Ποια χαρακτηριστικά παίρνει το παιδί από τον κάθε γονιό; Ένας οδηγός για να σας λυθούν όλες οι απορίες

«Πώς θα είναι άραγε τα παιδιά μου;», «Θα μου μοιάσουν ή θα πάρουν τα χαρακτηριστικά του μπαμπά τους;», «Τι χρώμα μάτια θα έχουν;», «Από ποιο σόι θα πάρουν;»

Αυτές είναι μόνο ορισμένες από τις ερωτήσεις -φυσικά μετά την ευχή για υγεία-που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ζευγαριών  που είτε περιμένουν να σφίξουν στην αγκαλιά τους το μωράκι τους είτε προγραμματίζουν να μπουν σε διαδικασία απόκτησης παιδιού.

Οι παράγοντες που εξασφαλίζουν την κληρονομικότητα είναι τα χρωμοσώματα, αλλά προπάντων τα γονίδια.

Πόσο θα σας μοιάζει το παιδί;

Τη στιγμή της γονιμοποίησης μεταφέρονται στο ωάριό σας -το οποίο περιέχει τα 23 δικά σας χρωμοσώματα- τα 23 χρωμοσώματα του πατέρα του μικρού σας και επομένως το γενετικό του υλικό. Το ζυγωτό, λοιπόν, το οποίο θα προκύψει από τη συνάντηση του ωαρίου σας με το σπερματοζωάριο του συντρόφου σας παίρνει από τον καθένα σας μόνο τη μισή γενετική κληρονομιά. Τα δικά σας χρωμοσώματα ενώνονται με εκείνα του συντρόφου σας και τα γονίδιά σας συνδυάζονται με τα δικά του, με αποτέλεσμα το μωρό σας να οφείλει τόσο τα φυσιολογικά του χαρακτηριστικά όσο και τα ψυχολογικά του γνωρίσματα εν μέρει σε εσάς και εν μέρει στον πατέρα του.

Τα γονίδια μπορεί επίσης να “πηδήξουν” γενιές και να επαναμφανιστούν πολλές δεκαετίες αργότερα στους απογόνους μιας οικογένειας

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει έναν εύχρηστο οδηγό που θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε μια πρώτη εικόνα για το χρώμα των ματιών, το χρώμα των μαλλιών αλλά και για τα λοιπά εξωτερικά χαρακτηριστικά του μωρού σας.

Πού ξέρετε;

Μπορεί οι προβλέψεις ως προς τα χαρακτηριστικά του να σας πείσουν να γίνετε ακόμα πιο σύντομα γονείς με το έτερόν σας ήμισυ.

Καθίστε αναλυτικά και κάντε τους συνδυασμούς που ταιριάζουν στη δική σας περίπτωση:

Ποια χαρακτηριστικά κληροδοτούνται ευκολότερα

Πριν ξεκινήσουμε τις προβλέψεις αξίζει να σημειωθεί  ότι σύμφωνα με την γενετική τα γονίδια που κληροδοτούνται εύκολα είναι αυτά που σχετίζονται με το σκουρόχρωμα δέρμα, τα σκούρα μάτια, τα σγουρά σκουρόχρωμα μαλλιά, η μεγάλη μύτη, τα παχιά χείλη, το μακρύ πιγούνι εν αντιθέσει με αυτά των κόκκινων μαλλιών, των ίσιων μαλλιών, των γκρίζων και μπλε ματιών, του ανοιχτόχρωμου δέρματος και αυτό της αριστεροχειρίας.

Τι χρώμα θα έχουν τα μάτια του παιδιού

Ο συνδυασμός των χρωμάτων των ματιών των γονέων φανερώνει το χρώμα ματιών του παιδιού. Σε γενικές γραμμές καλό θα είναι να έχετε κατά νου ότι στην αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων χρωμάτων: το καστανό «επικρατεί» του πράσινου ή του γαλάζιου χρώματος, ενώ το πράσινο «επικρατεί» του γαλάζιου.

 Παραδείγματα Συνδυασμού Χαρακτηριστικών Γονιών

Αν η μητέρα έχει μπλε μάτια και καστανά μαλλιά, τα οποία είναι κατσαρά, ενώ ο πατέρας έχει καφέ μάτια με ξανθά μαλλιά, τα οποία είναι ίσια, τότε το παιδί θα έχει καστανά μάτια και καστανά μαλλιά που θα είναι κατσαρά.

Αν η μητέρα έχει κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια ενώ ο πατέρας είναι καστανός, έχει σκούρα μάτια και μεγάλη μύτη τότε το παιδί θα έχει καστανά μαλλιά και μεγάλη μύτη.

Μια μελαχρινή μαμά με πράσινα μάτια και παχιά χείλη σε συνδυασμό με ένα μπαμπά με σκουρόχρωμη επιδερμίδα και σκούρα μάτια θα αποκτήσουν ένα παιδί με σκουρόχρωμο δέρμα και μάτια και παχιά χείλη.

Πηγή: brightside.me