Πέθανε ο συνθέτης των μεγάλων επιτυχιών, Βασίλης Δημητρίου

Dimitriou-Basilis3-628x508Σε ηλικία 70 ετών πέθανε ο συνθέτης και στιχουργός Βασίλης Δημητρίου, δημιουργός μιας πλούσιας γκάμας τραγουδιών και μουσικής: λαϊκά, μουσική για θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση, μουσική για μπαλέτο και σύγχρονη κλασική.

Ανάμεσα στις επιτυχίες του, τα τραγούδια «Ω τι κόσμος μπαμπά», «Χαλασιά μου», «Μαρία με τα κίτρινα», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» και πολλές ακόμα επιτυχίες που έχουν ερμηνεύσει οι Γιάννης Καλατζής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη, Κατερίνα Κούκα και πολλοί άλλοι σπουδαίοι ερμηνευτές.

Ο Βασίλης Δημητρίου γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1945 στην Αθήνα. Στην δισκογραφία έβαλε τη σφραγίδα του με περισσότερα από τριακόσια πενήντα τραγούδια ενώ κυκλοφόρησε είκοσι οχτώ προσωπικούς δίσκους, ως αποτέλεσμα συνεργασίας με ποιητές και στιχουργούς όπως οι Νίκος Γκάτσος, Μάνος Ελευθερίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Γκούφας, Ακος Δασκαλόπουλος, Γιάννης Λογοθέτης, Νάνος Βαλαωρίτης, Πάμπλο Νερούδα κ.α. Είχε γράψει μουσική σε εβδομήντα θεατρικές παραστάσεις για το σύγχρονο θέατρο, το αρχαίο δράμα και το παιδικό θέατρο. Συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Κώστας Μπάκας, ο Στέφανος Ληναίος, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Θύμιος Καρακατσάνης, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Νίκος Περέλης, ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Μιχάλης Μπούχλης, Λάμπρος Κωστόπουλος, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Σλόμπονταν Ουνκόφσκι κ.α. Είχε συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, Ιωαννίνων και Λαμίας, το θέατρο Διαδρομή, με πολλούς ιδιωτικούς θιάσους και με το Κρατικό Θέατρο στην Πολωνία.

Ο Βασίλης Δημητρίου ήταν μέλος της ΕΕΘΣ (Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μεταφραστών και Συνθετών), της ΕΔΕΤ (Ένωση Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού), υπήρξε και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΜΣ (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος), του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο. Από το 2004 έως το 2010 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ. Επίσης, υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου και του Δ.Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Από το 2004 έως το 2010 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου και του Δ. Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ.

dimitriou_0

Δεκαπέντε από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές έχουν τη δική του μουσική, όπως είναι οι «Κίτρινος Φάκελος», «Κόκκινα Μαλλιά», ο «Μεγάλος Θυμός», «Τρεις χήρες», «Καπνισμένος Ουρανός», «Παλίρροια», «Ο Κατάδικος», «Η Εκτέλεση», «Καρυωτάκης», «Ματωμένα Χώματα». Μέσα από την μουσική που έγραψε για τις τηλεοπτικές σειρές καθιέρωσε, μαζί με άλλες μουσικές προτάσεις, την κλασική φόρμα, ενώ τα τραγούδια που έγραψε σε πολλές από αυτές τις σειρές έγιναν αναπόσπαστο και απαραίτητο στοιχείο τις εικόνας ενώ λειτούργησαν και αυτόνομα και έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Όπως έγινε στην περίπτωση των τραγουδιών «Το Πεπρωμένο» από τη σειρά Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά, «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα» από τη σειρά «Πρόβα Νυφικού» κ.α.).

Στην τηλεόραση υπήρξε ο δημιουργός και παρουσιαστής της εκπομπής «Τραγούδια στο Συρτάρι», μιας εκπομπής που παρουσίαζε ανέκδοτες μουσικές και τραγούδια Ελλήνων δημιουργών και που -τότε – επηρέασε την ελληνική δισκογραφία. Μέσα από αυτή την εκπομπή ακούστηκαν για πρώτη φορά ο «Σταυρός του Νότου» του Θ. Μικρούτσικου, «Το Φράγμα» του Δ. Μούτση, ανέκδοτα τραγούδια μέχρι τότε των Μ. Πλέσσα, Γ.Χατζηνάσιου, Γ. Μητσάκη, Λ. Κόκοτου Ν. Μαυρουδή κ. π. α. αλλά και σύγχρονη μουσική των Θ. Αντωνίου, Μ. Γρηγορίου, Γ.Κουρουπού. Ακούστηκε η άγνωστη μέχρι τότε μουσική της Αρχαίας Ελλάδος αλλά και ξεχασμένη άγνωστη μουσική από την Μ.Ασία.

Η κηδεία του Βασίλη Δημητρίου θα γίνει αύριο στις 2 μ.μ. από το Α΄Νεκροταφείο.