Πιλάφι με κιμά και γιαούρτι

Θέλετε να μαγειρέψετε το κιμά αλλά δεν θέλετε να καταφύγετε πάλι στη λύση των ζυμαρικών; Εμείς συχνά επιλέγουμε να το σερβίρουμε με πιλάφι και ειλικρινά πρόκειται για μια γεύση φιλική προς τα παιδιά. Μάλιστα με την προσθήκη γιαουρτιού το πιάτο γίνεται ακόμα καλύτερο.

Μπορεί να σας φαίνεται ασυνήθιστο αλλά το γιαούρτι ταιριάζει πολύ στη μαγειρική καθώς δροσίζει και ελαφραίνει φαγητά με πλούσιες σάλτσες, έχει εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα σε μαρινάδες κρεατικών και κοτόπουλου, γίνεται σάλτσα, σαλάτα-αλοιφή με πολλούς συνδυασμούς, και μπαίνει σε γλυκά δίνοντας ένα ξεχωριστό γευστικό αποτέλεσμα. Πριν χρησιμοποιήσουμε το γιαούρτι στη μαγειρική, θα πρέπει να το έχουμε φέρει σε θερμοκρασία δωματίου για να αποφύγουμε  την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας από το ψυγείο. Να θυμάστε ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε πλήρες λιπαρών γιαούρτι, καθώς έχει πυκνότερη υφή και δίνει καλύτερο αποτέλεσμα.

Υλικά
2 φλ. ρύζι
2 κ.σ. βούτυρο
5 φλ. νερό ή ζωμό κότας
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη σάλτσα κιμά

400 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
10 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 συσκευασία ντοματάκια
1 δαφνόφυλλο
θυμάρι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά τον κιμά να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και ανακατεύουμε για 2΄-3΄. Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί. Σβήνουμε και αφήνουμε να εξατμιστούν τελείως τα υγρά. Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20΄ να δέσει η σάλτσα του κιμά. Ετοιμάζουμε το ρύζι όπως και στη συνταγή πιλάφι με περαστή σάλτσα ντομάτας. Όταν γίνει, το πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ανακατεύουμε. Το σερβίρουμε αμέσως με τη σάλτσα κιμά και 1 κ.σ. γιαούρτι.