Αρχική Quiz Ποιες είναι οι 20 πιο αναγνωρίσιμες μυρωδιές;

Ποιες είναι οι 20 πιο αναγνωρίσιμες μυρωδιές;

izzy smelling flowersΤα περισσότερα σώματα στη φύση έχουν τη δική τους χαρακτηριστική μυρωδιά. Πολλές φορές αναγνωρίζουμε μια ουσία από την μυρωδιά της. Οι ουσίες αυτές μπαίνουν στη μύτη μας μαζί με τον αέρα που αναπνέουμε και προκαλούν το αίσθημα της όσφρησης.

Ο αέρας, μαζί με τις διάφορες ουσίες, εισχωρεί στη μύτη μέσ’ από τα ρουθούνια. Προχωρεί στην περιοχή της μύτης κάτω από το σκληρό μέρος. Εκεί υπάρχουν εκατομμύρια κύτταρα ευαίσθητα στις μυρωδιές. Το νεύρο που συνδέεται με τα ευαίσθητα κύτταρα μεταφέρει το μήνυμα κατευθείαν στον εγκέφαλο.

Αν η μυρωδιά είναι γνωστή, τότε ο εγκέφαλος την αναγνωρίζει. Αν, όμως, η μυρωδιά είναι άγνωστη, τότε ο εγκέφαλος την αποθηκεύει για μελλοντική χρήση, ώστε να την αναγνωρίσει στο μέλλον. Για παράδειγμα, αν ο εγκέφαλος αντιλήφθηκε ότι η μυρωδιά προέρχεται από χαλασμένο ψάρι, τότε ο άνθρωπος θ’ αντιδράσει με το ν’ αρνηθεί να φάει το ψάρι.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ πειραματίστηκαν με 200 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να μυρίσουν και να αναγνωρίσουν 80 συνηθισμένες μυρωδιές. Και με βάση τα αποτελέσματα συνέθεσαν τη λίστα με τις 20 πιο αναγνωρίσιμες μυρωδιές. Ο καφές βρέθηκε πρώτος στη λίστα των πλέον γνωστών αρωμάτων. Να σημειώσουμε βάβαια ότι η έρευνα έγινε σις ΗΠΑ και επομένως μερικές μυρωδιές, όπως πχ το φυστικοβούτυρο, είναι σχεδόν άγνωστες σε εμάς.

Δείτε τη λίστα με τις μυρωδιές:

1. Καφές
2. Φυστικοβούτυρο
3. Αλοιφή εντριβών Vicks
4. Σοκολάτα
5. Αιθέρια έλαια
6. Παιδικό ταλκ
7. Γόπες τσιγάρων
8. Ναφθαλίνη
9. Ξηρά τροφή για γάτες
10. Μπύρα
11. Σαπούνι
12. Φρουτότσιχλα
13. Πορτοκάλι
14. Κανέλα
15. Λεμόνι
16. Τόνος
17. Μπανάνα
18. Κραγιόν
19. Τυρί
20. Χλωρίνη


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.