Ποιες γυναίκες μπορούν ή πρέπει να επωφεληθούν από τη δυνατότητα της κατάψυξης ωαρίων;

article-0-023E140200000578-730_468x469Σήμερα με τη μέθοδο της υαλοποίησης μας δίνεται η δυνατότητα να παρατείνουμε την γονιμότητα μιας γυναίκας πρακτικά για όσο το θελήσει αυτή επισημαίνει ο Χάρης Χηνιάδης,  Γυναικολόγος, Μαιευτήρας . Μια γυναίκα μπορεί να καταψύξει τα ωάριά της και όταν αποψυχθούν να γονιμοποιηθούν είτε με σπέρμα δότη, είτε με σπέρμα του συντρόφου-συζύγου της γυναίκας.

1. Γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. Οι θεραπείες αυτές μπορούν να βλάψουν σημαντικά τόσο την παραγωγή ωαρίων, όσο και την ποιότητά τους.

2. Γυναίκες με σημαντικά προβλήματα υγείας. Εξαιτίας σημαντικών νόσων ή/και μακροχρόνιας λήψης φαρμάκων πολλές γυναίκες πρέπει να παρατείνουν την τεκνοποίηση για πολλά χρόνια.

3. Γυναίκες με προτεραιότητα καριέρας
. Ένα καθημερινά αυξανόμενο ποσοστό γυναικών επιλέγουν να προωθήσουν την καριέρα τους. Η κατάψυξη ωαρίων είναι ο μοναδικός τρόπος να παρατείνουν οι γυναίκες αυτές τα γόνιμα χρόνια τους.

4. Γυναίκες χωρίς σταθερή σχέση ή σύντροφο. Οι σύντροφοι σήμερα καθυστερούν το γάμο για διάφορους λόγους -οικονομικούς, αβεβαιότητα επιλογής, διάθεση για περαιτέρω σχέσεις κλπ. Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει τη δυνατότητα διατήρησης της γονιμότητας για όταν η γυναίκα ή το ζευγάρι θελήσει να αποκτήσει παιδιά στο μέλλον.

5. Γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση. Όταν γίνει η διάγνωση ή ακόμη και αν υπάρχει υποψία για τέτοιο ενδεχόμενο, ο γυναικολόγος οφείλει να ενημερώσει την ασθενή για το χρόνο που πιθανότατα της απομένει και για τις επιλογές που έχει. Ο μόνος τρόπος να διαφυλαχθεί η γονιμότητα για το μέλλον είναι η κατάψυξη ωαρίων.