Ποιες είναι οι 9 περιοχές που απειλούνται από τον ιό του Δυτικού Νείλου

kounoupia_psekasmoiΠέρυσι ο ιός του Δυτικού Νείλου προκάλεσε σοβαρή λοίμωξη στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, σε 86 ανθρώπους.

Αττική, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Ημαθία, Καβάλα, Σέρρες, Κέρκυρα, Πέλλα και Ηλεία είναι οι 9 περιοχές που πλήττονται φέτος το καλοκαίρι από τους πληθυσμούς των κουνουπιών, με βάση τα επιδημιολογικά κι εντομολογικά δεδομένα που έχουν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι φορείς.

Σε εξέλιξη βρίσκονται προγράμματα κωνωποκτονιών και αεροψεκασμοί, ωστόσο οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς θεωρούν ότι από τη στιγμή που μεταδίδεται στα κουνούπια μέσω των πτηνών, τόσο άγριων όσο και αστικών όπως τα περιστέρια, αλλά και αλόγων, δεν είναι εύκολο ούτε να προβλεφθεί ούτε να ελεγχθεί η πορεία του και η ταχύτητα μετάδοσής του.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας το 2010, προκαλώντας τον θάνατο 35 ατόμων, κυρίως ηλικιωμένων, με χρόνια νοσήματα. Το 2011 καταγράφηκαν 9 θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ενώ το 2012 κατέληξαν 18 ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας.