Αρχική InfoDad Ποιες είναι οι διαφορές των δύο φύλων ως προς την ανατροφή των παιδιών;

Ποιες είναι οι διαφορές των δύο φύλων ως προς την ανατροφή των παιδιών;

Types-of-Parent-Heart-ConditionsΌπως ακριβώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μητέρες και οι πατέρες είναι διαφορετικά όντα από φυσική άποψη, έτσι δεν γίνεται λόγος ότι υιοθετούν διαφορετικά στυλ ανατροφής για τα παιδιά τους.

Κι ενώ οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στις μεθόδους ανατροφής που χρησιμοποιούν οι μαμάδες, ο Jeremy G. Schneider, σύμβουλος γάμου και οικογενειακός θεραπευτής, αναφέρει ότι ο συνδυασμός των τεχνικών που ασκούν και τα δύο φύλα για την ανατροφή των παιδιών τους συμπληρώνουν η μία την άλλη και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

Παιχνίδι
Όταν μια μητέρα παίζει με το παιδί της, το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιήσει τα παιχνίδια του ή να περάσει περισσότερο χρόνο μιλώντας του. Από την άλλη πλευρά, ένας πατέρας είναι πιο πιθανό να συμμετέχει σε σωματικές δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι με το παιδί του στην παιδική χαρά, οι αερόβιες ασκήσεις στο πάτωμα ή το ανεξέλεγκτο γαργαλητό. Ενώ ο τρόπος που χρησιμοποιεί η μητέρα βοηθά στην ενίσχυση της γνωστικής και κοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού, ο τρόπος του πατέρα συμβάλλει κυρίως στη σωματική ανάπτυξη και το συντονισμό του.

Επικοινωνία
Οι μητέρες τείνουν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα των μωρών ακόμη και με τα μεγαλύτερα παιδιά τους. Οι μπαμπάδες χρησιμοποιούν επίσης τη βρεφική διάλεκτο όταν το παιδί τους είναι μικρό, αλλά καθώς μεγαλώνει στρέφονται σε πιο μεγάλες προτάσεις και περισσότερο δύσκολες λέξεις. Επιπλέον, όταν μια μητέρα μιλάει στο παιδί της συνηθίζει να του κάνει πολλές ερωτήσεις, να επαναλαμβάνει πολλά πράγματα και να του δίνει επιπλέον διευκρινίσεις. Οι μπαμπάδες είναι πιο απαιτητικοί ως προς το θέμα αυτό και προτιμούν τα παιδιά τους να εκφράζουν αυτό που θέλουν με λόγια και όχι με γκρίνιες και κλάματα.

Παρηγοριά
Οι μητέρες προσφέρουν γενικά πιο άμεση παρηγοριά, όταν το παιδί τους αισθάνεται απογοητευμένο ή κλαίει και παρουσιάζει παρόμοιες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, αν μια μητέρα ακούσει το κλάμα του μωρού ενώ είναι στο ντους, θα τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να πάει να το ηρεμήσει. Αντίθετα, ο πατέρας μπορεί απλά να κρυφοκοιτάξει για να σιγουρευτεί ότι το παιδί είναι ασφαλές κι έπειτα να συνεχίσει αυτό που κάνει εκείνη τη στιγμή.

Μέθοδος
Η συμπεριφορά της μητέρας απέναντι στο παιδί είναι γενικά πιο συνεπής και προβλέψιμη από εκείνη του πατέρα. Για παράδειγμα, οι μητέρες συμπεριφέρονται στα μικρά παιδιά με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από τον σκοπό. Οι μπαμπάδες από την άλλη, προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους στην εκάστοτε περίσταση, συχνά χρησιμοποιούν περισσότερο χιούμορ ή κάνουν τις καθημερινές δραστηριότητες να μοιάζουν με παιχνίδι.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.