Αρχική InfoTeens Υγεία Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στο σώμα κατά την διάρκεια της εφηβείας;

Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στο σώμα κατά την διάρκεια της εφηβείας;

abercrombie-and-fitchΟι αλλαγές που συμβαίνουν στο εφηβικό σώμα μοιάζουν να είναι οι πιο δύσκολες, επειδή δημιουργούν τις ανάλογες ψυχολογικές αλλαγές.

Υπάρχουν τεράστιες διαφορές από άτομο σε άτομο, τόσο ως προς το χρόνο έναρξης των αλλαγών όσο και ως προς τη διάρκεια, την ένταση και το ρυθμό ολοκλήρωσής τους επισημαίνει η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης . Ορισμένες αλλαγές π.χ. που συμβαίνουν σ' έναν έφηβο στην ηλικία 11-12 ετών μπορεί να συμβούν σ' έναν άλλον έφηβο στην ηλικία των 15-16 ετών.

Σαφείς διαφορές υπάρχουν μεταξύ των δύο φύλων: τα κορίτσια ωριμάζουν νωρίτερα. Παρά τις τεράστιες ατομικές διαφορές, η σειρά, η ακολουθία, με την οποία πραγματοποιούνται οι αλλαγές της εφηβείας, είναι ίδια για όλα τα άτομα.

Βασικό αίτιο που προκαλεί τις ραγδαίες και βαθιές αλλαγές της εφηβείας είναι οι μεταβολές στη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων. Οι ενδοκρινείς αδένες (υπόφυση, παραθυρεοειδείς αδένες, θυρεοειδής, επινεφρίδια, πάγκρεας κ.ά.) είναι εσωτερικά όργανα του σώματος που παρασκευάζουν και εκκρίνουν τις ορμόνες, οι οποίες κυκλοφορούν στον οργανισμό. Ορισμένες επενεργούν απευθείας σε όργανα του σώματος, ενώ άλλες επενεργούν σε άλλους αδένες. Οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για τις ατομικές διαφορές σε ενεργητικότητα και ευσυγκινησία, για το ρυθμό του μεταβολισμού, για τη σωματική αύξηση, για την ωρίμαση της γενετήσιας λειτουργίας κ.ά.

Αυτός ο κορεσμός ορμονών συνυπάρχει με μια ανεπάρκεια των αναγκαίων γνωστικών λειτουργιών για μια ώριμη συμπεριφορά.

Η αλλαγή στο σώμα είναι ένα φαινόμενο αργό και προοδευτικό, το οποίο διαρκεί 2-5 χρόνια από τότε που θα ξεκινήσει. Η δυσαρμονία στην ανάπτυξη είναι πολύ πιο έντονη στα αγόρια απ' ότι στα κορίτσια.

Όλα ετοιμάζονται για να είναι δυνατή η ικανότητά μας να κάνουμε παιδιά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η σειρά εμφάνισης των γνωρισμάτων της ήβης είναι η εξής:

teen-boy-mirror-rexΣτα αγόρια:

Διόγκωση των όρχεων, εμφάνιση της τριχοφυΐας, οι πρώτες αλλαγές στη φωνή, πρώτη εκσπερμάτιση, αυξητικό τίναγμα, τρίχωση των μασχαλών, πτώση του τόνου της φωνής, τρίχωση προσώπου. Αλλάζει η όψη και το μέγεθος των γεννητικών οργάνων. Υπάρχουν πιο συχνές στύσεις και, όταν οι αδένες ωριμάσουν, προκαλείται εκσπερμάτιση κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας (ονείρωξη, ρεύση). Η πρώτη εκσπερμάτιση μπορεί να συμβεί εντελώς τυχαία. Μπορεί να την προκαλέσει ακόμη και ένα άγγιγμα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αντίθετα, το ορμονικό σας ρολόι ξεκινά τη λειτουργία του.

Στα κορίτσια:

Αρχική διόγκωση του στήθους, εμφάνιση τριχοφυΐας, πρώτη έμμηνη ρύση, τρίχωση μασχαλών.

Οι πόνοι της περιόδου αφορούν, κυρίως, στο πώς η κάθε κοπέλα βιώνει ότι είναι κορίτσι, στο τι σημαίνει θηλυκότητα για τη μητέρα της ή για το περιβάλλον της και τι της έχουν μεταδώσει σχετικά. Αν, λοιπόν, υπάρχουν έντονοι πόνοι, μιλήστε στο γιατρό σας και αν όλα είναι καλά, αλλά οι πόνοι συνεχίζονται, συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο. Η σωματική ωριμότητα τόσο στ' αγόρια όσο και στα κορίτσια, οδηγεί στη συνειδητοποίηση του φύλου τους και στο να τοποθετηθούν σε σχέση μ' αυτό.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.