Ποια είναι τα λάθη των γονέων στην ανατροφή των έφηβων παιδιών;

78631172Το παιδί σας διανύει την περίοδο της εφηβείας και εσείς ως γονείς πρέπει να συμβαδίσετε μαζί του όσον αφορά την ανατροφή που θα του δώσετε.

Πιθανόν τώρα παρουσιάζει μια πιο κυκλοθυμική συμπεριφορά, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσετε σε συνδυασμό με τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, τη δημιουργία νέων φίλων που δεν σας…γεμίζουν το μάτι και την καθυστέρηση ύστερα από κάθε έξοδο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το έφηβο παιδί θα δοκιμάσει τα όρια και την υπομονή σας. Όμως, είναι ακόμα το παιδί σας και σας χρειάζεται ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται. Το κλειδί είναι να γνωρίζετε ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε όσον αφορά την ανατροφή του:

«Κήρυγμα» αντί συζήτησης
Όλοι οι γονείς θέλουν τα έφηβα παιδιά τους να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες. Γιατί, όμως, κάθε φορά καταλήγουν να τους κάνουν κήρυγμα αντί να εκμεταλλευτούν το εκάστοτε πρόβλημα ως μια ευκαιρία για να διδάξουν στα παιδιά τους τη λήψη σωστών αποφάσεων; Το να τους αντιμετωπίζετε σαν μικρά παιδιά και όχι σαν μελλοντικούς ενήλικες, απλά θα τους αποξενώσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται καθοδήγηση, αλλά πρέπει να το κάνετε με πιο ώριμο τρόπο και χωρίς να είστε υπερπροστατευτικοί μαζί τους.

Δεν τηρείτε τις συνέπειες των κανόνων
Οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν πρόβλημα να επιβάλλουν τιμωρίες για την παραβίαση των κανόνων. Ωστόσο, υπάρχουν έφηβοι που κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν τις «ποινές» των γονέων και τελικά τα καταφέρνουν. Από τη στιγμή που ορίζετε κανόνες είναι σημαντικό να καταστήσετε σαφείς εκ των προτέρων τις συνέπειες για την παραβίασή τους. Αν συμβαίνει συχνά το αντίθετο, ο έφηβος θα θεωρήσει ασήμαντη την ανάρμοστη συμπεριφορά του και θα την επαναλάβει μελλοντικά.

Αναμένετε μόνο θετικές συμπεριφορές
Μερικοί γονείς απλά περιμένουν την καλή συμπεριφορά και τους καλούς βαθμούς από τα έφηβα παιδιά τους, χωρίς όμως να τα ενθαρρύνουν και να τα επιβραβεύουν όσο θα έπρεπε. Ενώ είναι αλήθεια ότι μια καλή πράξη αποτελεί ανταμοιβή για το παιδί, δεν υπάρχει τίποτα που να του δίνει μεγαλύτερη επιβεβαίωση από τη θετική γνώμη του γονέα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να «χοροπηδάτε» από τη χαρά σας κάθε φορά που το παιδί σας κάνει τα αυτονόητα.

Δεν περνάτε όσο χρόνο πρέπει μαζί τους
Ο κατάλληλος προγραμματισμός, ώστε κάθε μέρα η οικογένεια να περνά χρόνο μαζί, είναι μία από τις καλύτερες άμυνες απέναντι στις αρνητικές επιρροές από τους συνομήλικους φίλους των έφηβων παιδιών σας. Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για τα παιδιά σας σε καθημερινή βάση για να κρατήσετε ανοικτή επικοινωνία μαζί τους. Οι γονείς που περνούν χρόνο με τα παιδιά τους είναι πιο ενημερωμένοι για τις αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

Δεν γνωρίζετε τη νέα γενιά εφήβων
Όλοι οι γονείς έχουν περάσει από τη φάση της εφηβείας, αλλά οι έφηβοι είναι διαφορετικοί σε κάθε γενιά. Έχουν διαφορετικές μουσικές και άλλες πολιτιστικές επιρροές. Τα εφηβικά πρότυπα της δεκαετίας του ’70 και του ’80 ήταν πολύ διαφορετικά από τις εικόνες του σήμερα. Οι επιρροές των μέσων ενημέρωσης είναι πολύ πιο ισχυρές σήμερα, ενώ οι έφηβοι δεν εκτίθενται πλέον μόνο στην τηλεόραση, αλλά και στο διαδίκτυο όπου πραγματικά δεν υπάρχει αξιολόγηση των προσφερόμενων πληροφοριών.