Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Ποια μωρά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν αριστερόχειρες;

Ποια μωρά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν αριστερόχειρες;

256868,xcitefun-baby-photography-111-14Τα αγοράκια που γεννιούνται το χειμώνα είναι πιο πιθανό να γίνουν αριστερόχειρες σε σχέση με εκείνα που γεννιούνται το καλοκαίρι, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα.

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης εξέτασαν 13.000 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι συνολικά το 7,5% των γυναικών και το 8,8% των ανδρών ήταν αριστερόχειρες. Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι μεταξύ των ανδρών, το 8,2% των αριστερόχειρων είχαν γεννηθεί κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο. Ωστόσο, κατά το μήνα Νοέμβριο έως και τον Ιανουάριο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε ποσοστό 10,5%.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cortex, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει ορμονική αιτία. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση ενός εμβρύου σε υψηλότερα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης στη μήτρα, πιστεύεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες να γεννηθεί αριστερόχειρας.

Το φως της ημέρας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα τα αγοράκια που γεννήθηκαν το χειμώνα και βρίσκονταν σε εμβρυακό στάδιο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, να εκτίθενται σε μεγαλύτερες ποσότητες τεστοστερόνης.

Τα ευρήματα της μελέτης εξηγούνται για τους άνδρες, αλλά όχι για τις γυναίκες, επειδή ο εγκέφαλος των ανδρών εκτίθεται σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τον θηλυκό εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της προγεννητικής ανάπτυξης.

Η θεωρία Geschwind-Galaburda, που πήρε την ονομασία της από τους νευρολόγους που την επινόησαν, αποδεικνύει ότι η τεστοστερόνη καθυστερεί την ωρίμανση του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου κατέχει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους δεξιόχειρες, ενώ το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου ανάμεσα στους αριστερόχειρες.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.