- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Περιστατικά παιδιών με νόσο Kawasaki και στην Ελλάδα- Αυτά είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε για περιστατικά παιδιών στο εξωτερικό που έχουν διαγνωστεί με νόσο Kawasaki [2]και σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει ενοχοποιηθεί για πιθανό συσχετισμό της με τη νόσο COVID-19 (την οποία προκαλεί ο κορωνοϊός)

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, στο Νοσοκομείο Αττικόν και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται δύο παιδιά με συμπτώματα της νόσου Kawasaki, γεγονός που προβληματίζει την ελληνική επιστημονική κοινότητα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης στο iatropedia.gr, “Το ένα παιδί νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο στο νοσοκομείο “Αττικόν”. Το ένα από τα παιδιά είναι προς το παρόν αρνητικό στη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο κορονοϊός και συνεχίζονται οι εξετάσεις” ενώ για το παιδί που νοσηλεύεται “Αττικόν”, δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες”.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Ροηλίδης για το περιστατικό του παιδιού στην Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι «Έχουμε περιστατικά Kawasaki σε παιδιά στην Ελλάδα και μάλιστα προχθές στην εφημερία είχαμε ένα τυπικό περιστατικό που είχε έντονα στοιχεία φλεγμονής. Ήταν αρνητικό για τον covid-19, χρονικά συσχετίζεται αλλά δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω για αυτό», ανέφερε ο ίδιος.

Όπως δήλωσε «έχουν παρατηρηθεί δεκάδες κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στο Λονδίνο, κάποια στη Νέα Υόρκη και διάσπαρτα σε άλλες χώρες. Το γεγονός ότι ένα τέτοιο σύνδρομο συμβαίνει αυτήν την περίοδο, σαφώς έχει μια χρονική συσχέτιση. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει και αιτιολογική συσχέτιση της νόσου Kawasaki με τον κορωνοϊό. Κάποια από τα παιδιά αυτά έπειτα από μοριακό έλεγχο βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, κάποια άλλα βρέθηκαν αρνητικά.”

Μετάδοση κορωνοϊού από τα παιδιά

Όπως ανέφερε ο κ. Ροηλίδης «ο συγκεκριμένος κορωνοϊός είναι ένας καινούργιος ιός, δεν ξέρουμε όλες τις ιδιότητες του και τα χαρακτηριστικά του. Ξέρουμε π.χ. για τον ιό της γρίπης ότι μεταδίδεται πολύ συχνότερα στα παιδιά από ότι στους ενήλικες.

Και στις δύο περιπτώσεις, η νόσος είναι ελαφρύτερη στα παιδιά. Για τον κορωνοϊό δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα για το πώς μεταδίδεται και πόσο πιο εύκολα μεταδίδεται στα παιδιά από ότι στους ενήλικες».

«Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι μάλλον δεν γίνεται τόσο εύκολα η μετάδοση και άλλες υποστηρίζουν το αντίθετο. Σίγουρα στα παιδιά δεν υπάρχουν καλοί τρόποι υγιεινής οπότε μάλλον μεταδίδεται πιο εύκολα, ωστόσο και πάλι περιμένουμε και θα δούμε», κατέληξε ο Καθηγητής.

 Αυτά είναι τα ύποπτα συμπτώματα της νόσου Kawasaki

H Νόσος Kawasaki εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά<5 ετών, χωρίς να αποκλείονται τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι.

Οι πάσχοντες έχουν υψηλό πυρετό για τουλάχιστον 4 ημέρες και τέσσερα από τα εξής πέντε συμπτώματα:

1. Κόκκινα μάτια (επιπεφυκίτιδα).
2. Έντονα κόκκινα χείλη, γλώσσα και λαιμός.
3. Πρησμένα και κόκκινα χέρια (κάτω από τον καρπό) και πόδια (κάτω από τους αστραγάλους) στην αρχή της νόσου, ακολουθούμενα από ξεφλούδισμα του δέρματος των δακτύλων
4. Εξάνθημα ποικίλων μορφών.
5. Διογκωμένος λεμφαδένας στον λαιμό (συνήθως ένας) διαμέτρου τουλάχιστον 1,5 εκατοστού.

Επειδή υπάρχουν παιδιά που εμφανίζουν την ατελή μορφή της νόσου, εάν το παιδί σας έχει υψηλό πυρετό για 5 ή περισσότερες ημέρες και μόνο 2 ή 3 από τα παραπάνω κλασικά συμπτώματα, χωρίς άλλη διάγνωση (π.χ. ωτίτιδα, βρογχίτιδα κ.λπ.), καλό θα ήταν να εξεταστεί από τον γιατρό σας για την πιθανότητα της νόσου Kawasaki.

Πέρα από τα προαναφερθέντα, συχνά συμπτώματα είναι και τα παρακάτω: εμετός, διάρροια, κοιλιακός πόνος, βήχας, πόνος στις αρθρώσεις καθώς και σημαντική ευερεθιστότητα, ανησυχία και κλάμα. Η αιτιολογία της νόσου μας είναι άγνωστη. Δεν είναι μεταδοτική. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε μια τυχαία, ιογενή ή άλλη, λοίμωξη.

Το χαρακτηριστικό της είναι πως προκαλεί φλεγμονή και εξασθένηση του τοιχώματος των αρτηριών. Οι αρτηρίες που συχνότερα προσβάλλονται είναι οι στεφανιαίες, δηλαδή τα αγγεία που τροφοδοτούν με οξυγόνο τον καρδιακό μυ. Οι εξασθενημένες αρτηρίες μπορεί να δημιουργήσουν ανευρύσματα σε ποσοστό 25% των ασθενών, εφόσον δεν θεραπευτούν έγκαιρα (η θεραπεία στο πρώτο 10ήμερο της νόσου μειώνει το ποσοστό σε <5%).