Αρχική InfoMommy Σχέσεις Ποια είναι τα λάθη που γίνονται μέσα στο γάμο και αποξενώνουν το ζευγάρι;

Ποια είναι τα λάθη που γίνονται μέσα στο γάμο και αποξενώνουν το ζευγάρι;

happy-coupleΟι δυο σύντροφοι πολλές φορές επαναπαύονται μέσα στο γάμο. Έτσι, «τώρα πια βολεύτηκαν» και θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητο να προσπαθούν, ώστε να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον του ενός προς τον άλλον, μιας και είναι πια παντρεμένοι. Συχνά παραμελούν την εικόνα τους, υιοθετούν συμπεριφορές συμβιβασμού, ξεχνούν τα θέλω του άλλου και δεν δείχνουν συνέπεια στην προσπάθεια που κάποτε έκαναν αυθόρμητα με στόχο να αρέσουν στον άλλον. Μπαίνουν στη λογική του «παντρεμένου ατόμου» που δεν χρειάζεται πια να καταφύγει σε τρόπους που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον της σχέσης ψηλά.

Επιπλέον, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, τα οικονομικά προβλήματα το άγχος για καριέρα έχουν ως αποτέλεσμα και οι δυο να δουλεύουν πολλές ώρες, και να επιστρέφουν στο σπίτι κουρασμένοι ή να σκέφτονται τι εκκρεμότητες άφησαν στην δουλειά και ούτε λόγος για επικοινωνία και επαφή. Κάποιες φορές υπάρχει έντονη ζήλια, ανταγωνιστικότητα, ανασφάλεια, μονοτονία, ρουτίνα στοιχεία που είναι ό,τι χειρότερο για την σχέση του ζευγαριού. Επιπλέον, ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να αποδυναμώσει τη σχέση του ζευγαριού, εάν αυτή δεν είναι από πριν υγιής και ισορροπημένη.

Πώς επηρεάζεται η σχέση του ζευγαριού μετά τον ερχομό του παιδιού;

Συχνά η γυναίκα –μητέρα αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στο βρέφος και λειτουργεί λιγότερο ως γυναίκα, έχει ορμονικές διαταραχές, επιλόχεια κατάθλιψη και δυσθυμία. Ενώ, ο άντρας – πατέρας μπαίνει σε έναν νέο ρόλο που προϋποθέτει να είναι προετοιμασμένος για τις αλλαγές αυτές, οι οποίες κρατούν μερικούς μήνες και απαιτούν υπομονή, συμπαράσταση και συζυγική στήριξη. Αναπτύσσεται και στους δυο ένα αίσθημα ευθύνης γιατί έχουν να μεγαλώσουν μια νέα ζωή.Περιγράψτε μας τη θέση, τα συναισθήματα ή/και τις αντιδράσεις του άντρα, αλλά και της γυναίκας μετά τη γέννηση του παιδιού τους.Ο ερχομός ενός παιδιού επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ψυχοσύνθεση του ζευγαριού. Οι ρόλοι γίνονται πολύπλοκοι και απαιτητικοί. Η γυναίκα καλείται να παίξει τους ρόλους της εργαζόμενης, της μητέρας, της συζύγου και της νοικοκυράς. Ο άντρας πια συμμετέχει στην φροντίδα του σπιτιού, στην επιμέλεια του παιδιού σε συνδυασμό με την ευθύνη που φέρει ως η βασική πηγή της οικογενειακής ασφάλειας και ευημερίας. Εντάσεις και προβλήματα προκύπτουν από την προσπάθεια να ανταπεξέλθουν και να φανούν αντάξιοι του γονεϊκού τους ρόλου.Οι δυο σύντροφοι, εκτός από εραστές, γίνονται τώρα και γονείς. Πολλές φορές, παρουσιάζονται προβλήματα και στη σεξουαλική του ζωή.

couple-having-relationship-problems-pic-getty-images-697133954Περιγράψτε τη συγκεκριμένη η κατάσταση και τους λόγους που την προκαλούν.

