Αρχική Γωνιά του μαθητή Ποια σημαντική δεξιότητα πρέπει να αναπτύξει το παιδί πριν πάει σχολείο;

Ποια σημαντική δεξιότητα πρέπει να αναπτύξει το παιδί πριν πάει σχολείο;

o-VALENTINES-KIDS-BOOKS-facebookΗ κριτική ικανότητα είναι μία ικανότητα που βοηθάει το παιδί να εμβαθύνει λογικά και να καταλήγει σε ορθά συμπεράσματα. Πολλά παιδιά απαντούν στην τύχη όταν τα ρωτάμε κάτι, γιατί δεν έχουν συνηθίσει να σκέπτονται και να συγκρίνουν. Πώς μπορεί να μάθει το παιδί να συλλογίζεται και να τα βγάζει πέρα, αν δεν του δίνουμε την ευκαιρία να το κάνει καθημερινά;

Το παιδί πρέπει πρώτα να γνωρίζει και να αναγνωρίζει τα πράγματα που το περιβάλλουν και κατόπιν να μάθει τη χρησιμότητα τους, τη σχέση ή το δεσμό που υπάρχει μεταξύ τους, αναφέρει ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής. Το παιδί που θα έχει εξασκηθεί να σκέφτεται, θα έχει μεγαλύτερη ευκολία στο να καταλαβαίνει και να λύνει τα προβλήματα (μαθηματικά, κοινωνικά και συναισθηματικά) που του δίνονται, δυνατότητα που θα ευνοήσει και τη νοητική και συναισθηματική του εξέλιξη. Τα παιδιά που δυσκολεύονται στην κρίση και τον συλλογισμό, συχνά παρουσιάζουν ανώριμη συμπεριφορά και δυσκολεύονται να κάνουν μαθηματικές πράξεις και να λύσουν προβλήματα.

Πώς να ενισχύσετε την κριτική ικανότητα στο παιδί σας;

• Ζητήστε από το παιδί να βρει μέσα στο σπίτι αντικείμενα που έχουν το σχήμα
α. Κύκλου
β. Τετραγώνου
γ. Τριγώνου
δ. Παραλληλογράμου
ε. Εξαγώνου
• Μάθετε στο παιδί το όνομα της περιοχής που μένει η γιαγιά του, το νούμερο τηλεφώνου του θείου του, τη διεύθυνση του σπιτιού του.
• Βάλτε το παιδί να ψάξει σε περιοδικά τα μέσα συγκοινωνίας. Ρωτήστε το ποιο τρέχει πιο γρήγορα ή πιο αργά. Ρωτήστε το για άλλες διαφορές.
• Μάθετε στο παιδί τα υποπροϊόντα των φαγητών που τρώμε. Για παράδειγμα, η ομελέτα έχει αυγά και λάδι, το ψωμί έχει αλεύρι και νερό κτλ.
• Ζητήστε από το παιδί να ονομάσει ζώα που μπορούν να πετούν, να τρέχουν, να κολυμπούν και να τα βάλει με σειρά αρχίζοντας από το πιο δυνατό π.χ. αετός, γύπας, κοτσύφι, σπουργίτι.
• Ρωτήστε το παιδί τι χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ένα σπίτι σκύλου, ένα φόρεμα, ένα σφυρί κτλ.
• Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να εξασκηθεί με βιβλία με παροιμίες, φράσεις που χρειάζονται επεξήγηση και γνωμικά.

Συμβουλή Ειδικού:
Παιδιά τα οποία παρουσιάζουν δυσκολίες στη σκέψη, έχουν ανώριμη συμπεριφορά σε σχέση με την ηλικία τους, δυσκολεύονται να κατανοήσουν λογικά συμπεράσματα, καλό θα ήταν να εξεταστούν με την Ανιχνευτική Δοκιμασία Σχολικής Ετοιμότητας ΑΤΕΣΤ και με αυτό τον τρόπο οι γονείς να γνωρίζουν τις ικανότητες του παιδιού τους προτού πάει στο σχολείο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.