Ποια δέντρα ανήκουν στην κατηγορία των κωνοφόρων φυτών;

konofora_elatomaxΤα περισσότερα φυτά που παράγουν τους σπόρους τους μέσα σε κώνους είναι δέντρα που λέγονται κωνοφόρα. Πολλοί από τους κώνους είναι ξυλώδεις αλλά μερικοί είναι σαρκώδεις σαν ρώγες. Τα περισσότερα κωνοφόρα είναι αειθαλή, δηλαδή διατηρούν το φύλλωμά τους όλο το χρόνο.

Τα φύλλα των κωνοφόρων μπορεί να είναι επίπεδα και λεπτά ή να μοιάζουν με βελόνες ή λέπια. Αν ο φλοιός ενός κωνοφόρου καταστραφεί, μια κολλώδης ουσία που λέγεται ρετσίνι (ρητίνη) ρέει για να προστατεύσει και να κλείσει το «τραύμα».

Οι σπόροι μέσα στους κώνους αποτελούν μια καλή πηγή τροφής για τα ζώα. Ήξερες ότι το σταυρωτό ράμφος του πτηνού σταυρομύτης είναι ιδανικό για να ανοίγει τα λέπια των κουκουναριών και να τρώει τους σπόρους;

Κάθε κωνοφόρο παράγει αρσενικούς και θηλυκούς κώνους. Οι αρσενικοί κώνοι παράγουν γύρη και οι θηλυκοί παράγουν σπόρους. Όταν ο καιρός ζεστάνει, οι ώριμοι θηλυκοί κώνοι ανοίγουν και οι σπόροι σκορπίζονται στον άνεμο. Οι σπόροι μέσα σε έναν κώνο μπορεί να χρειαστούν τρία ολόκληρα χρόνια για να ωριμάσουν.

Κλασσικά παραδείγματα κωνοφόρων δέντρων αποτελούν το πεύκο, ο κέδρος του Λιβάνου, η σεκόγια, το αειθαλές κυπαρίσσι και το έλατο του Κολοράντο.