Αρχική InfoSchool Γυμνάσιο Περιφέρεια Αττικής: Δράσεις για την προαγωγή της υγείας στα σχολεία και την πρόληψη από τη μάστιγα των ναρκωτικών

Περιφέρεια Αττικής: Δράσεις για την προαγωγή της υγείας στα σχολεία και την πρόληψη από τη μάστιγα των ναρκωτικών

Με διευρυμένο το πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας στα σχολεία της Αττικής, προχωρά η περιφέρεια Αττικής για πρώτη φορά συντονισμένα, με τη συνεργασία επιστημονικών φορέων, σε όλες τις Ενότητές της.

Σκοπός του προγράμματος, διευκρίνισε η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Κατερίνα Θανοπούλου, είναι «η συστηματική πρόληψη στις σχολικές κοινότητες. Απευθύνεται σε ευρύ φάσμα αναγκών σχετικές με τις βασικές αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών και των έφηβων. Ομάδα-στόχος είναι οι μαθητές και ενδιάμεσες ομάδες-στόχος είναι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί».

Ουσιαστικός στόχος υπογράμμισε, είναι η προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας των μαθητών, η ευαισθητοποίηση σε επιλογές ζωής που ενισχύουν το «ευ ζην» και δρουν προληπτικά σε βλαπτικές συμπεριφορές με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ενήλικη ζωή. Επίσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των γονέων και των εκπαιδευτικών ώστε να συμβάλουν θετικά στη διαδικασία αυτή.

Η υλοποίηση του προγράμματος έως σήμερα γινόταν αποσπασματικά με επιμέρους δράσεις από κάθε Περιφερειακή Ενότητα χωρίς συντονισμό και με περιορισμένο αντικείμενο. Εφεξής η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων ομάδων είναι ως εξής:

Με τη συνεργασία του ΤΕΙ Αθήνας θα γίνεται ενημέρωση για ζητήματα διατροφικών επιλογών, με το ΚΕΘΕΑ για την πρόληψη από εξαρτησιογόνες ουσίες ενώ με τη συνεργασία των υπευθύνων υγείας των σχολείων θα συνεχιστούν οι δράσεις σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης - πρόληψης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και οι δράσεις που στοχεύουν στη στοματικής υγεία για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων.

Η περιφέρεια εταίρος στο κέντρο «Αθηνά-Υγεία» του δήμου Αθηναίων

Σημειώνεται ότι το συντονισμό, του χρηματοδοτούμενου από ιδίους πόρους της περιφέρειας, προγράμματος ανέλαβε η περιφέρεια Αττικής μετά την έγκριση της σχετικής εισήγησης που υπέβαλε η κ. Θανοπούλου. Έγκριση την οποία πήρε και για τη συμμετοχή της περιφέρειας Αττικής ως εταίρος στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του δήμου Αθηναίων, «Αθηνά-Υγεία». Όπως σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης, «η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί υποχρέωσή της να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δράση στον τομέα της πρόληψης των εξαρτήσεων που αποτελεί ένα ολοένα και διευρυμένο κοινωνικό πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι την Ελλάδα, λειτουργούν συνολικά 75 Κέντρα πρόληψης, τα 21 εκ των οποίων λειτουργούν στη περιφέρεια Αττικής και αντιστοιχούν σε 13 μη κερδοσκοπικές εταιρείες. Στις 12 από αυτές η περιφέρεια συμμετέχει ως εταίρος ενώ δεν συμμετείχε στη 13η με τίτλο: Κέντρα Πρόληψης Δ. Αθηναίων «Αθηνά- Υγεία», η οποία λειτουργεί με 7 παραρτήματα σε ισάριθμα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Αθηναίων.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.