Αρχική Fun Time Πειράματα Πείραμα: ένα αυγό στην κουζίνα μας, πετάει τα ρούχα του!

Πείραμα: ένα αυγό στην κουζίνα μας, πετάει τα ρούχα του!

1Ένα αυγό θα  βγάλει τα ρούχα του, κι εμείς θα το παρατηρήσουμε! Κι εξηγώ αμέσως: τα αυγά –ιδιαίτερα τα ωμά- δεν μπορούν να καθαριστούν, χωρίς να σπάσει η εσωτερική μεμβράνη που το καλύπτει. Σωστά μέχρι εδώ; Σωστά!

Κι όμως υπάρχει τρόπος να ξεφλουδίσουμε ένα ωμό αυγό, χωρίς να πειράξουμε καθόλου την εσωτερική του μεμβράνη. Πως; Έχετε σκεφτεί κάτι; Αν όχι, θέλετε να έρθετε μαζί μου στην κουζίνα;

Ας μαζέψουμε τα σύνεργα:

-          Ένα ωμό αυγό

-          Ένα γυάλινο βαζάκι από μαρμελάδα

-          ½ μπουκάλι ξίδι περίπου

2Ας ξεκινήσουμε:

1. Βάζουμε το αυγό μέσα στο γυάλινο βαζάκι.

2. Ρίχνουμε ξίδι μέχρι να σκεπαστεί.

3. Βιδώνουμε το καπάκι (αν έχει) και περιμένουμε 48  ώρες.

Τι παρατηρούμε;

-Αρχίζουν να δημιουργούνται φυσαλίδες στην επιφάνεια του αυγού.  Όσο πληθαίνουν οι φυσαλίδες τόσο επιδρούν πάνω στο τσόφλι του αυγού και το κάνουν λεπτότερο. Στο τέλος εξαφανίζεται!

-Το  εσωτερικού του αυγού όμως παραμένει στη θέση του. Η λεπτή μεμβράνη που το προστατεύει δεν διαλύεται. Επειδή είναι διαφανής, μπορείτε να δείτε τον κρόκο του αυγού! Δεν είναι καταπληκτικό;

3 Πως γίνεται αυτό;

Το τσόφλι -που περιέχει ανθρακικό ασβέστιο- αντιδρά όταν έρχεται σε επαφή με το ξίδι. Τα δυο τους παράγουν φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα. Αυτές με τη σειρά τους εξαφανίζουν το τσόφλι, αλλά όχι τη μεμβράνη. Ελπίζω να σας άρεσε! Kάντε το κι εσείς! Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.