Αρχική Infokids Αποδράσεις Ταξίδια Περιήγηση στο Αμφιάρειο, γνωριμία με τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής και κολύμπι στον Ωρωπό (28/7)

Περιήγηση στο Αμφιάρειο, γνωριμία με τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής και κολύμπι στον Ωρωπό (28/7)

αμφιάρειο

Μια πολύ ωραία πρωτοβουλία από τη MONUMENTA για την Κυριακή 28 Ιουλίου, στις 11 π.μ. Σε συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ, τη συνεργασία της Β’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και των πολιτιστικών συλλόγων Αγίας Βαρβάρας και Καλάμου οργανώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά δωρεάν περιήγηση στο Αμφιάρειο, ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία ιερά της Αττική.  Μέλη της MONUMENTA θα μιλήσουν για την ιστορία του ιερού, μαντείου και θεραπευτηρίου του Αμφιαράου, αλλά και για τους τρόπους προστασίας με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία των μνημείων.

Το Αμφιάρειο, αφιερωμένο στον μυθικό ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιάραο, ήταν το Ιερό του αρχαίου Ωρωπού. Ιδρύθηκε στο διάστημα 431-415 π.Χ. και λειτούργησε έως τον 3ο αι. μ.Χ., ως τόπος λατρείας, μαντείο και θεραπευτήριο. Βρίσκεται στο βάθος μιας χαράδρας, και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα περιβάλλονται από πυκνό πευκοδάσος και αμπέλια. Μια σπάνια ομορφιά χαρακτηρίζει τον ξεχασμένο από επισκέπτες αυτό αρχαιολογικό χώρο της Αττικής.

Το Ιερό αποτελείται από δύο ξεχωριστούς τομείς που εκτείνονται στις όχθες της ρεματιάς του Μαυροδήλεσι. Στη βόρεια όχθη βρίσκονται τα επίσημα κτήρια (λουτρά, στοά, θέατρο, ναός, βάθρα αγαλμάτων, βωμοί), ενώ στη νότια όχθη εκτείνονται οι εγκαταστάσεις και οι κατοικίες που εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του Ιερού.
αμφιάρειο2

H MOΝUΜΕΝΤΑ ξεκίνησε το 2011 συνεργασία με την τοπική κοινωνία προκειμένου το Αμφιάρειο να αποτελέσει, μέσα από περιηγήσεις, κομμάτι της ζωής των κατοίκων και των παραθεριστών του δήμου Ωρωπού και με το Διάζωμα, μη Κερδοσκοπικό Σωματείο για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, για να ανοίξει ένας κουμπαράς όπου κάτοικοι και φίλοι της περιοχής συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους (Εθνική Τράπεζα 040/48312096) με σκοπό να αναδειχθεί το αρχαίο θέατρο του ιερού.

Κάθε χρόνο πολύς κόσμος συμμετέχει στις περιηγήσεις, παρόλο που η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με ΙΧ.

Η συνάντηση είναι στην είσοδο του χώρου. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας καπέλα, φωτογραφική μηχανή και να φοράτε κατάλληλα παπούτσια.

Για περισσότερες πληροφορίες: 6973308857.

ωρωπός

Ωρωπός: Κοντινή απόδραση εντός της Αττικής

Αποτελεί δημοφιλές παραθεριστικό κέντρο για πολλούς από τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Συνδυάζει το απέραντο γαλάζιο του ευβοϊκού κόλπου με το πράσινο των βουνών και των κατάφυτων εκτάσεων από τις γύρω περιοχές. Η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση και οι ρυθμοί ζωής, καθιστούν τον Ωρωπό ιδανικό προορισμό για όσους έχουν συνηθίσει τη ζωή της Αθήνας.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Ο Ωρωπός είναι οικισμός της Βορειοανατολικής Αττικής. Βρίσκεται 54 χλμ. μακριά από την Αθήνα, στις ακτές του ευβοϊκού κόλπου. Υπάγεται διοικητικά στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και ως συγκρότημα αποτελείται εκτός από τον ομώνυμο οικισμό και από τα χωριά Μήλεσι, Σκάλα, Μαρκόπουλο, Συκάμινο, Νέα Παλάτια, Χαλκούτσι και Άγιος Κωνσταντίνος. Όμορες κοινότητες είναι η Μαλακάσα, η Αυλώνα και ο Κάλαμος. Κατά την αρχαιότητα αποτελούσε το εύρωστο αγροτικό κέντρο «Γραία» της Τανάγρας. Αρχικά ήταν υπό την επιρροή της Ερέτριας και στη συνέχεια υπήρξε σημαντικό λιμάνι και αμυντικό τείχος για τους Αθηναίους. Την βυζαντινή περίοδο αποτέλεσε αγροτικό κέντρο, ενώ κατά την τουρκοκρατία λεηλατήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως βάση ανεφοδιασμού από τους Τούρκους. Οι περίπου 1.500 κάτοικοι του ασχολούνται με τη γεωργία, τον τουρισμό και το εμπόριο.

