεκανοπεδίου, η φύση, σε πείσμα των καιρών, συνεχίζει να επιβιώνει και να λειτουργεί όπως παλιά: η Πάρνηθα, ο Υμηττός, οι υγρότοποι της Αττικής (Βραυρώνα, Σχινιάς, Ωρωπός, λίμνη Κουμουνδούρου, Βουρκάρι Μεγάρων), το Άλσος Καισαριανής αλλά και τα πάρκα της Αθήνας αποτελούν πολλές μικρές οάσεις ζωής εντός και εκτός πόλης και φιλοξενούν πολλά είδη πουλιών.

Η εξερεύνηση και η καταγραφή θα γίνει με τον κατάλληλο εξοπλισμό (κιάλια, τηλεσκόπια, φωτογραφικές μηχανές), ενώ σκοπός του αγώνα είναι να προωθήσει την παρατήρηση πουλιών (birdwatching) ως εναλλακτικό τρόπο ψυχαγωγίας και εξοικείωσης με τη φύση και τα πουλιά της Αττικής.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Γραφείο της Ορνιθολογικής στην Αθήνα:
Τηλ. / Fax: 210 8227937, 210 8228704, 6974510976, 6976674270
e-mail: volunteers@ornithologiki.gr