Αρχική Νέα Πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας οι παιδικές χαρές; Δείτε την έρευνα

Πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας οι παιδικές χαρές; Δείτε την έρευνα

_Playground
Τα σχολεία έχουν κλείσει και οι περισσότεροι από εμάς περνούν πολύ χρόνο στις παιδικές χαρές πλέον. Μια χαρά είναι, αν μάλιστα είναι καλοσυντηρημένες και υπάρχει και πράσινο, σαν όαση είναι τα καλοκαιρινά απογεύματα.

Κι όμως... σε πρόσφατες δημοσιεύσεις στον Τύπο παρουσιάστηκε η έρευνα του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Παιδικού Ατυχήματος, με την οποία αναδείχθηκε το σοβαρό πρόβλημα των κακοτεχνιών στις παιδικές χαρές. Περισσότερα από 700 ατυχήματα καταγράφηκαν το 2012 μόνο στην Αττική.

Το πρόβλημα γίνεται πιο επίκαιρο αυτό το διάστημα, καθώς με το κλείσιμο των σχολείων, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η επίσκεψη των μικρών παιδιών στις παιδικές χαρές και τα ψυχαγωγικά πάρκα.

Τι προβλέπει η Νομοθεσία;
Σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική Νομοθεσία (Υπουργική Απόφαση 28492/ΦΕΚ 931/Β/18.05.09), ο εξοπλισμός των παιδικών χαρών (παιχνίδια και δάπεδα πτώσης) θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας των ευρωπαϊκών προτύπων της σειράς ΕΝ 1176 και ΕΝ 1177.

Οι προδιαγραφές ασφαλείας αφορούν αφενός τον σχεδιασμό και την κατασκευή των παιχνιδιών (δομική αρτιότητα, στατική αντοχή, χρήση κατάλληλων υλικών, εξάλειψη κινδύνων παγίδευσης, τραυματισμού), αφετέρου την ορθή εγκατάσταση τους (κατάλληλη έδραση, αποστάσεις ασφαλείας, πρόσβαση και τέλος χρήση καταλλήλων δαπέδων πτώσης).

Η ανωτέρω υπουργική απόφαση θέτει επίσης προδιαγραφές για την χωροθέτηση και λειτουργία των παιδικών χαρών (απόσταση από επικίνδυνες για την υγεία των παιδιών χρήσεις, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, κατάλληλη περίφραξη, ύπαρξη κατάλληλων υποδομών, κλπ).

Τι πρέπει να γίνει;
Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές που λειτουργούν ήδη στην περιφέρειά τους, στις ανωτέρω τεχνικές προδιαγραφές, μέχρι την 31.12.2014. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος ανά διετία (περιοδικός έλεγχος) από αναγνωρισμένο φορέα ελέγχου για την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας.

Ο φορέας επιθεώρησης και πιστοποίησης TÜV HELLAS, μέλος του TÜV NORD GROUP, διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία σε επιθεωρήσεις παιχνιδοτόπων, παιχνιδιών και εγκαταστάσεων ψυχαγωγικών πάρκων, παιδικών χαρών, εναέριων δραστηριοτήτων (high ropes), νεροτσουληθρών & υδάτινων πάρκων. Ειδικά για το πεδίο των δημόσιων Παιδικών Χαρών η TÜV HELLAS είναι αναγνωρισμένος Φορέας Ελέγχου, διαπιστευμένος από το ΕΣΥΔ, για την αξιολόγηση της Συμμόρφωσης των παιδικών χαρών σύμφωνα με την ανωτέρω Υπουργική απόφαση και τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ΕΝ 1176 και ΕΝ 1177.

Περισσότετες πληροφορίες στο www.tuvhellas.gr.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.