Αρχική Infokids Υγεία Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία της ιγμορίτιδας σε παιδιά;

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία της ιγμορίτιδας σε παιδιά;

Απαντά ο Παύλος Τσολαρίδης, M.D. Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου

Η αντιμετώπιση της οξείας ιγμορίτιδας γίνεται με αντιβιοτικά. Μια σύντομη χρήση του ρινικού αποσυμφορητικού (όχι για περισσότερες από τρεις ημέρες) μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα των αποφραγμένων στομίων των κόλπων του προσώπου και να επιταχύνει την καταπολέμηση και απομάκρυνση της μόλυνσης.

Η χρόνια ιγμορίτιδα αντιμετωπίζεται με ρινικό σπρέι στεροειδών, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και το οίδημα. Αυτά τα σπρέι είναι αρκετά ασφαλή και δεν απορροφώνται σε σημαντικές ποσότητες. Ως εκ τούτου, δεν έχουν τις ίδιες παρενέργειες, όπως τα στεροειδή που λαμβάνονται από το στόμα, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε χρόνια περίπτωση. Στους ασθενείς με χρόνια ιγμορίτιδα χορηγούνται επίσης αντιβιοτικά, για την καταπολέμηση των βακτηρίων που μπορούν να συμβάλλουν στο σχηματισμό της συμφόρησης, της φλεγμονής και του πολύποδα.

Εάν υπάρχει μια αλλεργική συνιστώσα στη ρινίτιδα, το παιδί χρειάζεται μια ειδική θεραπεία αλλεργίας (για παράδειγμα, με αντιισταμινικά). Ωστόσο, εάν η αλλεργία δεν είναι παρούσα, η χρήση των αντιισταμινικών δεν ενδείκνυται. Πολλά από αυτά τα φάρμακα ξηραίνουν τον βλεννογόνο, κάτι που εμποδίζει τον οργανισμό να κρατήσει τη μύτη καθαρή και να εξαλείψει τα βακτήρια και άλλα υπολείμματα. Επίσης, μερικά από τα συστατικά που έχουν εγκριθεί για χρήση σε μικρά παιδιά καμιά φορά προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στη συμπεριφορά.

Μια πολύ αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για την οξεία και χρόνια ιγμορίτιδα είναι η χρήση του υγραντήρα και ρινικές πλύσεις. Η διατήρηση του σωστού επιπέδου ύγρανσης στο βλεννογόνο παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσική άμυνα του οργανισμού. Η υγρασία έχει την ικανότητα να προφυλάξει τις ρινικές εκκρίσεις από το στέγνωμα και τη φράξη των φυσικών οδών αποστράγγισης των κόλπων. Οι υγραντήρες δωματίου συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος, με προϋπόθεση ότι τηρούνται αυστηρά όλοι οι κανόνες του καθαρισμού τους και αποφεύγεται η ανάπτυξη των αποικιών βακτηρίων ή μυκήτων. Επίσης, συνίσταται ο συχνός ψεκασμός της μύτης με ρινικό σπρέι φυσιολογικού ορού.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.