Kρούσμα μηνιγγίτιδας σε νηπιαγωγείο της Πάτρας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους γονείς 40 νηπίων.
4χρονη διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα και νοσηλεύτηκε στην Πάτρα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ, ένα κοριτσάκι 4 ετών διαγνώσθηκε με κρούσμα μηνιγγιτιδόκοκκου, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας και είναι καλά στην υγεία του.
Σε έλλειψη το φάρμακο που έπρεπε να πάρουν προληπτικά τα παιδιά
Ωστόσο, τα υπόλοιπα 40 παιδιά έπρεπε να πάρουν προληπτικά αγωγή, αλλά το φάρμακο που συνέστησαν οι παιδίατροι ήταν σε έλλειψη.
Οι γονείς των 40 νηπίων πέρασαν δύο 24ωρα αγωνίας και χρειάστηκε να ψάξουν το φάρμακο σε φαρμακεία γειτονικών πόλεων, όπως στον Πύργο και το Αγρίνιο.
Από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τονίστηκε ότι σήμερα θα λυθεί το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκου, καθώς έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαιτούμενες δόσεις για να χορηγηθεί στα 40 παιδιά.
Το απαράδεκτο περιστατικό κατήγγειλε η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, τονίζοντας: «Είναι απαράδεκτο το 2023 τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να μένουν απροστάτευτα από ασθένειες που μπορεί να σπανίζουν, αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί, αφού η λογική του “κόστους – οφέλους”, που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, εφαρμόζεται και στον χώρο της Υγείας. Αποτέλεσμα αυτής της λογικής η μη περίληψη του εμβολίου του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας, αφού είναι πολλές οι οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».
ΓΟΝΕΙΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ – ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ
H μηνιγγίτιδα είναι ο “εφιάλτης” κάθε γονιού. Κυρίως η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, είναι μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, που μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, νευρολογικά προβλήματα, ακόμη και θάνατο. Είναι κρίσιμο να γίνει γρήγορα η διάγνωση της μηνιγγίτιδας ώστε με κατάλληλη θεραπεία να προληφθούν, ή να μειωθούν τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Η φλεγμονή που προκαλεί μηνιγγίτιδα είναι κανονικά ένα άμεσο αποτέλεσμα είτε μιας βακτηριακής λοίμωξης ή μιας ιικής μόλυνσης. Ωστόσο, η φλεγμονή μπορεί επίσης να προκληθεί από σπανιότερες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, μία παρενέργεια σε κάποιο φάρμακο, μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, ή από άλλους μολυσματικούς παράγοντες όπως μύκητες (κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα) και παράσιτα.
Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ – ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ
Όπως τονίζει σε ανάρτησή της η παιδίατρος Μαίρη Κοδροπούλου Ζησίμου ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι το σημάδι του Brudzinski. Η σοβαρή δυσκαμψία του αυχένα αναγκάζει τους γοφούς και τα γόνατα του ασθενούς να κάμπτονται όταν ο λαιμός κάμπτεται.
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ “ΔΕΙΧΝΟΥΝ” ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ
Στα βρέφη, τα σημάδια της μηνιγγίτιδας δεν είναι πάντα προφανή, λόγω της αδυναμίας του βρέφους να επικοινωνήσει αυτά τα συμπτώματα. Ως εκ τούτου, γονείς, συγγενείς και κηδεμόνες πρέπει να προσέχουν πολύ τη συνολική κατάσταση του βρέφους.
Παρακάτω θα δείτε μια λίστα από πιθανά συμπτώματα σε βρέφη, ή παιδιά με βακτηριακή μηνιγγίτιδα, η οποία σε οποιαδήποτε ηλικία θεωρείται μια κατεπείγουσα κατάσταση.
ΚΛΑΣΙΚΑ Ή ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 3 ΜΗΝΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ
- Μειωμένη πρόσληψη υγρών/κακή διατροφή
- Εμετός
- Λήθαργος
- Εξάνθημα
- Στραβολαίμιασμα
- Αυξημένη ευερεθιστότητα
- Αυξημένος λήθαργος
- Πυρετός
- Διόγκωση του σημείου Fontanelle (το μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού)
- Επιληπτική δραστηριότητα
- Υποθερμία
- Σοκ
- Υποτονία (χαλαρότητα)
- Υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα)
- Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος)
ΚΛΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 1 ΕΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΞΗΣ:
- Ναυτία και έμετος
- Πονοκέφαλος
- Αυξημένη ευαισθησία στο φως
- Πυρετός
- Μεταβολή της νοητικής κατάστασης (το παιδί φαίνεται να έχει σύγχυση ή συμπεριφέρεται περίεργα)
- Λήθαργος
- Επιληπτική δραστηριότητα
- Κώμα
- Δυσκαμψία ή πόνος στον αυχένα
- Το παιδί φέρνει αυτόματα τα γόνατα προς το σώμα, όταν ο λαιμός του είναι λυγισμένος προς τα εμπρός, ή νιώθει πόνο στα πόδια όταν τα λυγίζει (αυτό ονομάζεται σημάδι Brudzinski)
- Το παιδί δεν μπορεί να ισιώσει τα πόδια του, αφότου τα ισχία του καμφθούν σε γωνία 90 μοιρών (αυτό ονομάζεται σημάδι Kernig)
- Εξάνθημα
Τα συμπτώματα της ιογενούς μηνιγγίτιδας συνηθέστερα μοιάζουν με αυτά της γρίπης (πυρετός, μυαλγίες, βήχας, πονοκέφαλος, αλλά μπορεί υπάρχουν και ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω για βακτηριακή μηνιγγίτιδα), αλλά τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως πολύ πιο ήπια.
Διαβάστε επίσης:
Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα – Οι εκλογές φέρνουν πρόωρο κλείσιμο;