Πέτσας: “Στα σχολεία δεν τίθεται θέμα διασποράς του ιού και δεν έκλεισαν” – Δεν αποκλείεται lockdown σε όλη τη χώρα

Για τα νέα έκτακτα μέτρα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα.

«Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε»

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο.» Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας. «Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε.»

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους. «Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό.», είπε σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Όσον αφορά, τη μη τήρησή τους, είπε, ότι «οι παραφωνίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό».

Τι δήλωσε για τα σχολεία και την απόφαση να κλείσουν τα Λύκεια σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη

Για τα σχολεία είπε ότι δεν υπήρχε θέμα διασποράς, γι’ αυτό και δεν έκλεισαν. Ωστόσο, για τα Λύκεια αποφασίστηκε να κλείσουν και να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση σε περιοχές με μεγάλη διασπορά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες αργά το βράδυ παρά τις αρχικές ανακοινώσεις δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι τα σχολεία σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν κανονικά εντούτοις ανακοινώθηκε ότι κλειστά θα παραμείνουν τα Λύκεια και οι μαθητές θα παρακολουθούν τα μαθήματα υποχρεωτικά μέσω τηλεκπαίδευσης.

Όπως επισημαίνεται σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, το κλείσιμο των λυκείων αποτελεί “προληπτικό μέτρο” και δεν αντανακλά διασπορά του ιού στα σχολεία. Τα κρούσματα παραμένουν μεμονωμένα και προέρχονται κυρίως εκτός σχολείου“, τονίζουν οι πηγές.

“Δεν υπάρχει μετάδοση του ιού στις σχολικές αίθουσες”

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Πέτσας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς για το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων εν μέσω πανδημίας και αν υπάρχει σενάριο κλεισίματος της δευτεροβάθμιας απάντησε ότι ” Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σενάριο για να κλείσει κάποια βαθμίδα της εκπαίδευσης. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει μετάδοση μέσα στις σχολικές αίθουσες. Συνήθως ένα κρούσμα μπορεί να έρχεται απ’ έξω στη σχολική αίθουσα ή να φεύγει μετά και να πηγαίνει στο οικείο περιβάλλον, αλλά όχι μεταξύ των μαθητών. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά -σύμφωνα και μ’ όλες τις μελέτες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας- και διεθνώς. Επομένως, αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται σενάριο κλεισίματος κάποιας βαθμίδας της εκπαίδευσης.”

Κληθείς να εξηγήσει τη μη μετάδοση του ιού μεταξύ των μαθητών απάντησεΔεν είμαι λοιμωξιολόγος. Καταγράφω την επιστημονική γνώση. Από την αρχή υπήρχαν διάφορες θεωρίες, που έλεγαν ότι μπορεί να ήταν λιγότερο το ιικό φορτίο ή να μεταφέρεται πιο δύσκολα από παιδιά μικρότερης ηλικίας. Οπότε μένω σ’ αυτό.”