Αρχική Infokids Υγεία Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία επίσκεψης στον ορθοδοντικό

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία επίσκεψης στον ορθοδοντικό

-Orthodontics-Orem-Utah-Boy-Patient2

Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την διευθέτηση των δοντιών στο οδοντικό τόξο και με την επίλυση σκελετικών και λειτουργικών ανωμαλιών των γνάθων με σκοπό  την αρμονική λειτουργία του στόματος.

Ρωτήσαμε τον ορθοδοντικό κ. Αριστείδη Δ. Πατελάρο αν η άποψη ότι το παιδί πρέπει να έχει αλλάξει όλα του τα δόντια για να επισκεφθεί κάποιον ειδικό ορθοδοντικό είναι σωστή και ποια είναι εν γένει η σωστή ηλικία για να οδηγήσει ο γονιός το παιδί του στον ορθοδοντικό αν βλέπει ότι υπάρχει πρόβλημα.

Όπως μας λέει ο κ. Πατελάρος η αντίληψη ότι το παιδί πρέπει να έχει αλλάξει όλα του τα δόντια προκειμένου να πάει στον ορθοδοντικό είναι λανθασμένη και μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες θεραπείες, εξαγωγές μονίμων δοντιών, ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις.

Η κατάλληλη ηλικία για την επίσκεψη στον ορθοδοντικό είναι αυτή των 6-7 ετών. Στην ηλικία αυτή το παιδί μπορεί να έχει νεογιλά δόντια στο στόμα, αλλά είναι η σωστή ηλικία για να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί τυχόν σκελετικό πρόβλημα.

Κάποια από τα σκελετικά προβλήματα δυσαρμονίας των γνάθων που μπορούν να διαγνωσθούν σε αυτές τις ηλικίες είναι:
Προγναθισμός της άνω γνάθου  (τα άνω πρόσθια δόντια και η γνάθος προεξέχουν αρκετά) εικ.1gnathos
Προγναθισμός της κάτω γνάθου  (η κάτω γνάθος προεξέχει της άνω) εικ.2eik2
Οριζόντια πρόταξη των άνω πρόσθιων δοντιών (τα πρόσθια άνω δόντια απέχουν και προεξέχουν από τα κάτω πρόσθια, ενώ τα πίσω κλείνουν σε αρμονία με τα κάτω).
Χασμοδοντία: Κατά τη σύγκλιση παρατηρείται ένα κενό μεταξύ των προσθίων άνω και των προσθίων κάτω δοντιών, (ένα συχνό αίτιο είναι ο παρατεταμένος θηλασμός δακτύλου ή κάποιου άλλου αντικείμενου) εικ.3eik3
Βαθιά δήξη (το παιδί κλείνει σφιχτά, ενώ με κλειστό το στόμα τα κάτω δόντια φαίνονται λίγο ή  σχεδόν καθόλου) εικ.4eik4
Πρόσθια σταυροειδής σύγκλιση (μέρος των προσθίων άνω δοντιών κλείνουν εσωτερικά των κάτω) εικ.5eik5
Οπίσθια σταυροειδής σύγκλιση, αριστερά ή δεξιά (τα πίσω δόντια της κάτω γνάθου σε θέση συναρμογής φαίνονται να κλείνουν εξωτερικά αυτών της άνω) εικ.6eik6
Έλλειψη μονίμων δοντιών (μετά απο κλινική και ακτινογραφική εξέταση παρατηρείται η έλλειψη ή μη ανατολή  κάποιου ή κάποιων μονίμων δοντιών στον φραγμό) εικ.7eik7

Η έγκαιρη επίσκεψη στον ορθοδοντικό μπορεί να βοηθήσει τον γονέα και το παιδί να αποφύγουν μια χρονοβόρα και δύσκολη θεραπεία και να βοηθήσει στη διάγνωση τυχόν προβλημάτων που μπορεί στο μέλλον να παρουσιαστούν.

Αριστείδης Δ. Πατελάρος DDs, Msc Dipl Ortho (www.glyfadadentalclinic.gr)

Συνεργάτης στο οδοντιατρείο της Έφης Κωστάρα


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.