Αρχική InfoDad Πιο θανατηφόρο το μελάνωμα για τους άνδρες

Πιο θανατηφόρο το μελάνωμα για τους άνδρες

nodularmelanomaΤο μελάνωμα είναι ο πλέον κακοήθης όγκος του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ταχεία εξέλιξη και πολλαπλές μεταστάσεις. Οι άνδρες -και μάλιστα οι νεότεροι- είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο του δέρματος -μελάνωμα- από ό,τι οι γυναίκες ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία εκτιμά ότι υπάρχουν βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά την εξέλιξη του μελανώματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια δερματολογίας του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Σούζαν Σουέτερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 26.000 ανθρώπων ηλικίας 15 έως 39 ετών, που είχαν διαγνωστεί με μελάνωμα μεταξύ των ετών 1989-2009, από τους οποίους οι 1.561 πέθαναν στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες ανεξαρτήτως ηλικίας και σοβαρότητας του όγκου. Οι άνδρες αποτελούσαν το 40% των περιστατικών μελανώματος και το 64% των θανάτων λόγω αυτού, ενώ οι γυναίκες το 60% των περιστατικών και το 36% των θανάτων. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες παθαίνουν πιο συχνά μελάνωμα, αλλά πεθαίνουν σπανιότερα από αυτό σε σχέση με τους άνδρες.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς δερματολόγους, οι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο 55% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από μελάνωμα έναντι των συνομηλίκων τους γυναικών. Για «εντυπωσιακή διαφορά» ανάμεσα στα δύο φύλα έκαναν λόγο άλλοι ειδικοί. Ο δερματολόγος της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ντέιβιντ Φίσερ, σε σχόλιό του στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, επεσήμανε πως «τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια θεμελιώδης βιολογική διαφορά ανάμεσα στο ανδρικό και στο γυναικείο μελάνωμα, όσον αφορά την επιβίωση του ασθενούς».

MelanomaΠροηγούμενες έρευνες είχαν, επίσης, δείξει διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με την κατάληξη του μελανώματος, όμως είχαν εστιαστεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, στους οποίους είναι γενικότερα πιο πιθανό να εμφανιστεί καρκίνος του δέρματος οποιασδήποτε μορφής. Και εκείνες οι μελέτες είχαν συμπεράνει ότι οι μεσήλικες άνδρες έχουν λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με τις μεσήλικες γυναίκες με μελάνωμα.

Μια εξήγηση για αυτή τη διαφορά δεν είναι βιολογική, αλλά συμπεριφορική, καθώς οι γυναίκες συνήθως προσέχουν πιο πολύ την κατάστασή του δέρματός τους από ό,τι οι άνδρες και έτσι είναι πιθανότερο να επισκεφτούν έγκαιρα δερματολόγο, αν προσέξουν κάποια ανωμαλία. Η έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος αυξάνει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι μεταξύ των ατόμων που έχουν και δεύτερη μορφή καρκίνου πέρα από το μελάνωμα, οι άνδρες ασθενείς έχουν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν σε σχέση με τις γυναίκες. Εξίσου διπλάσιος είναι ο κίνδυνος θανάτου για τους άνδρες ακόμα και μεταξύ όσων ασθενών έχουν τους μικρότερους όγκους στο δέρμα τους, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι υπάρχει και μια βιολογική διαφορά -πέρα από τη συμπεριφορική- ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι διαφορές μεταξύ ανδρών-γυναικών στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, στις ορμόνες, στον μεταβολισμό της βιταμίνης D, καθώς και οι γενετικές διαφορές, έχουν προταθεί ως πιθανές εξηγήσεις.

Οι Αμερικανοί ερευνητές τόνισαν ότι, από άποψη προστασίας της δημόσιας υγείας, πρέπει να ενημερωθούν σωστά για τους κινδύνους οι έφηβοι και οι νέοι άνδρες, οι οποίοι έχουν συνήθως πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά από ό,τι οι νέες.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.