- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πήγαμε και είδαμε: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα… σαν το σκύλο με τη γάτα» στο Κάτω από τη Γέφυρα

Ο Ρωμαίος είναι σκύλος, η Ιουλιέτα είναι γάτα και παρόλο που οι «οικογένειές» τους «τρώγονται» νυχθημερόν, εκείνοι ερωτεύονται και αναζητούν τρόπο για να καταφέρουν να ζήσουν μαζί για πάντα… θα τα καταφέρουν;

Το κλασικό και αγαπημένο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ φιλοξενεί φέτος η (πολύ) παιδική σκηνή του Θεάτρου Κάτω από τη Γέφυρα, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον σπουδαίο Άγγλο θεατρικό συγγραφέα (για μεγαλύτερα παιδιά «ανεβαίνει», επίσης, φέτος ο Έμπορος της Βενετίας [2]), διασκευασμένο για παιδιά ηλικίας από 3 ετών.

Στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του Θεάτρου Κάτω από τη Γέφυρα, λοιπόν, βρεθήκαμε την περασμένη Κυριακή, θεατές σε μία πρωτότυπη παραλλαγή του «Ρωμαίου και της Ιουλιέτας», με εντυπωσιακά κοστούμια, ολοζώντανες ερμηνείες και ένα λιτό μα επαρκέστατο σκηνικό.

Η σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Σαραντοπούλου καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία να φέρει πολύ κοντά το παιδικό κοινό σε ένα έργο που αρχικά γράφτηκε για ενήλικες, με διαρκείς αναφορές σε σύγχρονα στοιχεία, ενώ η Κατερίνα Τσεβά κερδίζει τις εντυπώσεις με την υπέροχη κίνηση και τον καθαρό λόγο της ως Ιουλιέτα.

Η παράσταση είναι ευχάριστη, δεν κουράζει τα παιδιά (ιδανικές ηλικίες τα 4-6 έτη) και ενσωματώνει στις σωστές δόσεις πρωτότυπες τεχνοτροπίες (π.χ. βίντεο και μάσκες), ενώ τόσο το ενήλικο όσο και το λιλιπούτειο κοινό φεύγει απόλυτα ευχαριστημένο από το αποτέλεσμα.

Μοναδικό «μελανό» σημείο, κατά τη γνώμη μας, ο επίλογος του κειμένου, σύμφωνα με τον οποίο, για να καταφέρουν να συνυπάρξουν οι δύο ερωτευμένοι πρέπει να… εξαφανιστούν («μαζί κρυμμένοι»), αφού η κοινωνία μας δυστυχώς δεν είναι έτοιμη ακόμα να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα του καθενός. Όσο αλήθεια κι αν είναι δυστυχώς αυτό για την ελληνική κοινωνία, προσωπική μας επιθυμία θα ήταν μία πιο «αγωνιστική» πρόταση που θα συμβούλευε τα παιδιά να μη φοβούνται και να μην κρύβονται απέναντι στην κοινωνική κατακραυγή ή ακόμα που θα τα καλούσε να δώσουν τα ίδια λύση στους δύο -φαινομενικά τόσο αταίριαστους- πρωταγωνιστές.

Κατά τα άλλα, οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στον κ. Κλαδή που καλεί τους θεατές να μην πετάξουν τα εισιτήριά τους, φεύγοντας από την παράσταση, παρά να τα χαρίσουν σε μία οικογένεια που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει τα παιδιά της στο θέατρο! Μακάρι αυτό να γινόταν σε όλα τα θέατρα της χώρας!

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση εδώ [3].