Αρχική Infokids Υγεία Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα όρασης των μαθητών;

Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα όρασης των μαθητών;

School-boy-taking-eye-testΜια από τις πιο συχνές παρατηρήσεις αλλά και ερωτήσεις ανάμεσα στους γονείς και τους δασκάλους είναι ποια είναι η οξύτητα και η λειτουργικότητα της όρασης του παιδιού που μόλις αρχίζει σχολείο. Το ερώτημα αυτό φυσικά έχει απασχολήσει τον ιατρικό χώρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο Δρ. Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, αναπληρωτής Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μας δίνει απαντήσεις στα συχνότερα προβλήματα όρασης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές.

1. Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον οφθαλμίατρο;

Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση τυχόν οπτικού προβλήματος στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

2. Υπάρχει μέθοδος που μπορεί να γίνει διάγνωση αν το παιδί θα αναπτύξει μελλοντικά κάποιο διαθλαστικό πρόβλημα;

Ο οφθαλμίατρος μπορεί να προσεγγίσει την μελλοντική μυωπία με κυκλοπληγική διάθλαση από τους πρώτους κιόλας μήνες.

3. Που πρέπει να επικεντρωθεί ο έλεγχος της οπτικής λειτουργίας του παιδιού;

Η εξακρίβωση τυχόν αμβλυωπίας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή την ηλικία, διότι εάν διαγνωστεί νωρίς μπορεί να ιαθεί ενώ στην αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να αφήσει μόνιμο «πρόβλημα».

Ένα δεύτερο βήμα εξακρίβωσης της λειτουργίας των ματιών είναι ο στραβισμός, δηλαδή η κακή συνεργασία των δύο ματιών στην αντίληψη των οπτικών ερεθισμάτων. Το τρίτο και πιο σοβαρό βήμα είναι η εξέταση για τη στερεοσκοπική όραση του παιδιού, δηλαδή η οπτική ικανότητα διαχωρισμού του βάθους.

MULHOLLAND_ABC_94. Σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με τυχόν προβλήματα όρασης;

Η διάγνωσή της καλής οπτικής λειτουργίας του παιδιού είναι πάρα πολύ σημαντική και είναι πιθανόν να δώσει «απαντήσεις» στη δυσκολία γραφής ή ανάγνωσης.

5. Είναι κληρονομική η μυωπία;
Υπάρχει κάποια μορφή κληρονομικότητας αλλά όχι απόλυτη αφού έτσι κι αλλιώς απασχολεί το 30-40% του πληθυσμού.

6. Ένα παιδί που διαβάζει πολύ μπορεί να αποκτήσει μυωπία;

Οι δραστηριότητες που απαιτούν την αίσθηση της όρασης δεν μεταβάλλουν τη διαθλαστική «κατάσταση». Πιο απλά, δεν μπορεί ένα παιδί που διαβάζει πολύ να δημιουργήσει μυωπία.

7. Μπορεί να διορθωθεί ένα διαθλαστικό πρόβλημα σε νεαρή ηλικία;

Η αποκατάσταση της οπτικής δυσλειτουργίας - μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός - δεν μπορεί να «διορθωθεί» σήμερα, με καμία μέθοδο σε παιδιά προσχολικής ή σχολικής ηλικίας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται συνήθως με την εφαρμογή γυαλιών.

kids8. Από ποια ηλικία μπορεί να υποβληθεί ένα παιδί σε επέμβαση Laser;

Όταν η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός έχουν κριθεί από τον χειρουργό οφθαλμίατρο να είναι σε σταθερό επίπεδο, συνήθως σε ηλικία άνω των 18 ετών. Στη χώρα μας λειτουργούν πάνω από 10 εξελιγμένα κέντρα Laser μυωπίας με παγκόσμια πρωτοπορία και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

9. Υπάρχει περίπτωση ο στραβισμός να διορθωθεί με το πέρασμα του χρόνου;

Η αντίληψη πως ο στραβισμός «μπορεί να περάσει με τον καιρό» ενδέχεται να δημιουργήσει πολλά και σημαντικά προβλήματα στην όραση του παιδιού. Μόλις γίνει αντιληπτό από τους γονείς ότι το ένα μάτι του παιδιού «φεύγει», είναι απολύτως αναγκαίο γίνει οφθαλμολογικός έλεγχος από τον οφθαλμίατρό σας.

10. Πόσο ανησυχητικό είναι όταν το ένα από τα δύο βλέφαρα είναι χαμηλότερα από το άλλο;

Η «πτώση» του βλέφαρου όταν συμβαίνει στο ένα από τα δύο μάτια και δεν καλύπτει την κόρη του ματιού, είναι κάτι που συνήθως περνάει με την πάροδο της ηλικίας ή καλυτερεύει σημαντικά.Στην περίπτωση όμως που η πτώση του βλέφαρου καλύπτει και την κόρη του ματιού, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί σημαντική βλάβη στο οπτικό σύστημα του παιδιού και πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Δρ. Αναστάσιος - Ιωάννης Κανελλόπουλος
Χειρουργός - Οφθαλμίατρος
Αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Παν/μιο της Νέας Υόρκης
www.laservision.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.