Πνιγμός: Δεν θα υπάρξει κραυγή για βοήθεια!

Αρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Το μικρό παιδί βυθίζεται στο νερό και πνίγεται σιωπηλά. ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ! Το παιδί μπορεί να πνιγεί σε χρόνο τόσο λίγο όσο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεστε για να απαντήσετε το τηλέφωνο!

11η Mαΐου ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ & ΠΝΙΓΜΩΝ

H Eλλάδα είναι η πρώτη χώρα που θεσπίζει την ”Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών”. Πρόκειται για μία κoινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Safe Water Sports με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στη χώρα μας με τα 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής, κάθε χρόνο καταγράφονται κατά μέσο όρο 340 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα, πολλά από τα οποία οφείλονται στην απουσία γνώσης βασικών κανόνων κολύμβησης, και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος. Για πρώτη φορά το 2021 δεν είχαμε ΚΑΝΕΝΑ θανάσιμο ατύχημα στα θαλάσσια μέσα αναψυχής. Τέλος, το 2021 σημειώθηκε μείωση κατά 11% των θανάσιμων ατυχημάτων συγκριτικά με το

Πνιγμός: Δεν θα υπάρξει κραυγή για βοήθεια!

Είστε ή πρόκειται να πάτε διακοπές και νιώθετε ευτυχισμένοι. Μην καταστρέψετε τις υπέροχες αυτές οικογενειακές στιγμές από μια απροσεξία. Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε λίγα δευτερόλεπτα. Το μικρό παιδί βυθίζεται στο νερό και πνίγεται σιωπηλά. Οι πνιγμοί και οι παρ΄ολίγον πνιγμοί αποτελούν σημαντικότατη αιτία θανάτου και νευρολογικών βλαβών στην παιδική ηλικία. Μάλιστα ακόμη και μετά από προσπάθειες καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης, πολλά από τα θύματα των πνιγμών μεταφέρονται στα Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων νεκρά ή με μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Τα περισσότερα Ελληνόπουλα πιστεύουν ότι γνωρίζουν κολύμπι. Παρολ’ αυτά τέσσερα στα πέντε παιδιά έχουν κινδυνεύσει κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. Η ανάγκη για συνεχή και ουσιαστική επιτήρηση από ενήλικα δεν έχει γίνει ακόμα συνείδηση. Περίπου 1 στα 5 παιδιά κάτω των 7 ετών κολυμπά μόνο του ή με τα αδέλφια του, ενώ σχεδόν τα μισά παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό κολυμπούν μόνα τους ή με φίλους χωρίς επαρκή επιτήρηση από ενήλικα. Ακόμα χειρότερα τα παιδιά φαίνεται να αγνοούν τους κανόνες ασφάλειας. Ένα στα πέντε παιδιά όλων των ηλικιών, εάν ο αέρας παρασύρει τη μπάλα τους στα βαθιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα προσπαθήσει να την πιάσει ενώ το 40% θα αψηφήσουν τον κίνδυνο και θα μπουν στη θάλασσα ακόμα και εάν έχουν φαει ή είναι κουρασμένα, εάν οι φίλοι τους τα προσκαλέσουν. Οι γνώσεις τους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει μια πισίνα τους είναι ακόμα λιγότερες.

mom-daughter-swimming-pool

«Το παιδί έπαιζε στην ακροθαλασσιά. Το νερό μας τελείωνε και πήγα μέχρι την καντίνα χωρίς να φανταστώ ότι το παιδί θα κινδύνευε. Την ώρα που πλήρωνα άκουσα τις φωνές. Μια ομάδα ανθρώπων είχε μαζευτεί γύρω από κάποιο παιδάκι. Δεν έβλεπα τον Γιωργάκη πουθενά. Τρελάθηκα! Ευτυχώς ένας κύριος που βρισκόταν κοντά είδε το κυματάκι που τον σκέπασε κι έτρεξε αμέσως. Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε και ακόμα το σκέφτομαι συνέχεια.»

Ζωή Αλισσανδρή, μητέρα του 5χρονου Γιώργου

Μέτρα πρόληψης των πνιγμών

Τυπώστε τη λίστα αυτή και δώστε την στους γνωστούς σας με παιδιά.
• Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά σε νερό!
• Μη χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτές. κουλούρες κλπ) ως υποκατάστατα της επίβλεψης.
• Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά τα 4 έτη), από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Είναι προτιμότερο να συμμετέχετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης.
• Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι “απρόσβλητο” από πνιγμό κι ας ξέρει καλή κολύμβηση. Τα μικρά παιδιά (ειδικά τα κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε.
• Διδάξετε το παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του!
• Μάθετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

