Αρχική InfoMommy Υγεία Ποια τα συμπτώματα του Λύκου, ενός σπάνιου αυτοάνοσου νοσήματος

Ποια τα συμπτώματα του Λύκου, ενός σπάνιου αυτοάνοσου νοσήματος

erythimatodis-lykos

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (κοινώς «Λύκος») είναι ένα αυτοάνοσο, μη μεταδοτικό νόσημα, που προσβάλλει περίπου 3-5 ανά 10.000 κατοίκους. Ο Λύκος είναι ένα από τα τουλάχιστον 100 γνωστά αυτοάνοσα νοσήματα και ανήκει σε μια υποκατηγορία που ονομάζονται Νοσήματα του Κολλαγόνου. Προξενεί φλεγμονές και βλάβες σε διάφορα όργανα του οργανισμού, ενώ οι ρευματολόγοι και οι νεφρολόγοι είναι οι γιατροί που αναλαμβάνουν συντονιστικό ρόλο για τη θεραπεία του ασθενή.
Στα αυτοάνοσα νοσήματα το ανοσολογικό (ή ανοσιακό) σύστημα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες προστατεύει το σώμα μας από μικρόβια, στρέφεται εναντίον διαφόρων οργάνων του. Το όνομα «Λύκος» (Lupus στα Λατινικά) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν 300 περίπου χρόνια για τα δερματικά εξανθήματα που παραμόρφωναν το πρόσωπο σαν να το είχε δαγκώσει λύκος.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 5.000 ασθενείς με Λύκο. Η νόσος είναι 9 φορές συχνότερη στις γυναίκες από τους άνδρες και συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας 14-40 ετών. Παρ’ όλο που ο Λύκος μπορεί να είναι σοβαρή ασθένεια, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της έχουνβελτιώσει κατά πολύ την πρόγνωση αυτών των ασθενών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα στους περισσότερους να ζουν μια φυσιολογική ζωή.
Οι περισσότεροι άνθρωποι (περίπου 60-70% στη χώρα μας) έχουν ήπιο Λύκο που προσβάλλει κυρίως το δέρμα και τις αρθρώσεις και αντιμετωπίζεται με υδροξυχλωροκίνη (πλακενίλ) σε συνδυασμό με χαμηλές δόσεις κορτιζόνης.

Συνέπειες από τη νόσο
Περίπου σε 1 στις 4 περιπτώσεις Λύκου μπορεί να προσβληθούν εσωτερικά όργανα όπως οι νεφροί, η καρδιά, το αίμα, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται μεγαλύτερες δόσεις κορτικοειδών (πρεδνιζόνη, μεντρόλ) και ανοσοκατασταλτικά (αζαθειοπρίνη, μυκοφαινολικό, κυκλοφωσφαμίδη). Χρησιμοποιούνται και στοχευμένες -βιολογικές θεραπείες όπως το «Mπελίμουμαμπ» και το «Ριτουξιμάμπ», ενώ ενθαρρυντικά αρχικά αποτελέσματα έχουν δώσει και άλλες βιολογικές θεραπείες όπως το «Επρατούζουμαμπ» και το «Αμπάτασεπτ».
Ακόμη και στις πιο βαριές περιπτώσεις Λύκου, οι σύγχρονες θεραπείες ελέγχουν αποτελεσματικά τη νόσο, βάζουν δηλ. τη νόσο σε ύφεση στο 80- 90% των περιπτώσεων.

Αίτια και συμπτώματα

Τα αίτια που προκαλούν τον «Λύκο» είναι γενετικά και περιβαλλοντικά. Δεν κληρονομείται, αφού μόνο 3 στα 100 παιδιά γονέων με «Λύκο» εμφανίζουν τα συμπτώματα. Από την άλλη, ένα ιδιαιτέρως στρεσογόνο γεγονός μπορεί να το προκαλέσει. Κάποια από τα βασικά συμπτώματα είναι εξανθήματα στο πρόσωπο ή στο σώμα (ενδεικτικό σημάδι του λύκου στα μάγουλα και στη μύτη), πόνοι σε αρθρώσεις (από τα πιο συχνά συμπτώματα) και κόκκαλα, αίσθημα κόπωσης, ανορεξίας και μειωμένη διάθεση.

Πυρετός και κόπωση, ευαισθησία στο φως, η τριχόπτωση και το φαινόμενο Raynaud κατά το οποίο τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών πονούν, μουδιάζουν και γίνονται ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και στο συναισθηματικό στρες.

Το 9ο Ευρωπαικό Συνέδριο που διοργανώνεται στη χώρα μας 23-26 Απριλίου (www.lupus2014.gr) στο ξενοδοχείο Hilton. 

Στο συνέδριο μεταξύ άλλων το Σάββατο 26 Απριλίου θα υπάρξει ημέρα για τα άτομα με «Λύκο».

Πληροφορίες – Βοήθεια

Μονάδα Ρευματολογίας-Κλινικής Ανοσολογίας

Νοσοκομείο Αττικόν: 210 5832021, www.autoanosia.gr

Ενημέρωση

www.lupus-europe.org


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.