Αρχική Infokids Υγεία Περιγεννητική και νεογνική φροντίδα: Στόχος η καλύτερη περίθαλψη όλων των νεογνών και δη των πρόωρων στη χώρα μας

Περιγεννητική και νεογνική φροντίδα: Στόχος η καλύτερη περίθαλψη όλων των νεογνών και δη των πρόωρων στη χώρα μας

proora-neogna

Παρόλο που σημαντικά βήματα έχουν γίνει στον τομέα της περιγενετικής και νεογνικής φροντίδας στη χώρα μας, πολλά ακόμη χρειάζεται να θεσμοθετηθούν ώστε να επιτευχθεί μείωση των ημερών νοσηλείας των πρόωρων νεογνών αλλά και μια πιο σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση για πολλά νοσήματα με στόχο την καλύτερη έκβαση και την ποιότητα ζωής αυτών των παιδιών. Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί τους νεογνολόγους είναι η επίτευξη των στόχων με φαρμακευτικά μέσα και όχι με επεμβατική θεραπεία.

Τα παραπάνω  τονίσθηκαν σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο ξενοδοχείο CARAVEL  με αφορμή την διοργάνωση από τις 11 μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου του 4ου Διεθνούς  Συνεδρίου της  Ένωσης Ευρωπαϊκών Νεογνολογικών και Περιγεννετικών Εταιρειών (UENPS).
Η βελτίωση των περιγεννητικών δεικτών αλλά και η αποτύπωση των συστημάτων που επικρατούν στην περιγεννητική και νεογνική ιατρική στις χώρες της Ευρώπης, είναι από τα κεντρικά θέματα του Συνεδρίου, καθώς συνδέονται με τα δικαιώματα του εμβρύου, κανόνας που υπάρχει άλλωστε και στον Όρκο του Ιπποκράτη.

 
Όπως τόνισε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κυρία Φανή Ανατολίτου, υπεύθυνη Δ/ντρια της Β΄ΜΕΝΝ του Νοσοκομείου Παίδων ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ στην χώρα μας εφαρμόζονται καινοτόμες προληπτικές στρατηγικές θεραπείας , όπως αντιμετώπιση της προωρότητας με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, για τον τρόπο αερισμού των πρόωρων νεογνών γίνεται προσπάθεια να μη διατηρούνται μακροχρόνια διασωληνωμένα αλλά άμεσα να αποσωληνώνονται αποφεύγοντας έτσι τις επιπλοκές προκύπτουν από την παρατεταμένη διασωλήνωση.

Επίσης, ενώ παλαιότερα ο βοτάλειος πόρος-έξω καρδιακό αγγείο, που συνδέει την αορτή με την πνευμονική αρτηρία και κλείνει αυτόματα στα τελειόμηνα λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους,  έκλεινε επεμβατικά, τώρα χορηγείται λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους φαρμακευτική αγωγή, που απέδειξε ότι εξασφαλίζει σημαντική βελτίωση στην καρδιά και έτσι αποφεύγονται και τυχόν χειρουργικές αποτυχίες. Να αναφερθεί ότι στα πρόωρα ο βοτάλειος πόρος-έξω καρδιακό αγγείο παραμένει ανοικτός ακόμα και για εβδομάδες προκαλώντας επιπλοκές στην λειτουργία του ανώριμου εγκεφάλο.

Στο Συνέδριο θα γίνει αναφορά σε σχετική μελέτη.

Η Πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής αναφέρθηκε επίσης  στη σημασία του μητρικού γάλακτος το οποίο βοηθά στη λειτουργία του εντέρου και την ανάπτυξη του αμυντικού συστήματος  του ανώριμου οργανισμού των προώρων και στη σημασία του μητρικού θηλασμού για την ενίσχυση  του δεσμού μητέρας παιδιού.
Σημειώθηκε επίσης πώς στην χώρα μας υπάρχουν μόνο δύο τράπεζες μητρικού γάλακτος στο Αγ. Σοφία και στο Έλενα, που βοηθούν για τη χορήγηση μητρικού γάλακτος στα πρόωρα, ενώ, όπως τόνισε η κ. Ανατολίτου, στη χώρα μας είναι σοβαρό μειονέκτημα το ότι δεν υπάρχουν ιατρεία διαχρονικής παρακολούθησης των παιδιών που έχουν γεννηθεί πρόωρα.

Ο πρόεδρος του UENPS κύριος Giuseppe Buonocore αναφέρθηκε στην  αναγκαιότητα της χορήγησης ειδικής ανοσοσφαιρίνης στις γυναίκες που πρόκειται  να τεκνοποιήσουν για δεύτερη φορά και είναι ρέζους Αρνητικού, λογω αυξημένου ποσοστού θνητότητας του νεογνού τους. Μάλιστα  διοργανώνεται  στην Αθήνα, στις 14 Δεκεμβρίου ένας μικρός Μαραθώνιος για την επισήμανση της αναγκαιότητας τακτικής παρακολούθησης των εγκύων γυναικών από τον γυναικολόγο  σε συνεργασία με το νεογνολόγο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.