Πνιγμός: Δεν θα υπάρξει κραυγή για βοήθεια!

iStock_000017478626_Small

Αρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Το μικρό παιδί βυθίζεται στο νερό και πνίγεται σιωπηλά. ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ! Το παιδί μπορεί να πνιγεί σε χρόνο τόσο λίγο όσο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεστε για να απαντήσετε το τηλέφωνο!

Είστε ή πρόκειται να πάτε διακοπές και νιώθετε ευτυχισμένοι. Μην καταστρέψετε τις υπέροχες αυτές οικογενειακές στιγμές από μια απροσεξία. Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε λίγα δευτερόλεπτα. Το μικρό παιδί βυθίζεται στο νερό και πνίγεται σιωπηλά. Οι πνιγμοί και οι παρ΄ολίγον πνιγμοί αποτελούν σημαντικότατη αιτία θανάτου και νευρολογικών βλαβών στην παιδική ηλικία. Μάλιστα ακόμη και μετά από προσπάθειες καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης, πολλά από τα θύματα των πνιγμών μεταφέρονται στα Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων νεκρά ή με μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Τα περισσότερα ελληνόπουλα πιστεύουν ότι γνωρίζουν κολύμπι. Παρολ’ αυτά τέσσερα στα πέντε παιδιά έχουν κινδυνεύσει κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. Η ανάγκη για συνεχή και ουσιαστική επιτήρηση από ενήλικα δεν έχει γίνει ακόμα συνείδηση. Περίπου 1 στα 5 παιδιά κάτω των 7 ετών κολυμπά μόνο του ή με τα αδέλφια του, ενώ σχεδόν τα μισά παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό κολυμπούν μόνα τους ή με φίλους χωρίς επαρκή επιτήρηση από ενήλικα. Ακόμα χειρότερα τα παιδιά φαίνεται να αγνοούν τους κανόνες ασφάλειας. Ένα στα πέντε παιδιά όλων των ηλικιών, εάν ο αέρας παρασύρει τη μπάλα τους στα βαθιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα προσπαθήσει να την πιάσει ενώ το 40% θα αψηφήσουν τον κίνδυνο και θα μπουν στη θάλασσα ακόμα και εάν έχουν φαει ή είναι κουρασμένα, εάν οι φίλοι τους τα προσκαλέσουν. Οι γνώσεις τους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει μια πισίνα τους είναι ακόμα λιγότερες.

mom-daughter-swimming-pool
Στη μελέτη του ΚΕΠΠΑ δηλώνουν ότι θα έμπαιναν στην πισίνα χωρίς την παρουσία ενήλικα (16%) ή θα έπαιζαν με φίλους γύρω από την πισίνα ίσως γιατί κανένας δεν τους έχει ενημερώσει ότι πάνω στο παιχνίδι μπορεί κάποιος να γλιστρήσει και να πέσει κατά λάθος μέσα στο νερό. Στοιχεία σοκ από έρευνες της ΕΝΑΚ, διαπιστώνεται ότι τα Ελληνόπουλα, αλλά και οι ενήλικες δεν γνωρίζουν να κολυμπούν.

“Η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους από πνιγμούς, αναλογικά με τον πληθυσμό της. Κάθε χρόνο χάνονται περίπου 400 άτομα από πνιγμούς”, αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, ΕΝΑΚ, Νίκος Γιοβανίδης. “Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν λαμβάνονται τα απλά μεν, πολύ βασικά δε, προληπτικά μέτρα: Συνεχής επιτήρηση των παιδιών και να είναι νηστικά τουλάχιστον 3 ώρες πριν από το μπάνιο”, προσθέτει.

Σύμφωνα με τη γιατρό Αντωνία Μουτάφη, συνεργάτιδα του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης των Ατυχημάτων σε Παιδιά και Νέους (ΚΕΠΠΑ), το 2009 στην Ελλάδα καταγράφτηκαν 386 πνιγμοί, εκ των οποίων οι 259 αφορούσαν αγόρια, ενώ μόνο 127 κορίτσια. Τα στοιχεία αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

“Σε βάθος 10ετίας πάντοτε οι πνιγμοί των αγοριών ήταν περισσότεροι (σχεδόν διπλάσιοι) από αυτούς των κοριτσιών. Αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, σημειώνει και διευκρινίζει: “Πιθανώς αυτό να οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία των αγοριών, που είναι από τη φύση τους πιο παρορμητικά και τολμηρά”.

“Οι ηλικίες σε μεγαλύτερο κίνδυνο, πάντως, είναι τα νήπια (1-5 ετών) και οι υπερήλικες (άνω των 65 ετών), στους οποίους συντρέχουν λόγοι υγείας, που προκαλούν τους πνιγμούς (π.χ. καρδιακή ανακοπή)”, αναφέρει.

“Ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει μείωση των πνιγμών, στην Ελλάδα υπήρχε μια μικρή αύξηση από το 2006 από 1,71/100000 πληθυσμού σε 2,52/100000 πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 1,21/100000 πληθυσμού” επισημαίνει.

«Το παιδί έπαιζε στην ακροθαλασσιά. Το νερό μας τελείωνε και πήγα μέχρι την καντίνα χωρίς να φανταστώ ότι το παιδί θα κινδύνευε. Την ώρα που πλήρωνα άκουσα τις φωνές. Μια ομάδα ανθρώπων είχε μαζευτεί γύρω από κάποιο παιδάκι. Δεν έβλεπα τον Γιωργάκη πουθενά. Τρελάθηκα! Ευτυχώς ένας κύριος που βρισκόταν κοντά είδε το κυματάκι που τον σκέπασε κι έτρεξε αμέσως. Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε και ακόμα το σκέφτομαι συνέχεια.»

