Πήγαμε, είδαμε και προτείνουμε: Ένας Ελέφαντας στο Δωμάτιο στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου

Τι γίνεται όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε μία οικογένεια που όλοι, εκτός από τον παππού του, δείχνουν να τον ξεχνούν; Τι γίνεται όταν ακόμα και ο πιο ‘δικός του’ άνθρωπος, ο παππούς του, αρχίζει να χάνει τη μνήμη του; Και πώς μπορεί να βοηθήσει σε όλα αυτά ένας… ελέφαντας, του οποίου η περιβόητη μνήμη δεν στερεύει ποτέ;

Απαντήσεις σε όλα αυτά και ακόμα περισσότερα μας έδωσε την περασμένη Κυριακή (6/10) η παιδική παράσταση «Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο» που θα παίζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη κάθε Κυριακή πρωί, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου, με την Ειρήνη Αναγνωστοπούλου να υπογράφει το έργο, αλλά και να πρωταγωνιστεί.

Ο λόγος για μια απολαυστική, τρυφερή και συγκινητική ταυτόχρονα, ιστορία που ξετυλίγεται στη φιλόξενη αίθουσα της Μουσικής Βιβλιοθήκης, προσκαλώντας μικρούς θεατές, ηλικίας από 3 έως 7-8 ετών να την παρακολουθήσουν με μάτια και αυτιά ανοιχτά! Μια παράσταση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, προσφέροντας ένα διαδραστικό παιχνίδι για τη βιωματική σύνδεση των παιδιών με την έννοια της μνήμης.

Η ιστορία

Η ιστορία ξεκινά με τον μικρό Κωστή, ο οποίος απευθυνόμενος στους μικρούς θεατές, ρωτά αρχικά τι θα ήθελαν να μην ξεχάσουν ποτέ, ενώ τους περιγράφει τι συνέβη όταν μια μέρα η οικογένειά του ξέχασε τα γενέθλιά του.

Ο μουσικός μπαμπάς του, τη μέρα εκείνη έλειπε ταξίδι στην Αφρική,  η μαμά του «έτρεχε» με ένα εκατομμύριο δουλειές, ενός ο αξιαγάπητος παππούς του αντί να φάει κρακεράκια τρώει …τα κεράκια της τούρτας του Κωστή, με αποτέλεσμα να τον τρέχει η μαμά στα νοσοκομεία!

Χωρίς να ειπωθεί ανοιχτά, το Alzheimer έχει χτυπήσει την πόρτα της οικογένειας και κάνει τη ζωή όλων άνω-κάτω, αφού το άτομο που βάλλεται από αυτό έχει πλέον αυξημένες φροντίδες, συγκριτικά με κάθε άλλον.

Η μαμά του Κωστή δείχνει αρχικά να «τα χάνει» από την ανημποριά του πατέρα της, ο οποίος συμπεριφέρεται πλέον σαν μικρό παιδί, ενώ ο ίδιος ο Κωστής, αναγκάζεται να στραφεί σε έναν νέο φίλο που θα του δείξει τον δρόμο για να βοηθήσει τον παππού του: Έναν ελέφαντα, ονόματι Σωκράτη!

Γέλιο, συγκίνηση και ένα σημαντικό μήνυμα

Η ευρηματική σκηνοθεσία που προσφέρει σπαρταριστά γέλια, η ζωντανή μουσική με το πιάνο, το ακορντεόν και το φλάουτο να πρωταγωνιστούν, και φυσικά η εντυπωσιακή μάσκα του ελέφαντα είναι τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν περισσότερο τους μικρούς και μεγάλους θεατές.

Ειδική μνεία αξίζει, βέβαια, στους πρωταγωνιστές της παράστασης με τον  Γιάννη Πλιάκη να σε κερδίζει με την αγνή παιδικότητά του και συγκινητικό Λάμπρο Παπαγεωργίου στον ρόλο του παππού.

Η επιτυχία και το θερμό χειροκρότημα, ωστόσο, σχετίζονται με το σημαντικό μήνυμα που μεταφέρει η παράσταση ακόμα και στους πιο μικρούς θεατές των πρώτων σειρών που με τόσο ενθουσιασμό την αγκάλιασαν: Ότι οι μεγάλοι άνθρωποι που ξεχνούν λίγο πιο εύκολα από τους μικρότερους, είναι σα να γίνονται ξανά παιδιά. Όμως σε αντίθεση με τα παιδιά, που  έχουν ανάγκη να βρουν τον εαυτό τους στο μέλλον, εκείνοι έχουν ανάγκη να τους πάρουμε από το χέρι και να τους οδηγήσουμε στις σωστές αναμνήσεις που θα τους βοηθήσουν να βρουν ξανά τον εαυτό τους στο παρελθόν.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ.