Τα συχνότερα λάθη στο τάισμα του μωρού με μπιμπερό.

Το τάισμα των μικρών με μπιμπερό παραμένει μια κυρίαρχη πρακτική.

O μητρικός θηλασμός αποτελεί το φυσιολογικό τρόπο διατροφής των βρεφών. Είναι γνωστό ότι η τεχνητή διατροφή με μπιμπερό ενέχει πιθανούς κινδύνους για την υγεία του βρέφους.

Συγκεκριμένα έχει μεταξύ άλλων σχετιστεί σε επιστημονικές έρευνες με αυξημένη πιθανότητα για υπερφαγία, παχυσαρκία, ωτίτιδες, οδοντικά προβλήματα, αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, ασυμμετρία προσώπου, αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, αναγωγές, κολικούς και δυσκοιλιότητα.

Παρόλα αυτά το τάισμα των μικρών με μπιμπερό παραμένει μια κυρίαρχη πρακτική. Για αυτό οι επαγγελματίες υγείας έχουν σημαντική ευθύνη να ενημερώσουν πλήρως τις μητέρες για τον καλύτερο δυνατό τρόπο ταϊσματος με μπιμπερό, στην προσπάθεια να μειωθούν οι παραπάνω κίνδυνοι.

Ο Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος- Συγγραφέας, συμβουλεύει τις νέες μανούλες για το ποια είνα τα συχνότερα λάθη κατά τη διαδικασία ταίσματος του μωρού με μπιμπερό. Ας δούμε λοιπόν τα λάθη αναλυτικά:

  • Το επεξεργασμένο γάλα αγελάδας για βρέφη σε σκόνη, παρά την λανθασμένη κοινή αντίληψη, δεν αποτελεί αποστειρωμένο προϊόν. Σε ένα 15% των συσκευασιών ανευρίσκονται δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια. Μικρόβια εξάλλου μπορεί να υπάρχουν στο νερό που δεν έβρασε πλήρως. Γι’ αυτό το νερό που χρησιμοποιείται πρέπει να βράζεται καλά, να αφήνεται να κρυώσει λίγο, έως τους 70 βαθμούς Κελσίου. Τότε πρέπει να βάλουμε την σκόνη στο νερό, ώστε να σκοτωθούν μικρόβια που ίσως υπάρχουν σε αυτήν. Τέλος αφήνουμε το γάλα να κρυώσει περαιτέρω στους 37 βαθμούς, πριν το δώσουμε στο παιδί. Αν η σκόνη προστεθεί σε νερό χλιαρό ή θερμοκρασίας σώματος, μικρόβια που ίσως υπάρχουν σε αυτήν δε θα σκοτωθούν.
  • Δεν πρέπει να βάζουμε πολύ ζεστό ή βραστό νερό σε πλαστικό μπουκάλι. Έχει αποδειχθεί ότι η πρακτική αυτή είναι επικίνδυνη, γιατί ουσίες από το πλαστικό όπως η βισφαινόλη ελευθερώνονται και μπαίνουν στο γάλα, φτάνοντας έτσι στο στόμα του μωρού.
  • Το γάλα σε σκόνη πρέπει να αποθηκεύεται σε σωστές συνθήκες, σε μέρος σκοτεινό, ψυχρό και ξηρό. Ιδιαίτερα κατά τη μεταφορά, όταν παίρνουμε γάλα για το ταξίδι ή για τη βόλτα, πρέπει να προσέχουμε ώστε το κουτί να παραμένει σε μέρος σκιερό και δροσερό. Κουτί που ανοίχτηκε πρέπει να πετιέται μετά από 2-3 ημέρες. Είναι σημαντικό να προσέχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης του προιόντος.
  • Η μητέρα είναι απαραίτητο να πλένει τα χέρια της με νερό και σαπούνι πριν την προετοιμασία του μπιμπερό. Αντίθετα, πλύσιμο των χεριών και πλύσιμο του στήθους δεν είναι καθόλου απαραίτητες πρακτικές κατά το θηλασμό, γιατί το μητρικό γάλα έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες.
  • Το μπουκάλι και η ρώγα του πρέπει να αποστειρώνονται ανάμεσα στα γεύματα. Σε μεγαλύτερα παιδιά, πρέπει πάντα να καθαρίζονται σχολαστικά με ειδικό βουρτσάκι.
  • Απαγορεύεται να ζεσταίνουμε το ξένο γάλα για βρέφη σε φούρνο μικροκυμάτων. Ξένο γάλα που ετοιμάστηκε και παρέμεινε στον πάγκο για πάνω από μία ώρα δεν πρέπει να δίνεται στο παιδί.
  • Δε βάζουμε ποτέ βρεφικές τροφές όπως δημητριακά, ριζάλευρο κ.α.στο μπιμπερό με το γάλα. Τις στερεές τροφές στο βρέφος τις δίνουμε πάντα από πιάτο με κουτάλι.
  • Δεν αφήνουμε το μωρό να κοιμάται με το μπιμπερό στο στόμα. Πιπίλισμα του μπιμπερό για πολλή ώρα προδιαθέτει σε τερηδόνα και άλλα προβλήματα στα δόντια.

Διαβάστε επίσης

14χρονος στην Καλαμάτα ντύθηκε εμίρης για να γλιτώσει από τη σκόνη

«Μικρότερα οικογενειακά τραπέζια»: Πώς θα γιορτάσουν τα ελληνικά νοικοκυριά το Πάσχα;

Ροή Ειδήσεων