Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ψυχικής υγείας;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ψυχικής υγείας;

kalyteros_anthropos_1

Υπάρχει ασάφεια μεταξύ των κλινικών ψυχολόγων σχετικά με τους όρους ''θετική προσαρμογή'' και ''θετική ψυχική υγεία'' ως προς τη διαφοροποίηση τους  από αυτό που λέμε ''μέσο-κανονικό'' άτομο. Είναι σίγουρα πιο εύκολο να περιγράψει κανείς τις αποκλίσεις στην ψυχική ζωή, αρνητικά δηλαδή παρά να ορίσει θετικά τι είναι καλή ψυχική υγεία. Όταν αναφερόμαστε στους ενηλίκους, ο όρος ''θετική προσαρμογή'' συνήθως σημαίνει ικανοποιητικός βαθμός αυτογνωσίας, ωριμότητα ορθολογικής κρίσης και συναισθηματικής ανάπτυξης, αυτοπραγμάτωση, διορατικότητα κ.ο.κ. Αλλά όταν αναφερόμαστε στα παιδιά, επειδή εξ' ορισμού , η αυτό-εικόνα τους είναι ακόμα ασχημάτιστη και ανώριμη, τα κριτήρια αυτά  δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν.

Ο Freud περιέγραψε την ψυχική υγεία ως την ικανότητα του ανθρώπου να εργάζεται και να αγαπάει αποτελεσματικά. Και ένα από τα κριτήρια που θα μπορούσαν να ισχύσουν για τον ορισμό της θετικής ψυχικής υγείας του παιδιού, είναι η ικανότητα του να δημιουργεί στενούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους γονείς του, τα αδέρφια του και τα άλλα παιδιά. Η θετική ψυχική υγεία του παιδιού μπορεί ακόμα να περιλαμβάνει την ικανότητα του να χειρίζεται τα θέματα στη ζωή του με ικανοποιητική αποτελεσματικότητα, προσαρμοζόμενο στα εκάστοτε νέα αναπτυξιακά του δεδομένα και στις διαρκώς πιο περίπλοκες κοινωνικές, συναισθηματικές και πνευματικές απαιτήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει καθώς μεγαλώνει.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.