Στην πισίνα

• Αν έχετε πισίνα στο σπίτι σας φροντίστε να την ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΤΕ ΠΛΗΡΩΣ. Τοποθετήστε πόρτα που κλείνει και ασφαλίζει αυτόματα. Προσέχετε να μην υπάρχουν τραπέζια και καρέκλες κοντά στην περίφραξη της πισίνας, γιατί μπορεί το παιδί να σκαρφαλώσει και να μπει στην πισίνα.
• Βγάλτε τα παιχνίδια από το χώρο της πισίνας, γιατί ένα παιδί που παίζει με τα παιχνίδια μπορεί να πέσει μέσα στο νερό.
• Να έχετε ένα τηλέφωνο δίπλα στην πισίνα. Έτσι δεν θα χρειαστεί να αφήσετε μόνο του το παιδί αν κάποιος σας καλέσει. Να έχετε δίπλα στο τηλέφωνο τα νούμερα ανάγκης.
• Φροντίστε να υπάρχει δίπλα στην πισίνα ο εξοπλισμός διάσωσης (σχοινί, κουλούρα κλπ).
• Αν στο μέρος των διακοπών σας υπάρχει πισίνα, φροντίστε το παιδί σας να παίζει σε απόσταση από αυτήν. Μην το αφήσετε να κολυμπήσει χωρίς επιτήρηση στην πισίνα.
• Μην αφήσετε τα παιδιά να βουτήξουν με το κεφάλι εάν πρώτα δεν εξακριβώσετε το βάθος της.

Στη θάλασσα

• Να παίζετε μαζί με το παιδί στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό.
• Μην το αναγκάζετε να μπει στο νερό αν φοβάται.
• Να του επισημαίνετε συνεχώς τους πιθανούς κινδύνους.
• Χρησιμοποιήστε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης αν το παιδί δεν ξέρει καλό κολύμπι.
• Κανένα σωστικό μέσο δεν υποκαθιστά τη συνεχή επίβλεψη από τους γονείς.

Στη βάρκα

• Φορέστε στο παιδί σωσίβιο όταν είναι επιβάτης ή όταν ασχολείται με θαλάσσιο σπορ.
• Να έχετε τόσα σωσίβια στη βάρκα όσοι και οι επιβάτες. Επίσης βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν στη βάρκα όλα τα απαιτούμενα σωστικά μέσα και πυροσβεστήρας.
• Να οδηγείτε νηφάλιος, σεβόμενος τους κανόνες θαλάσσιας κυκλοφορίας και τα όρια ταχύτητας, να ξέρετε τον προορισμό σας και να έχετε τα απαραίτητα όργανα ναυσιπλοΐας.
• Μάθετε το δελτίο καιρού πριν να ξεκινήσετε.
• Αν γίνει ατύχημα και ανατροπή της βάρκας, να μείνετε κρατημένοι πάνω της.

Πρώτες βοήθειες

• Βγάλτε αμέσως το παιδί από το νερό.
• Αν το παιδί σας διατηρεί τις αισθήσεις του, τυλίξτε το με μία πετσέτα. Πηγαίνετε αμέσως στον ιατρό ή στο νοσοκομείο, ακόμη και αν το παιδί απλώς βυθίστηκε μέσα στο νερό. Οι επιπτώσεις από το ατύχημα μπορεί να φανούν αργότερα.
• Αν το παιδί σας είναι αναίσθητο, δείτε αν έχει τίποτε στο στόμα του και αφαιρέστε το. Τυλίξτε το παιδί με μία πετσέτα και γυρίστε το στο πλάι. Τραβήξετε το κεφάλι προς τα πίσω και ανυψώστε την κάτω σιαγόνα προκειμένου η γλώσσα να μην εμποδίζει τη δίοδο του αέρα.
Στο μεταξύ ζητήστε από κάποιον να καλέσει το 166.

Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη
Το παιδί στο οποίο έγινε έγκαιρα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, έχει 5πλάσια πιθανότητα να μην παρουσιάσει επιπλοκές ύστερα από έναν παρ’ ολίγον πνιγμό.
Μαθήματα καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης μπορείτε να παρακολουθήσετε:

1. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Διεύθυνση Σώματος Σαμαρειτών, διασωστών και ναυαγοσωστών
3ης Σεπτεμβρίου 21, τηλ.: 210 5248132

2. Lifeguard Hellas Training Center
Λ Συγγρού 180 & Eυαγγελιστρίας 6, Καλλιθέα
210 9530177

3. Σωματείο “ΠΝΟΗ- Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού
Διεύθυνση: Μιχαλακοπούλου 159 – Αθήνα 115 27
Τηλ: 210 7486801-2
Fax: 210 7486803
e-mail: pnoe@ath.forthnet.gr