Ποια είναι η σωστή διαδικασία αλλαγής πάνας;

Ποια είναι η σωστή διαδικασία αλλαγής πάνας;

Η αλλαγή πάνας είναι μία από τις καθημερινές «εργασίες» φροντίδας που καλούνται να πραγματοποιούν οι νέοι γονείς. Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι πρόκειται για μια απλή διαδικασία, η σωστή αλλαγή πάνας απαιτεί προσοχή, καθαριότητα και ευαισθησία προς τις ανάγκες του μωρού.

Η αλλαγή πάνας είναι μία από τις καθημερινές «εργασίες» φροντίδας που καλούνται να πραγματοποιούν οι νέοι γονείς. Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι πρόκειται για μια απλή διαδικασία, η σωστή αλλαγή πάνας απαιτεί προσοχή, καθαριότητα και ευαισθησία προς τις ανάγκες του μωρού.

Δε χρειάζεται να πανικοβάλλεστε, όμως, γιατί η επιστημονική ομάδα του Pharm24.gr είναι εδώ και θα μας δώσει τα tips για τη σωστή διαδικασία αλλαγής πάνας, ενώ θα απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν την αλλαγή πάνας.

Γιατί είναι σημαντική η καθαριότητα ενός βρέφους;

Η καθαριότητα ενός βρέφους είναι σημαντική για πολλούς λόγους, καθώς προστατεύουν το μωρό από εξωτερικούς εχθρούς όπως μικρόβια, βακτήρια και λοιμώξεις, παράλληλα συμβάλλουν στη γενικότερη υγεία και ευεξία του παιδιού.

Ως εκ τούτου, η χρήση ενός βρεφικού σαμπουάν και αφρόλουτρου είναι μείζονος σημασίας για την αποτελεσματική καθαριότητα του μωρού σας. Πιο συγκεκριμένα, ένα βρεφικό σαμπουάν και αφρόλουτρο, με την ειδική σύνθεση που διαθέτουν, παρέχουν:

  1. Φυσικό καθαρισμό χωρίς να διαταράσσουν το pH της ευαίσθητης επιδερμίδας του μωρού
  2. Προσφέρουν ενυδατική δράση και προλαμβάνουν την ξηρότητα
  3. Καταπραΰνουν την επιδερμίδα από τυχόν ερεθισμούς και κοκκινίλες, χαρίζοντας απαλότητα.

Παρακάτω παρουσιάζονται και οι βασικοί λόγοι για την τακτική καθαριότητα ενός βρέφους:

  1. Πρόληψη ασθενειών: Ως γνωστόν, τα βρέφη έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα και ως εκ τούτου είναι ευάλωτα σε λοιμώξεις και ασθένειες. Η καθαριότητα βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης μικροβίων και άλλων παθογόνων οργανισμών.
  2. Προστασία από αλλεργίες: Η καθαριότητα του βρέφους συμβάλλει στην πρόληψη αλλεργιών και αναπνευστικών προβλημάτων που οφείλονται σε διάφορα αλλεργιογόνα.

Ωστόσο, ο καθημερινός καθαρισμός ενός βρέφους δε συνίσταται από μεγάλη μερίδα ειδικών, αφού υποστηρίζουν πως το μωρό όσο ακόμη βρίσκεται στην κούνια του, πριν δηλαδή αρχίσει να μπουσουλάει, δεν έχει ανάγκη από καθημερινό μπάνιο, καθώς δε λερώνεται, ούτε έρχεται σε επαφή με παθογόνα και βακτήρια.

Αντιθέτως, θεωρούν πως το πολύ συχνό μπάνιο μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ανάπτυξη του δέρματος του μωρού. Έτσι, οι ειδικοί επισημαίνουν πως παρόλο που το καθημερινό μπάνιο δεν είναι απαραίτητο και θα πρέπει να αποφεύγεται, είναι σημαντικό να πλένεται συχνά τόσο το πρόσωπο του μωρού, όσο και την ευαίσθητη περιοχή των γεννητικών οργάνων του, κυρίως μετά από κάθε αλλαγή πάνας.

Ό,τι πρέπει να γνωρίζεις για την αλλαγή πάνας του μωρού σου

Η αλλαγή πάνας αποτελεί μια εύκολη διαδικασία, η οποία όμως απαιτεί συνέπεια και διαρκή επαγρύπνηση, καθώς. Παρακάτω θα αναλυθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αλλαγή πάνας του μωρού σας.

Πλύσιμο των Χεριών

Πριν αρχίσετε οποιοδήποτε καθαρισμό στο σώμα του μωρού σας, πλύνετε πάντα τα χέρια σας για να αποφύγετε τη μετάδοση μικροβίων. Τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να την επαναλάβετε μετά την αλλαγή της πάνας.

 Επιλογή πάνας

Βασικό κριτήριο για την επιλογή πάνας πρέπει να είναι η ποιότητά της. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε πάνες από αξιόπιστα brands, που παρέχουν προστασία από διαρροές και έχουν μεγάλη απορροφητικότητα. Επιπρόσθετα, εκτός από ασφαλής και απορροφητική, η πάνα πρέπει να είναι και υπο-αλλεργική για να μην προκαλέσει ερεθισμό στο ευαίσθητο βρεφικό δέρμα.

