Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Ποιες ειναι οι βλαπτικές συνέπειες της τηλεόρασης στα παιδιά;

Ποιες ειναι οι βλαπτικές συνέπειες της τηλεόρασης στα παιδιά;

kids-tv

Η τηλεόραση σαφώς εχει μορφωτικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο, οταν παρακολουθούμε κριτικά. Παρόλα αυτα όμως τα παιδιά που δεν έχουν την ίδια ανεπτυγμένη κριτική σκέψη, αν τα αφήσουμε μπορεί να παρακολουθούν τηλεόραση με τις ώρες, εντελώς άκριτα!

Οι βλαβερές συνέπειες της τηλεόρασης στα παιδιά ειναι οι εξής:

1) Προκαλεί αποχαύνωση και ναρκώνει το παιδί. Οι διαφημίσεις έχουν γίνει το καλύτερο προγράμματος που παρακολουθούν τα παιδια. Η καλύτερη ψυχαγωγία για τα μικρά παιδια, που θυμούνται με μεγάλη ευκολία τα σλόγκαν και τους ήχους των διαφημιστικών σποτ και διασκεδάζουν να τα εοαναλαμβανουν. Τα παιδια θυμούνται όλες τις διαφημίσεις... Οι διαφημιστικές εταιρείες το ξέρουν και έχουν ανακυρηχθει το παιδί "ιδανικό καταναλωτή ", καθώς τα παιδια έχουν την τάση να ζητούν και να αποκτούν οτι βλέπουν. Οταν τα παιδια παίζουν με ένα φίλο τους τις περισσότερες φορές παίρνουν το παιχνίδι του φίλου. Κάποιες φορές τα μαλώνουμε και κάποιες τους εξηγούμε οτι δεν ειναι σωστό να το κάνουν. Όπως λοιπόν τα παιδια λαχταρούν το ξένο παιχνίδι έτσι ξεμυαλίζονται και με τα διαφημιζόμενο προϊόντα. Ωστόσο δεν ειναι απαραίτητο να γίνουν πάντα μανιώδεις καταναλωτές εφόσον οι γονείς μπορούν να τα καθοδηγήσουν και να τα συγκρατήσουν.

2) Προκαλει κουραση, επιληπτικές κρίσεις, παχυσαρκια, νωθρότητα. Η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων δεν φαίνεται να προκαλεί διαταραχές στα μάτια. Η κούραση που αναφέρουν πολλά παιδια μετά απο τη παρακολούθηση τηλεόρασης για πολλες ώρες οφείλεται κυρίως στην κούραση που συσσωρεύεται απο τις προηγούμενες δραστηριότητες τους. Την ίδια κούραση θα ένιωθαν και αν διάβαζαν. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίση σε παιδια που έχουν επιληψία, διαγνωσμένων η όχι. Ειναι δηλαδή η αφορμή για κρίση. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί σαν αιτία της επιληψίας. Απο ιατρική πλευρά για άνετη και ασφαλή παρακολούθηση, πρέπει η απόσταση απο το δεκτή να ειναι πάνω απο δέκα μέτρα, να υπάρχει στο δωμάτιο φως που να μην πέφτει πάνω στην εικόνα και να σταθεροποιείται η εικόνα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτή ακριβώς η γρήγορη εναλλαγή των φωτεινών ερεθισμάτων, μπορεί να ενεργοποιήσει την επιληπτικη εστία που εχει ο θεατής και να προκαλέσει κρίση.

Πολλοι ερευνητές υποστήριξαν οτι η τηλεόραση αυξάνει την κατανάλωση αχρήστων τροφών η ενισχύει την τάση για παχυσαρκία γιατι τα παιδια συνηθίζουν να τρώνε διαφόρων ειδών λιχουδιές όσο παρακολουθούν τηλεόραση και γιατι καθηλώνονται μπροστά στο δεκτή μειώνοντας την κινητικότητα τους. Φταίνε άραγε οι διαφημίσεις αν ένα παιδί εχει παραπανίσια κιλά...;

Συμφωνα με έρευνες η τηλεόραση και οι διαφημίσεις συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερίνης και του βάρους των μικρών καταναλωτών που ξελογιάζει τσάι απο διάφορες λιχουδιές των σποτ με τις πολλες και άχρηστες θερμίδες. Αν όμως το καλοσκεφτούμε ο κύριος ένοχος της παχυσαρκίας δεν ειναι η ίδια η τηλεόραση και οι διαφημίσεις της αλλα ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις μεγάλες κυρίως πόλεις που καθηλώνει τα παιδια μπροστά στην τηλεόραση γιατι δεν τους δίνεται η ευκαιρία να τρέξουν και να παίξουν έξω, να κάνουν διάφορες δραστηριότητες , να κινηθούν ένα ολίγοις να καταναλώσουν ενέργεια!

Η σπουδαιότερη επίδραση που μπορεί να εχει η τηλεόραση στην υγεία του σημερινού παιδιού και του αυριανού ενήλικα ειναι η διαμορφωςη τρόπου ζωής και συνηθειών υγιεινών η ανθυγιεινών. Συςτηματικη παρακολουθηςη των προγραμμάτων της ελληνικής τηλεοραςης έδειξε πως εκπέμπονται μηνυματα θετικά για την υγεία (καθαριότητα, σωστή διατροφή, στοματική υγιεινή). Καποια όμως καθημερινά διαφημιστικά μηνύματα απο την άλλη ειναι ανθυγιεινά.

Είναι γεγονός οτι τα ελληνόπουλα κρατούν τα σκήπτρα της παιδικής παχυσαρκίας και τερηδόνας στην Ευρώπη. Και ειναι επίσης αλήθεια οτι τα διαφορά σνακ και αναψυκτικά καταστρέφουν τα δόντια και το στομάχι και υπονομεύουν την υγεία των παιδιών.

Αυτο λοιπόν που πρέπει να κάνουμε ειναι να βρίσκουμε άλλες δραστηριότητες για τα παιδια και να απομυθοποιούνται τις διάφορες διαφημιστικές προκλήσεις. Απο την άλλη βέβαια ισχύει και το εξής: κανένα παιδί δεν τρώει ανθυγιεινές λιχουδιές αν δεν υπάρχουν κοντά στην τηλεόραση η πουθενά στο σπίτι...Γιατι λοιπόν να τους τις αγοράζουμε;


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.