Ζωή Αλισσανδρή, μητέρα του 5χρονου Γιώργου

Μέτρα πρόληψης των πνιγμών
Τυπώστε τη λίστα αυτή και δώστε την στους γνωστούς σας με παιδιά.
• Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά σε νερό!
• Μη χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτές. κουλούρες κλπ) ως υποκατάστατα της επίβλεψης.
• Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά τα 4 έτη), από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Είναι προτιμότερο να συμμετέχετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης.
• Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι «απρόσβλητο» από πνιγμό κι ας ξέρει καλή κολύμβηση. Τα μικρά παιδιά (ειδικά τα κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε.
• Διδάξετε το παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του!
• Μάθετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.


Στην πισίνα
• Αν έχετε πισίνα στο σπίτι σας φροντίστε να την ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΤΕ ΠΛΗΡΩΣ. Τοποθετήστε πόρτα που κλείνει και ασφαλίζει αυτόματα. Προσέχετε να μην υπάρχουν τραπέζια και καρέκλες κοντά στην περίφραξη της πισίνας, γιατί μπορεί το παιδί να σκαρφαλώσει και να μπει στην πισίνα.
• Βγάλτε τα παιχνίδια από το χώρο της πισίνας, γιατί ένα παιδί που παίζει με τα παιχνίδια μπορεί να πέσει μέσα στο νερό.
• Να έχετε ένα τηλέφωνο δίπλα στην πισίνα. Έτσι δεν θα χρειαστεί να αφήσετε μόνο του το παιδί αν κάποιος σας καλέσει. Να έχετε δίπλα στο τηλέφωνο τα νούμερα ανάγκης.
• Φροντίστε να υπάρχει δίπλα στην πισίνα ο εξοπλισμός διάσωσης (σχοινί, κουλούρα κλπ).
• Αν στο μέρος των διακοπών σας υπάρχει πισίνα, φροντίστε το παιδί σας να παίζει σε απόσταση από αυτήν. Μην το αφήσετε να κολυμπήσει χωρίς επιτήρηση στην πισίνα.
• Μην αφήσετε τα παιδιά να βουτήξουν με το κεφάλι εάν πρώτα δεν εξακριβώσετε το βάθος της.

Στη θάλασσα
• Να παίζετε μαζί με το παιδί στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό.
• Μην το αναγκάζετε να μπει στο νερό αν φοβάται.
• Να του επισημαίνετε συνεχώς τους πιθανούς κινδύνους.
• Χρησιμοποιήστε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης αν το παιδί δεν ξέρει καλό κολύμπι.
• Κανένα σωστικό μέσο δεν υποκαθιστά τη συνεχή επίβλεψη από τους γονείς.

Στη βάρκα
• Φορέστε στο παιδί σωσίβιο όταν είναι επιβάτης ή όταν ασχολείται με θαλάσσιο σπορ.
• Να έχετε τόσα σωσίβια στη βάρκα όσοι και οι επιβάτες. Επίσης βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν στη βάρκα όλα τα απαιτούμενα σωστικά μέσα και πυροσβεστήρας.
• Να οδηγείτε νηφάλιος, σεβόμενος τους κανόνες θαλάσσιας κυκλοφορίας και τα όρια ταχύτητας, να ξέρετε τον προορισμό σας και να έχετε τα απαραίτητα όργανα ναυσιπλοΐας.
• Μάθετε το δελτίο καιρού πριν να ξεκινήσετε.
• Αν γίνει ατύχημα και ανατροπή της βάρκας, να μείνετε κρατημένοι πάνω της.


Πρώτες βοήθειες
• Βγάλτε αμέσως το παιδί από το νερό.
• Αν το παιδί σας διατηρεί τις αισθήσεις του, τυλίξτε το με μία πετσέτα. Πηγαίνετε αμέσως στον ιατρό ή στο νοσοκομείο, ακόμη και αν το παιδί απλώς βυθίστηκε μέσα στο νερό. Οι επιπτώσεις από το ατύχημα μπορεί να φανούν αργότερα.
• Αν το παιδί σας είναι αναίσθητο, δείτε αν έχει τίποτε στο στόμα του και αφαιρέστε το. Τυλίξτε το παιδί με μία πετσέτα και γυρίστε το στο πλάι. Τραβήξετε το κεφάλι προς τα πίσω και ανυψώστε την κάτω σιαγόνα προκειμένου η γλώσσα να μην εμποδίζει τη δίοδο του αέρα.
Στο μεταξύ ζητήστε από κάποιον να καλέσει το 166.

Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη
Το παιδί στο οποίο έγινε έγκαιρα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, έχει 5πλάσια πιθανότητα να μην παρουσιάσει επιπλοκές ύστερα από έναν παρ’ ολίγον πνιγμό.
Μαθήματα καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης μπορείτε να παρακολουθήσετε:

1. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Διεύθυνση Σώματος Σαμαρειτών, διασωστών και ναυαγοσωστών
3ης Σεπτεμβρίου 21, τηλ.: 210 5248132

2. Lifeguard Hellas Training Center
Λ Συγγρού 180 & Eυαγγελιστρίας 6, Καλλιθέα
210 9530177

3. Σωματείο «ΠΝΟΗ- Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού«
Διεύθυνση: Μιχαλακοπούλου 159 – Αθήνα 115 27
Τηλ: 210 7486801-2
Fax: 210 7486803
e-mail: pnoe@ath.forthnet.gr

Πηγή: Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων