Αρχική Περιβάλλον Περιβάλλον: Τα χελωνάκια της Ζακύνθου!

Περιβάλλον: Τα χελωνάκια της Ζακύνθου!

Fisheye_3

Σε λιγότερο από ένα μήνα, τα χελωνάκια της Ζακύνθου θα πάρουν το δρόμο προς τη θάλασσα.

Οι χελωνίτσες καρέτα καρέτα που συχνάζουν στη Ζάκυνθο, μετά από την επιτυχή εκκόλαψη, θα φύγουν από το φιλόξενο κόλπο του Λαγανά ακολουθώντας την πορεία τους. Τα μέλη του συλλόγου Αρχέλων, φροντίζουν γιαυτό όπως κάθε χρόνο, με ανάπτυξη κατάλληλων δράσεων στη περιοχή.

Η προστασία τους είναι υπόθεση όλων

Λόγω της σημαντικότητας της Ζακύνθου ως περιοχή αναπαραγωγής  στη Μεσόγειο, το κράτος εισήγαγε νομοθεσία που αφορά στην προστασία της από το 1984. Ο σκοπός της νομοθεσίας ήταν να ελέγξει και να ρυθμίσει την ανάπτυξη διατηρώντας την ποιότητα των παραλιών ωοτοκίας έτσι ώστε οι θαλάσσιες χελώνες να συνεχίσουν να επισκέπτονται τη Ζάκυνθο για πολλές ακόμα γενιές. Τα μέτρα του 1984 ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο το 1990 με την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος. Με βάση την νομοθεσία, εκτός από συγκεκριμένους περιορισμούς που αφορούν στην επισκεψιμότητα και τις ομπρέλες και ξαπλώστρες, αναφέρονται και τα εξής:

  • Τουριστική ανάπτυξη δεν επιτρέπεται πίσω από τις παραλίες ωοτοκίας και το κτίσιμο κατοικιών υπόκειται σε αυστηρούς όρους
  • Φώτα δεν επιτρέπονται να επηρεάζουν τις παραλίες ωοτοκίας
  • Οχήματα δεν επιτρέπονται στην παραλία.

Που συχνάζουν οι χελωνίτσες, για να τις προσέξουμε;

Υπάρχουν έξι παραλίες ωοτοκίας στον Κόλπο του Λαγανά, συνολικού μήκους 5,5 χιλιομέτρων. Αυτές είναι το Μαραθωνήσι, ο Ανατολικός Λαγανάς, το Καλαμάκι, τα Σεκάνια, η Δάφνη, και ο Γέρακας.

Κάθε χρόνο, από αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, οι θαλάσσιες χελώνες εναποθέτουν τα αυγά τους σε αυτές τις παραλίες. Ο αριθμός φωλιών που γίνονται κάθε χρόνο είναι κατά μέσον όρο περίπου 1200.

Δείτε ακόμα: Στη Ζάκυνθο η πρώτη φωλιά της χελώνας καρέτα-καρέτα για το 2015!

Μάθετε για το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο, εδώ!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.