Οι πάνες Babylino, «απαντούν» σε όλες τις απαιτήσεις ενός γονέα για την επιλογή πάνας, καθώς περιέχουν ανακυκλώσιμα υλικά, παρέχουν τη μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα, προστατεύουν από διαρροές και διατίθενται σε όλα τα μεγέθη και σχέδια, για ευελιξία και άνεση.

Μέγεθος πάνας

Αρκετά σημαντική είναι η επιλογή του σωστού μεγέθους πάνας, για την αποφυγή διαρροών και φυσικά την άνεση του μωρού σας. Η σωστή πάνα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλη, ούτε πολύ μικρή και να προέρχεται από μία εταιρία αξιόπιστη. Παράλληλα, βάσει των κιλών του μωρού αλλά και του ύψους του, μπορείτε να επιλέγετε την καλύτερη βρεφική πάνα.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, χρειάζεται τακτικά να τσεκάρουμε αν το μωρό χρειάζεται ακόμα το μέγεθος πάνας που έχουμε ή αν πρέπει να περάσουμε στο επόμενο.

Πότε αλλάζω πάνα στο μωρό μου;

Ως γνωστόν, τα βρέφη στους πρώτους μήνες της ζωής τους αλλάζουν πάνα αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, καθώς «λερώνουν» την πάνα τους σχεδόν κάθε φορά που τρώνε. Στην περίπτωση μεγαλύτερων παιδιών, αλλάζετε πάνα σίγουρα το βράδυ πριν τον ύπνο και το πρωί μόλις ξυπνήσουν. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει η πάνα να μην μυρίζει ή να μην είναι βαριά για να μην προβείτε στην αλλαγή της.

Πώς αλλάζω πάνα στο μωρό μου;

Χωρίς φόβο και άγχος και καθαρά χέρια, τοποθετείτε το μωρό σας ανάσκελα και ξεκινάτε τη διαδικασία:

  1. Έχετε κοντά σας τα μωρομάντηλα, κρέμα αλλαγής πάνας, την πάνα και πετσέτα, για να μην αφήνετε το μωρό να περιμένει.
  2. Ανοίγετε τα αυτάκια της πάνας, τις λεγόμενες ταινίες ασφαλείας που βρίσκονται δεξιά και αριστερά και καθαρίζετε το μωρό πάντα από μπροστά προς τα πίσω. Αν το μωρό είναι αγοράκι, προσέχετε με ένα μωρομάντηλο, να κρατάτε χαμηλά τα γεννητικά του όργανα για να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα.
  3. Φροντίζετε την ώρα της αλλαγής να έχετε αλληλεπίδραση με το μωρό σας. Ομιλία, χαμόγελα, τραγουδάκια αποτελούν μερικούς τρόπους για να αποσπάτε την προσοχή στον θησαυρό σας για να μην πιστέψει πως η διαδικασία είναι ανυπόφορη και καταναγκαστική.
  4. Διπλώνετε και πετάτε την πάνα σε κάδο. Αν δεν έχετε κάδο δίπλα, την πετάτε μετά τη διαδικασία αλλαγής.
  5. Ανοίγετε την καθαρή πάνα και την τοποθετούμε κάτω από το μωρό, κρατώντας τα πόδια του ψηλά. Κλείνετε τις ταινίες προστασίας δεξιά και αριστερά, τόσο ώστε να χωράει ανάμεσα στο δέρμα του παιδιού και στην πάνα το χέρι μας, χωρίς να πιέζεται το παιδί.

Το μωρό σας είναι έτοιμο και πεντακάθαρο για παιχνίδια και χαλάρωση!

Extra tip: Αν η περιοχή φαίνεται ξηρή, εφαρμόστε κρέμα αλλαγής πάνας για προστασία και ενυδάτωση!

Κρέμες αλλαγής πάνας, ο απόλυτος σύμμαχος!

Για να αποφύγει το μωρό το σύγκαμα, πρέπει να αλλάζετε εγκαίρως την πάνα του. Ταυτόχρονα, πρέπει να καθαρίζετε καλά το μωρό στην ευαίσθητη περιοχή και να στεγνώνετε το δέρμα του μετά τον καθαρισμό ταμπονάροντας απαλά και εφαρμόζοντας την προστατευτική κρέμα αλλαγής πάνας. Έτσι, το αγγελούδι σας δε θα ταλαιπωρείται από ερεθισμούς και τσούξιμο!

Δαβάστε επίσης:

Υπόθεση 15χρονης: Στην ανακρίτρια άλλοι δύο κατηγορούμενοι -Πέντε προφυλακιστέοι

Έτοιμη να λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα καταγγελίας βίας ανηλίκων

Χάρι και Μέγκαν άλλαξαν το επίθετο των παιδιών τους!

Ροή Ειδήσεων