Αρχική InfoDad Πατέρας και κόρη: Μια ξεχωριστή σχέση ζωής

Πατέρας και κόρη: Μια ξεχωριστή σχέση ζωής

father-and-daughterΠατρότητα είναι η πληρέστερη αντρική εμπειρία στη ζώη γιατί μέσα απ' αυτή ο άντρας ωριμάζει, νιώθει δυνατός και σημαντικός. Πολλοί είναι οι άντρες που πιστεύουν οτι είναι πιο εύκολο να μεγαλώσουν ένα γιο παρά μία κόρη. Το κορίτσι μεγαλώνοντας είναι σημαντικό να εισπράξει την αγάπη και το σεβασμό γαι το φύλο της απο τον πατέρα της ώστε να νιώθει ασφαλής και να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση της. Σε πολύ μεγάλο βαθμό θα λέγαμε πως η αυτοεκτίμηση του κοριτσιού εξαρτάται απο τη στάση του πατέρα της.

Αν ο πάτερας υποτιμά τις γυναίκες, θεωρεί οτι έχουν περιορισμένες δυνατότητες, οτι είναι αδύναμες και χρειάζονται την προστασία των ανδρών είναι πολύ πιθανό να μετεφέρει στην κόρη του αισθήματα ανεπάρκειας, αδυναμίας, περιορισμένη βούληση και τάσεις υποταγής στο αντρικό φύλο.

Father Daughter DanceΟ πατέρας λειτουργώντας ως πρότυπο στο κορίτσι επηρεάζει ιδιαίτερα, θετικά ή αρνητικά την επιλογή συντρόφου της κόρης του. Η κόρη βλέπει στον πατέρα τον ιδανικό σύντροφο και τον θαυμάζει. Δημιουργεί μέσα από το πρότυπο του την εικόνα για τον αντρικό ρόλο και τις αντρικές συμπεριφορές. Με κάποιο τρόπο κατευθύνει τις μελλοντικές της επιλογές, προσδοκίες και ελπίδες. Συμβάλλει δηλαδή στην κοινωνική και σεξουαλική ταυτότητα του κοριτσιού και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας της.

Μέσα απο το ρόλο που του δίνει η πατρότητα, ένας άντρας μεγαλώνοντας την κόρη του ίσως χρειάστει να αμφισβητήσει τις μέχρι τώρα αντιλήψεις του για τις διαφορές των δύο φύλων. Συνήθως ο πατέρας μέσα απο τη κόρη του ευελπιστεί στην απόδοση του γυναικείου ορισμού μέσα απο τις δικές του πεποιθήσεις, περιμένει να δει το πρότυπο γυναίκας όπως αυτός το έχει ορίσει μέσα απο τα βιώματα και τις αντιλήψεις που ο ίδιος έχει απο την πατρική οικογένεια και απο τις προσωπικές του εμπειρίες. Παράλληλα ο ρόλος του τον κάνει να αναθεωρεί κάποιες απο τις απόψεις του για τη γυναικεία φύση μέσα απο το μεγάλωμα της δικής του κόρης που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τις εξελίξεις της εποχής και τη γυναικεία αυτονομία. Μέσα απο τη κόρη του αναθεωρεί και αποδέχεται ρόλους που μπορεί να αρνιόταν μέχρι τώρα.

Father-Daughter-relationshipΦτάνοντας το κορίτσι στην εφηβεία έχει να του διδάξει αρκετά πράγματα για τα δύο φύλα. Τότε ο πατέρας χρειάζεται να είναι δεκτικός και ανοιχτός ώστε να κατανοήσει τη γυναικεία φύση μέσα απο "τα μάτια της κόρης του". Ισως χρειαστεί να ξεπεράσει την ανάγκη που μπορεί να έχει να την ελέγχει και να την προστατεύει όταν δεν τον χρειάζεται, να καταφέρει να ελπίζει οτι η κόρη του απολαμβάνει το φύλο της και τη σεξουαλικότητα της, οπως τα απολαμβάνει κι αύτος και να της επιτρέψει να έχει το δικαίωμα να επιλέγει και να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων της εφόσον έχει μάθει να σέβεται καταρχήν τον εαυτό της.

Ντόρα Μίνου
Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή σύμβουλος
http://www.minou.gr/


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.