Περιήγηση
Επισκεφτείτε τα μουσεία (Οίνου, Φαέθων, Ζυγομαλά) και το συγκρότημα των κτιρίων του Αμαλίειου Ορφανοτροφείου. Στα Νέα Παλάτια με το έντονο μικρασιατικό στοιχείο, δείτε τον Πολιτιστικό και Πνευματικό Όμιλο. Βορειοδυτικά της Σκάλας βρίσκεται η λιμνοθάλασσα του Ωρωπού, υγροβιότοπος με περισσότερα από 140 είδη πουλιών. Επισκεφτείτε τον Άγιο Ανδρέα στη Σκάλα και την εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο λόφο Λομπέρδι. Στην Κοινότητα Μαρκοπούλου επισκεφτείτε τον Κόκκινο Βράχο με το μικρό φαράγγι. Στην κοινότητα Μαλακάσας δείτε τον χώρο πράσινου στον Άγιο Μερκούριο και τη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι. Στον Κάλαμο θαυμάστε τη θέα και το δάσος, δείτε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και το επίνειο της περιοχής (Άγιοι Απόστολοι). Επισκεφτείτε το Αμφιάρειο, σημαντικό αρχαιολογικό χώρο (ιερό), ανάμεσα σε πλατάνια, πεύκα και πικροδάφνες, σε μικρή κοιλάδα, που τη διασχίζει το Μαυροδήλεσι. Δείτε το αρχαιολογικό μουσείο, το ιερό λιμάνι Δελφίνιον, την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως και το Μοναστήρι Αγ. Συμεών, σε πλαγιά με πανοραμική θέα. Στην κοινότητα Συκαμίνου επισκεφτείτε το κάστρο και τις εκκλησίες. Στο Χαλκούτσι περπατήστε στην ακοτγραμμή.

ωρωπός2
Παραλίες ή βουνό

Αρκετές οι παραλίες που θα βρείτε στον Ωρωπό και τις γύρω περιοχές, άλλες με πολύ κόσμο και άλλες πιο απομονωμένες. Ξεχωρίζουν η κεντρική ομώνυμη παραλία και οι παραλίες στον Κάλαμο, στο Χαλκούτσι, στα Νέα Παλάτια, στην Σκάλα Ωρωπού, η παραλία Μαρκοπούλου και αυτή των Αγίων Αποστόλων.

oropos2

Δραστηριότητες

Εκτός από κολύμπι και θαλάσσια σπορ, ο Ωρωπός προσφέρεται και για περιπάτους, με το δάσος του Καλάμου να είναι ιδανικός προορισμός. Στις ορεινές περιοχές του δήμου Ωρωπού μπορείτε να επιδοθείτε σε πεζοπορίες και ορεινή ποδηλασία. Τέλος, επισκεφτείτε το «Adventure Park» στην Μαλακάσα. Ένα πάρκο ψυχαγωγίας μέσα στο δάσος, για μικρούς και μεγάλους.

Φαγητό, μαγαζιά

Για φαγητό επιλέξτε «Babis», «Atlantis Prive», «Deus», «Αλώνι», «Ιωσηφίδης», «Κουτουκάκι», «Παράδεισος». Για καφέ, ποτό και διασκέδαση προτιμήστε «Via Dante», «Αίθριο», «Ευοίωνο», «Palazzo», «Retro», «Fidel», «Epoca», «Dazzle», «Compasso», «Santa Maria», «Καρβουνόσκαλα». Δοκιμάστε ψητά, ψάρια, μεζέδες, παραδοσιακή και διεθνή κουζίνα. Αγοράστε αναμνηστικά είδη, βιολογικά προϊόντα και γλυκά.

Μετάβαση στον προορισμό

Οδικώς θα μεταβείτε μέσω της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια ΚΤΕΛ. Με το τρένο η μεταβίβαση γίνεται από τον κεντρικό σταθμό Αθηνών με κατεύθυνση τη Χαλκίδα και στάση την Αυλώνα. Εντός της πόλης λειτουργεί εσωτερικό δίκτυο συγκοινωνίας με λεωφορεία.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Κωδικός Περιοχής: 22950

Δήμος: 79116

Αστυνομία: 32100
ΚΤΕΛ: 32216
Ταξί: 31150
Λιμεναρχείο: 38271


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.