Η ανάληψη αυτού του νέου ρόλου επιφέρει σημαντική διαφοροποίηση στην ερωτική εικόνα και των δύο. Ο άντρας δυσκολεύεται να δει σεξουαλικά την σύζυγό του που πλέον έχει και τον μητρικό ρόλο. Η γυναίκα επίσης δυσκολεύεται η ίδια να συνδυάσει τις δυο πτυχές του εαυτού της λόγω ότι το παιδί πια μονοπωλεί το χρόνο αλλά και το ενδιαφέρον της, αφήνοντας ελάχιστο ή καθόλου χρόνο για ερωτική ζωή.

Συμβουλές που θα βοηθήσουν το ζευγάρι να ξεπεράσει τις δυσκολίες, αλλά και να κρατήσει τη σχέση του ζωντανή.

Η εισαγωγή ενός μωρού στη ζωή του ζευγαριού απαιτεί μια αναδιοργάνωση της σχέσης. Τα ζευγάρια πρέπει να προσαρμοστούν και να κάνουν την μετάβαση προς την μητρότητα. Σύμφωνα με έρευνες, έχει σημειωθεί ότι η μετάβαση αυτή συχνά επηρεάζει την ποιότητα της σχέσης. Συγκεκριμένα, η μετάβαση στην μητρότητα έχει περιγραφεί σαν μια «κρίση» για τους γονείς, καθώς το ζευγάρι προσπαθεί να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα (συχνά το ζευγάρι βιώνει την αίσθηση του ανικανοποίητου). Σε περίπτωση που η φυσιολογική διαδικασία της σύνδεσης με το νεογέννητο επηρεαστεί, τότε το οικογενειακό σύστημα διαταράσσεται σημαντικά και το ζευγάρι αποξενώνεται.Είναι γεγονός ότι η γέννηση ενός παιδιού επηρεάζει διαφορετικά τις γυναίκες απ’ ότι τους άντρες. Η πλειοψηφία των αντρών αισθάνονται μια απώλεια του ερωτικού ενδιαφέροντος και βιώνουν συναισθήματα απόρριψης και παραμέλησης από την σύζυγο τους. Το σίγουρο είναι ότι με την κούνια δίπλα, το σεξ πάει περίπατο και η επόμενη κίνηση του συζύγου είναι να μετακομίσει στο σαλόνι, είτε για να αφήσει την μητέρα μόνη με το παιδί, είτε για να καταφέρει να κοιμηθεί το βράδυ ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην πρωινή του εργασία. Το αποτέλεσμα; Αποξένωση του ζευγαριού, νεύρα, καβγάδες και διλλήματα.

Σύζυγος ή μητέρα; Πως θα κρατήσω τις ισορροπίες;

Για μια γυναίκα είναι απολύτως φυσιολογικό να μην έχει ερωτική διάθεση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ορμόνες κάνουν πάρτι και δεν έχουν βρει ακόμη τον φυσιολογικό τους ρυθμό. Είναι σημαντικό η γυναίκα να δει αυτή τη συνθήκη ως κάτι φυσιολογικό. Κατόπιν, να επιδιώξει να δείξει κάποιο ενδιαφέρον στον σύζυγό της και να τον ενσωματώσει στην σχέση που κατά κάποιο τρόπο έχει «πάρει εργολαβικά», όπως όλες οι μητέρες… καλό είναι να αφήσει τον εγωισμό και μαζί με τον πατέρα του βρέφους να βιώσει το ζευγάρι το θαύμα της φύσης. Συγκεκριμένα, να επιτρέψει και στον πατέρα να συμμετέχει στο τάισμα, στο μπάνιο, στην εκπαίδευση και στο παιχνίδι.

Και σιγά – σιγά θα ξυπνήσει η κοιμισμένη σεξουαλική διάθεση. Επιπλέον, η γυναίκα θα πρέπει να ξαναγαπήσει το σώμα της και τον εαυτό της, να κοιτάξει τον σύζυγο στα μάτια και να του εκφράσει ότι δεν είναι μόνο μητέρα, αλλά και γυναίκα – η γυναίκα που εκείνος είχε ερωτευτεί. Επιπρόσθετα, η κούνια θα πρέπει να μεταφερθεί στο παιδικό δωμάτιο…και κάπως έτσι η σχέση θα ξαναγίνει όπως παλιά.

Psycho Diagnosis

http://www.psycho-diagnosis.gr/el/index.html


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.