Περού: Πιέσεις από τη Διεθνή Αμνηστία να εντοπιστούν οι γυναίκες – θύματα των αναγκαστικών στειρώσεων

IBC-Latin-Woman-copyΗ Διεθνής Αμνηστία άσκησε την Πέμπτη πίεση στον πρόεδρο του Περού Ογιάντα Ουμάλα να εντοπίσει τις χιλιάδες φτωχές, ιθαγενείς γυναίκες των Άνδεων οι οποίες εκτιμάται ότι στειρώθηκαν παρά τη θέλησή τους από γιατρούς που εργάζονταν για το κράτος στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ως ένα πρώτο βήμα για την ηθική και υλική αποζημίωση των θυμάτων, η ΜΚΟ ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Ουμάλα θα όφειλε να δημιουργήσει έναν κατάλογο πιθανών θυμάτων της αμφιλεγόμενης πολιτικής ελέγχου των γεννήσεων που είχε ασκήσει η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι πριν εγκαταλείψει την εξουσία σε ένα χρόνο.

Η Διεθνής Αμνηστία υπέβαλε το αίτημα αυτό στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της, με τίτλο Παρά Τη Θέλησή Της, για την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα των αναγκαστικών στειρώσεων. Η εξέλιξη σημειώνεται έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, όταν η κόρη του Φουχιμόρι, η Κέικο Φουχιμόρι, αναμένεται να διεκδικήσει για δεύτερη φορά το ύπατο αξίωμα στο Περού.

Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, που είναι φυλακισμένος μετά την καταδίκη του για υποθέσεις διαφθοράς και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι οι επεμβάσεις σε περίπου 300.000 γυναίκες ήταν νόμιμες και αποσκοπούσαν στη μείωση της φτώχειας στα υψίπεδα. Πέρυσι ο Φουχιμόρι απαλλάχθηκε από κάθε ποινική ευθύνη σε σχέση με το πρόγραμμα.

Πάνω από 2.000 γυναίκες έχουν καταγγείλει ότι δέχθηκαν απειλές ή εξαπατήθηκαν για να δεχθούν να στειρωθούν, σύμφωνα με μια έρευνα για την υπόθεση που άνοιξε ξανά πρόσφατα με πρωτοβουλία των εισαγγελικών αρχών της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού αριθμού των φτωχών γυναικών, που μιλούσαν κυρίως τη γλώσσα Κέτσουα και υποβλήθηκαν σε στειρώσεις ενάντια στη θέλησή τους.

«Έχουν περάσει 18 χρόνια από την πρώτη καταγγελία αναγκαστικής στείρωσης και ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσα θύματα υπήρξαν», επισήμανε η Μαρίνα Ναβάρο, η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο Περού.

Ο πρόεδρος Ουμάλα είχε καταδικάσει το πρόγραμμα στειρώσεων της κυβέρνησης του Φουχιμόρι, κάνοντας λόγο περί «ανεπανόρθωτης ζημίας σε πάνω από 300.000 γυναίκες». Ο νόμος στο Περού απαγορεύει στους προέδρους να διεκδικούν δεύτερη θητεία. Το κόμμα του Ουμάλα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον υποψήφιό του για τις εκλογές του 2016.