Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Περιποιηθείτε σωστά και χωρίς ατυχήματα τα νύχια του μωρού σας

Περιποιηθείτε σωστά και χωρίς ατυχήματα τα νύχια του μωρού σας

baby-grabbing-fingerΤα νυχάκια του μωρού σας μπορεί να είναι πιο εύκαμπτα και μαλακά σε σχέση με τα δικά σας, αλλά δεν παύουν να είναι αιχμηρά.

Επειδή το νεογέννητο έχει περιορισμένο έλεγχο στα άκρα του, μπορεί καταλάθος να γρατζουνίσει τόσο το δικό του πρόσωπο όσο και το δικό σας. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να μάθετε να περιποιείστε τα άκρα του μωρού σας. Τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν τόσο γρήγορα που ίσως χρειαστεί να τα κόψετε αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα, σε αντίθεση με τα νύχια των ποδιών που δεν χρειάζονται τόσο συχνή φροντίδα.

Η καλύτερη στιγμή για να το επιχειρήσετε είναι όταν το μωρό κοιμάται ή αμέσως μετά το μπάνιο, όταν τα νύχια του είναι ακόμα μαλακά. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός φωτισμός στο χώρο και χρησιμοποιήστε παιδικό ψαλιδάκι ή νυχοκόπτη ειδικά σχεδιασμένο για λεπτά νυχάκια. Πιέστε το δάχτυλο έτσι ώστε να μην ακουμπάει το νύχι, προκειμένου να αποφύγετε τραυματισμό του δέρματος, ενώ συγχρόνως προσπαθήστε να κρατήσετε σταθερό ολόκληρο το χεράκι του.

Κόψτε τα νύχια των χεριών κατά μήκος της καμπύλης των δαχτύλων, ενώ των ποδιών τελείως ίσια. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια λίμα για να περιποιηθείτε τις σκληρές άκρες. Οι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να χρησιμοποιούν μόνο λίμα κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής του μωρού επειδή τα νύχια είναι ακόμα πολύ μαλακά.

MomDadBabyFingersLgΑν είστε από τους τολμηρούς γονείς και αποφασίσετε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία όσο το μωρό είναι ξύπνιο, ζητήστε από το σύντροφο ή κάποιο φίλο σας να κρατήσει το μωρό ακίνητο -όσο αυτό είναι δυνατό-. Εναλλακτικά, αποσπάστε του την προσοχή με κάποιο παιχνίδι ώστε να σας αφήσει να κρατήσετε το χεράκι του σταθερό.

Μερικοί γονείς συνηθίζουν να δίνουν σχήμα στα νύχια των μωρών τους δαγκώνοντάς τα. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν μικρόβια από το στόμα τους σε οποιαδήποτε μικρή τομή μπορεί να έχει το δάχτυλο του παιδιού. Επιπλέον, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν τους επιτρέπει να βλέπουν την εξέλιξη της διαδικασίας.

Εάν καταλάθος τραυματίσετε το μωρό σας, μην γίνετε σκληροί με τον εαυτό σας. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους νέους γονείς. Τοποθετήστε το δάχτυλο του μωρού κάτω από κρύο νερό, ύστερα τυλίξτε το με ένα χαρτομάντηλο και πιέστε το ελαφρά. Η αιμορραγία σταματά συνήθως μετά από λίγα λεπτά.

Μην υποκύψετε στον πειρασμό να βάλετε επίδεσμο στο δαχτυλάκι του, καθώς θα προσπαθήσει να το βάλει στο στόμα και υπάρχει ο κίνδυνος να πνιγεί. Επίσης, οι ειδικοί δεν συνιστούν υγρά κατάλληλα για πληγές επειδή τα μωρά έχουν την τάση να πιπιλίζουν τα δάχτυλά τους. Εάν η αιμορραγία δεν σταματήσει, είναι καλό να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.