Ποιες είναι οι συνηθισμένες αιτίες της κακοσμίας του στόματος;

woman-with-bad-breathΗ άσχημη αναπνοή θεωρείται ένα ευρέως αποδεκτό πρόβλημα, καθώς επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Γνωστή και ως δυσοσμία του στόματος, προκαλείται συνήθως από την ύπαρξη μεγάλου αριθμού βακτηρίων στο στόμα.

Κανονικά, η καλή στοματική υγιεινή κρατά τα εν λόγω βακτήρια υπό έλεγχο. Όμως, η τερηδόνα και η ουλίτιδα επιτρέπουν στα βακτήρια να αυξάνονται, απελευθερώνοντας δύσοσμα αέρια, γνωστά και ως πτητικές ενώσεις θείου.

Αν έχετε σχολαστική στοματική υγιεινή και αποφεύγετε τις πικάντικες τροφές, αλλά το στόμα σας εξακολουθεί να εκπέμπει δυσάρεστη οσμή, υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες:

  • Υπερβολικό άγχος

Όταν αγχωνόμαστε μειώνεται η παραγωγή σάλιου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στεγνώνει το στόμα μας. Τα αέρια που απελευθερώνονται από τα βακτήρια που περιέχονται στο σάλιο συνήθως καταπίνονται. Εάν όμως υποφέρετε από ξηροστομία, το σάλιο εξατμίζεται και τα άσχημα αέρια παραμένουν στο στόμα. Η κατανάλωση νερού και η παραγωγή σάλιου μασώντας τσίχλες χωρίς ζάχαρη θα βελτιώσουν το πρόβλημα.

  • Λίθοι σιελογόνων αδένων

Σχηματίζονται όταν τα υπολείμματα των τροφών αντιδρούν με τις χημικές ουσίες του σάλιου, σταματώντας τη ροή του και προκαλώντας ξηρότητα και κακή αναπνοή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα στο σαγόνι, το οποίο γίνεται οξύ κατά τη διάρκεια του γεύματος, καθώς επιπλέον σάλιο παράγεται ως απόκριση προς την πείνα. Οι λίθοι των σιελογόνων αδένων μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά ή, εάν είναι αρκετά μικροί, απλά με το πιπίλισμα ξινών, γλυκών ή εσπεριδοειδών φρούτων που διεγείρουν την παραγωγή σάλιου.

bigstock-Woman-Holding-Mouthwash-7897425

  • Στοματικό διάλυμα

Μπορεί να θεωρείτε ότι ένα στοματικό διάλυμα θα φρεσκάρει την αναπνοή σας, αλλά μερικά περιέχουν αλκοόλ και μπορεί να κάνουν το αντίθετο. Το αλκοόλ εμποδίζει την απελευθέρωση της αντιδιουρητικής ορμόνης, με αποτέλεσμα να προκαλείται αφυδάτωση του σώματος και ξηρότητα του στόματος. Επιπλέον, ο ύπνος με το στόμα ανοιχτό, το κάπνισμα, η κατανάλωση καφέ και η άσκηση χωρίς σωστή ενυδάτωση μπορούν επίσης να στεγνώσουν το στόμα.

  • Βακτηριακές λοιμώξεις

Κάθε βακτηριακή λοίμωξη της μύτης, του στόματος ή του λαιμού, όπως η ιγμορίτιδα και η αμυγδαλίτιδα, μπορεί να οδηγήσει σε κακή αναπνοή. Ορισμένα καρκινικά κύτταρα έχουν επίσης άσχημη μυρωδιά και είναι πιο εύκολο να μολυνθούν σε σχέση με τα συνηθισμένα κύτταρα.

  • Φαρμακευτική αγωγή

Πολλά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χορηγούνται για την ανακούφιση των πόνων στο στήθος, ορισμένων αντικαταθλιπτικών, αντιισταμινικών και φαρμάκων χημειοθεραπείας. Όταν καταπίνουμε αυτά τα φάρμακα που περιέχουν ισχυρές δραστικές ουσίες, δημιουργούνται υποπροϊόντα με δυσάρεστη οσμή, τα οποία παραμένουν στη στοματική κοιλότητα.

medicine-pills-drugs

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γνωστή και ως καούρα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία η συχνή και παρατεταμένη παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου από το στομάχι προς τον οισοφάγο ξεπερνά τις αντοχές του πρώτου με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κλινικά συμπτώματα. Αν έχετε παλινδρόμηση, το οξύ και ένα ένζυμο που ονομάζεται πεψίνη, εισάγονται στο λαιμό προκαλώντας δυσάρεστη αναπνοή.

  • Υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης

Η κακή αναπνοή είναι μια πολύ γνωστή παρενέργεια μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες όπως η δίαιτα Atkins. Αυτό συμβαίνει επειδή η απουσία των απαραίτητων υδατανθράκων για ενέργεια, οδηγεί το συκώτι στη διάσπαση του λίπους, παράγοντας χημικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες και έχουν ξεχωριστή μεταλλική μυρωδιά.

  • Εμμηνόρροια

Οι γυναίκες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή του στόματος, ακριβώς πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, καθώς τα ούλα μπορεί να γίνουν κόκκινα, πρησμένα, ή να αιμορραγούν λόγω των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων. Οι φλεγμονές των ούλων προσελκύουν βακτηρίδια που δημιουργούν πτητικές ενώσεις θείου, προκαλώντας δυσάρεστη αναπνοή.