Αρχική InfoDad Πέντε πράγματα που οι μπαμπάδες κάνουν καλύτερα

Πέντε πράγματα που οι μπαμπάδες κάνουν καλύτερα

Υπάρχουν πέντε πράγματα που οι μπαμπάδες μπορούν να κάνουν καλύτερα, ίσως καλύτερα και από τις μητέρες. Όσο και αν οι γυναίκες γκρινιάζουν και πιστεύουν ότι είναι αλάθητες στην ανατροφή των παιδιών, σε ορισμένα πράγματα οι μπαμπάδες επιλέγουν καλύτερες λύσεις. Λειτουργούν τουλαχιστον διαφορετικά από τις μαμάδες και το αποτέλεσμα αποδεικνύεται πολύ πιο λειτουργικό για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών επισημαίνει η Τζίνα Θανοπούλου Ψυχο-εκπαιδευτική Σύμβουλος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Αυτό δε σημαίνει ότι ο ένας γονιός είναι καλύτερος από τον άλλο, αλλά ότι οι μπαμπάδες λειτουργούν διαφορετικά. Πολλές φορές οι χειρισμοί τους αποδεικνύονται πιο λειτουργικοί στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Τελικά η αλήθεια βρίσκεται στη μέση. Το θέμα δεν είναι ο ένας γιονιός να μιμηθεί τον άλλο, αλλά τελικά να συνεργασθούν για να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδια πιό ισορροπημένα. Να μερικοί τρόποι που οι μπαμπάδες μπορεί να λειτπουργήσουν πιο ευεργετικά:

• Αφήνουν τα παιδιά να αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες και ρίσκα. Οι μπαμπάδες γενικότερα επιτρέπουν στα παιδιά να τολμήσουν πιο επικίνδυνες δραστηριότητες. Πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να βιώνουν κάτι καινούργιο και πιο επικίνδυνο για να μάθουν καλύτερα. Στο ρίσκο και στον κίνδυνο οι μπαμπάδες είναι πιο ανεκτικοί.

• Εμπιστεύονται την διαίσθηση τους. Από μελέτες και ψυχολογικές παρατηρήσεις έχει βρεθεί ότι ένω οι μπαμπάδες ακολουθούν το ένστικτό τους, οι μαμάδες ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των ιατρών σε κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι ενώ είναι σημαντικό ο γονιός να ακολουθεί τις ιατρικές οδηγίες, εξίσου χρήσιμο είναι ο γονιός να ακολουθεί και την δική του κρίση και σε αυτό το τομέα οι μπαμπάδες έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση.

dad-kids-on-couch

• Οι μπαμπάδες δεν προσκολλώνται στις λεπτομέρειες. Π.χ. οι μπαμπάδες δεν «κολλάνε» στους χρωματικούς συνδυασμούς των ρούχων που φοράνε τα παιδιά, αλλά απλά ενδιαφέρονται να είναι ντυμένα κατάλληλα, πρακτικά σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση και την ελεύθερη βούληση του.

• Καταλαβαίνουν καλύτερα τα παιδιά, γιατί είναι και εκείνοι «παιδιά». Η αλήθεια είναι ότι επειδή οι άνδρες έχουν μια αιώνια παιδική φύση μέσα τους, ταυτίζονται περισσότερο με τα παιδιά τους σε θέματα επιλογής παιχνιδιού, προγράμματος και ωραρίου. Η μητέρα θέλει συνήθως τα παιδιά να τηρούν πιο αυστηρά το ωράριο που τους θέτει και το προγραμμα που τους βάζει, ενώ οι μπαμπάδες ακολουθούν ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα. 'Ετσι τα παιδιά πολλές φορές προτιμούν τον μπαμπά για να ακολουθήσουν το πρόγραμμα τους.

• Οι μπαμπάδες περιμένουν πριν επέμβουν. Η νοοτροπία των μπαμπάδων είναι να αφήσουν τα παιδιά να εκφρασθούν ή να περάσει κάποιος χρόνος πριν επέμβουν. Πιστεύουν έτσι ότι τα παιδιά θα εκτονωθούν καλύτερα και θα μάθουν να περιμένουν, να έχουν πιο πολύ υπομονή και να επιλύουν μόνα τους τα προβλήματά τους.

'Ετσι λοιπόν βλέπουμε ότι ενώ οι μητέρες λατρεύουν τα παιδιά τους και νομίζουν ότι τα ξέρουν «όλα», έχουν να διδαχθούν πολλά και από τη μέθοδο διαπαιδαγώγησης των μπαμπάδων και πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην άποψή τους και να τους εμπιστευθούν. Άλλωστε η καλύτερη διαπαιδαγώγηση είναι αυτή που και οι δύο γονείς με το δικό τους μοναδικό τρόπο συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των παιδιών και ο καθένας πρέπει να σέβεται αυτό που «φέρνει» ο άλλος.

Σε συνεργασία με την Huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι τρυφερές στιγμές της πατρότητας σε ένα συγκινητικό βίντεο!

Μπαμπάς έγινε φωτογράφος για χάρη των παιδιών του! (φωτό)

10 +1 μυστικά για να γίνετε καλύτερος μπαμπάς!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.