Γνωρίζουμε τον Πασχάλη Αρβανιτίδη και τα τραγούδια του πάρα πολύ καλά, γιατί όχι μόνο μεγαλώσαμε με αυτά, αλλά ξετρελαίνουν και τα παιδιά μας με τον πάντα σύγχρονο, χορευτικό ρυθμό τους και τον παιχνιδιάρικο στίχο τους. Χορέψαμε μπλουζ με τις μπαλάντες του, χοροπηδήσαμε στα πάρτι με τον Ιβάν, ενώ όσοι είχαμε την τύχη να τον δούμε ζωντανά, έχουμε πάντα να αναφερόμαστε σε μία από τις καλύτερες βραδιές της ζωής μας.
Αυτό που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουμε, όμως, είναι, ότι ανάμεσα στις επιτυχίες του υπάρχει και ένα πολύ αγαπημένο και επίκαιρο τραγούδι, το «Περήφανοι Όλοι», το οποίο ο ίδιος έγραψε εμπνευσμένος από τον Μακεδονομάχο παππού του, προς τιμήν των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης.
Το Infokids.gr είχε την χαρά να μιλήσει με τον Πασχάλη τόσο για το συγκεκριμένο τραγούδι που έχει μάλιστα γίνει viral τις τελευταίες ημέρες, αλλά και για τα πλάνα του με αφορμή τα 55 χρόνια φέτος πρωτοπορίας του στο ποπ ελληνικό τραγούδι, καθώς και για το πόσο περήφανοι μπορούμε να είμαστε σήμερα.
-Τι σας ενέπνευσε να γράψετε αυτό το τραγούδι;
-Κάποια στιγμή είχα πάει για διακοπές στο χωριό της μητέρας μου, στον Άη Γιώργη Γρεβενών, και βρέθηκα στο πατρικό της σπίτι. Ένα απομεσήμερο, όπως καθόμουν στις φλοκάτες στο σαλόνι, πρόσεξα πάνω από το τζάκι μια πολύ παλιά φωτογραφία με τα 6 αδέλφια του παππού μου, με τις μουστάκες τους τις στριφτές, τα φυσεκλίκια και τα πιστόλια τους, καθώς ήταν Μακεδονομάχοι, και το βλοσυρό τους ύφος. Αυτή η εικόνα μου έμεινε στο μυαλό και αργότερα, όταν άρχισα πια και έγραφα τραγούδια, τη θυμήθηκα ξανά και έτσι έγραψα το «Περήφανοι Όλοι». Το ηχογραφήσαμε με τους Olympians, το κυκλοφορήσαμε γύρω στο 1970-71 και έκτοτε το λέω σχεδόν σε όλα τα προγράμματά μου, μέχρι και τώρα. Αρέσει πολύ σε ειδικό κοινό, γιατί είναι μία ιδιαίτερη μπαλάντα.
Με έχουν, μάλιστα, καλέσει πολλές φορές σε σχολεία (μουσικά και όχι μόνο) σε γιορτές της 25ης Μαρτίου, για να συμμετέχω με τη χορωδία του σχολείου στο τραγούδι αυτό.
Θα το βρείτε σε πολλές εκτελέσεις. Μία πάρα πολύ ωραία είναι με τη χορωδία του Σπύρου Λάμπρου…
…ενώ υπέροχη είναι και η εκτέλεση της χορωδίας των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας, με μαέστρο των Κώστα Ευαγγελάτο.
Είναι ένα τραγούδι που μου έδωσε και το έναυσμα να στείλω μια πρόταση στον Ελλάδα ’21, όπου προΐσταται η Γιάννα Αγγελοπούλου, για μία παράσταση-συναυλία, με τον τίτλο «Πασχάλης 1966-2021: 55 χρόνια ελληνικής ποπ μουσικής». Η πρόταση αυτή σε πρώτη φάση ενεκρίθη, λόγω κορωνοϊού κόλλησε, ωστόσο πιστεύω πως όταν ανοίξουν ξανά οι επικοινωνίες θα βγούμε με αυτή την παράσταση και θα είναι μία πάρα πολύ σημαντική στιγμή για την ιστορία της ελληνικής ποπ που είναι και μακρόχρονη και πολύ αξιόλογη, ενώ έχω το προνόμιο να είμαι, μαζί με τους Olympians, αυτός που έβαλε τα θεμέλια αυτής της σπουδαίας μουσικής.
-Πόσο εύκολο ήταν να κυκλοφορήσει ένα τραγούδι με επαναστατικό στίχο στην Χούντα;
-Δεδομένου, ότι η Χούντα ήταν υπέρ των Ελλήνων και της εθνικοφροσύνης και το τραγούδι μιλά γι’αυτήν ακριβώς την γενιά των Ελλήνων, δεν δυσκόλεψε καθόλου την κυκλοφορία του τραγουδιού.
-Πόσο υπερήφανοι μπορεί να είμαστε σήμερα ως Έλληνες και ειδικά τον τελευταίο χρόνο που ζούμε σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες;
-Νομίζω ότι οι Έλληνες κατά βάθος είμαστε πάντα υπερήφανοι –υπερήφανοι όλοι. Το DNA μας περιλαμβάνει και την υπερηφάνεια. Από εκεί και πέρα μπορώ να σημειώσω, ότι τα τελευταία χρόνια κάποιοι μας οδηγούν σε διχασμό, όμως αυτό δεν είναι κάτι που μας ταιριάζει σαν λαό. Μπορεί να μας δίχασαν στην ιστορία πολλές φορές, όμως πάντα ‘με ένα σφύριγμα φτάναμε’. Ήμασταν πάντα και θα είμαστε παρόντες.