Πλακουντοφαγία: Είναι ασφαλές να φάω τον πλακούντα μου;

Πλακουντοφαγία: Είναι ασφαλές να φάω τον πλακούντα μου;

Τι απαντά ο γυναικολόγος

Η κατανάλωση του πλακούντα μετά τον τοκετό, που ονομάζεται πλακουντοφαγία, όσο κι αν έγινε μόδα στις διάσημες του Χόλιγουντ, μπορεί να είναι επιβλαβής τόσο για εσάς αλλά και το μωρό σας.
Αντιθέτως, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Obstetrics
and Gynecology τονίζεται πως δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για κλινικά οφέλη από την πλακουντοφαγία.

Αυτό επίσης που έχουν δείξει μελέτες είναι πως η κατανάλωση του πλακούντα θα μπορούσε να αποτελεί αιτία λοίμωξης, αφού ο πλακούντας, για να αποβληθεί, έχει περάσει από το γεννητικό κανάλι και μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με σωματικά απόβλητα. Ακόμα και τα χάπια πλακούντα, εάν δεν έχουν αποστειρωθεί, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στη μητέρα και στο νεογνό, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού φορέα πρόληψης Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Όπως αναφέρει ο γυναικολόγος, Στέργιος Παπαχατζόπουλος, ο πλακούντας είναι ένα πολύπλοκο όργανο που υποστηρίζει το αναπτυσσόμενο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο πλακούντας παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο και φιλτράρει τα απόβλητα μέσω του ομφάλιου λώρου.

Από αναζήτηση στο διαδίκτυο: ο πλακούντας πρέπει να καταναλωθεί εντός 3 ημερών ή σε διάστημα 6 μηνών εάν καταψυχθεί. Μπορεί να καταναλωθεί ωμός και πολλές γυναίκες φτιάχνουν smoothie φρούτων με πλακούντα. Άλλες πάλι τον μαγειρεύουν με τις συνταγές που υπάρχουν πλέον στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν και περιπτώσεις όμως, που ο πλακούντας δεν τρώγεται στη μορφή που έχει όταν βγαίνει από το σώμα της γυναίκας, αλλά αποξηραίνεται με ειδική επεξεργασία και μοιράζεται σε κάψουλες, από τις οποίες η γυναίκα παίρνει 3 την ημέρα για 2-3 μήνες (ανάλογα με τον αριθμό που θα προκύψει).

Στην Αμερική μάλιστα υπάρχουν «ειδικοί» που έρχονται στο σπίτι ή το μαιευτήριο παίρνουν τον πλακούντα και τον επιστρέφουν σε μορφή μικροσκοπικών δισκίων! Στην Βρετανία το Independent Placenta Encapsulation Network (IPEN) χρεώνει 150 στερλίνες για τις κάψουλες και 25 στερλίνες για το smoothie.

Μετά τον τοκετό, ένας συνηθισμένος τρόπος προετοιμασίας του πλακούντα για φαγητό είναι να τον τοποθετήσετε μέσα σε μια κάψουλα. Μια κάψουλα είναι σαν ένα χάπι. Αυτό γίνεται με τον ατμό και την αφυδάτωση του πλακούντα ή με την επεξεργασία του ακατέργαστου πλακούντα.

Διαβάστε επίσης:

Ράμματα τοκετού: Πώς θα τα φροντίσετε μετά την επιστροφή στο σπίτι

Πρόκληση τοκετού: Είναι ασφαλής για εσάς και το μωρό σας;

Ροή Ειδήσεων