Ποιες οι διαφορές ανάμεσα σε μαγνητική και αξονική τομογραφία

Όταν καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε τέτοιου τύπου εξετάσεις συνήθως μπερδευόμαστε και αγχωνόμαστε. Και το βασικό μας ερώτημα είναι το εξής: Πόση ακτινοβολία θα προσλάβουμε; Επειδή πολλοί αναγνώστες μας τις τελευταίες μέρες μάς ρώτησαν για το εν λόγω θέμα, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη ώστε να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για δύο εντελώς ξεχωριστές εξετάσεις, οι οποίες δεν αλληλοσυμπληρώνονται και φυσικά εντοπίζουν διαφορετικά ευρήματα.

Αυτό πάντως που έχει τη μέγιστη σημασία είναι η σωστή αξιολόγηση της κλινικής εικόνας του ασθενούς και η συνεργασία του κλινικού γιατρού με τον ακτινολόγο ώστε να συστήσουν την κατάλληλη διαγνωστική μέθοδο.

Τόσο η μαγνητική όσο και η αξονική αποτελούν πρότυπες μεθόδους απεικόνισης που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία διάγνωσης πολλών διαφορετικών παθήσεων, όμως εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.

Μαγνητική τομογραφία

Η Μαγνητική Τομογραφία δεν χρησιμοποιεί ιατρικές ακτινοβολίες. Η Μαγνητική Τομογραφία είναι συχνά προτιμότερη για παιδιά και έγκυες γυναίκες (13 ως 40 εβδομάδες μόνο).

Στην απεικόνιση δια μαγνητικού συντονισμού (Magnetic Resonance Imaging – MRI) δεν χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ αλλά ισχυρά μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα για να αποτυπωθούν λεπτομερείς εικόνες οργάνων, μαλακών ιστών, οστών και άλλων εσωτερικών δομών του σώματος. Οι διαφορές μεταξύ φυσιολογικών και μη φυσιολογικών ιστών είναι συνήθως εμφανέστερες με τη μαγνητική σε σύγκριση με την αξονική τομογραφία. Αν και δεν εκπέμπεται ακτινοβολία κατά τη μαγνητική τομογραφία, η εξέταση είναι ενοχλητική για τον ασθενή καθώς παράγεται δυνατός ήχος και παράλληλα η εξέταση παίρνει περισσότερη ώρα.
Η επιλογή μαγνητικής έναντι αξονικής εξαρτάται από το μέρος του σώματος που θέλει να εξετάσει ο γιατρός αλλά και από το λόγο για τον οποίο θα γίνει η εξέταση.

Για παράδειγμα, ο γιατρός προτείνει αξονική τομογραφία όταν θέλει να εξετάσει ένα μυ ή ένα οστό ή όταν αναζητά έναν καρκινικό όγκο, ένα κάταγμα ή ένα θρόμβο. Επίσης, η εγκεφαλική αιμορραγία, ειδικότερα μετά από τραυματισμό, εξετάζεται καλύτερα με την αξονική.
Από την άλλη, εάν ο γιατρός θέλει να εξετάσει τους συνδέσμους και τους τένοντες, πιθανότατα θα προτείνει μαγνητική τομογραφία. Επίσης, η μαγνητική απεικονίζει καλύτερα το νωτιαίο μυελό.

Η Μαγνητική Τομογραφία είναι μία πολύτιμη, ανώδυνη διαγνωστική ιατρική εξέταση που δε χρησιμοποιεί ακτινοβολία και επιτρέπει στους ιατρούς ακτινολόγους να εξετάζουν εσωτερικά το σώμα ακόμα και σε περιοχές που η συμβατική ακτινογραφία αδυνατεί.

Με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας στη Μαγνητική Τομογραφία, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η πορεία της εκάστοτε θεραπείας. Πολλές ασθένειες ανιχνεύονται στα αρχικά τους στάδια με αποτέλεσμα την έγκαιρη πρόγνωση και πρόληψη.

Πότε δεν συνιστάται η μαγνητική

Η μαγνητική τομογραφία δεν επιτρέπεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Αποφεύγεται σε ασθενείς με βηματοδότη, απινιδωτή, κοχλιακά εμφυτεύματα, ορισμένους τύπους ναρθήκων για ανευρύσματα αρτηριών του εγκεφάλου και τεχνητή άρθρωση ισχίου που τοποθετήθηκε πρόσφατα.

Αξονική τομογραφία

Οι αξονικές τομογραφίες χρησιμοποιούν υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας από τις ακτινογραφίες. Είναι μία μη επεμβατική διαγνωστική απεικονιστική εξέταση, η οποία χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό των ακτίνων Χ και της τεχνολογίας των υπολογιστών, για να παραγάγει οριζόντιες και αξονικές (συχνά ονομάζονται φέτες) εικόνες του σώματος. Η αξονική τομογραφία μπορεί να παραγάγει λεπτομερείς εικόνες από οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των μυών και του λίπους. Οι εικόνες παρέχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα λεπτομερούς διάγνωσης από αυτές της κλασικής ακτινογραφίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί κάποια σκιαστική ουσία ενδοφλέβια ή από το στόμα.

 Η αξονική τομογραφία παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για το ανθρώπινο σώμα, όπως το κεφάλι (εγκέφαλος και αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, μάτια, έσω ους, ιγμόρεια), ο θώρακας (καρδιά και πνεύμονες), το σκελετικό σύστημα (αυχένας, ώμοι και σπονδυλική στήλη), η πυελική χώρα και το ισχίο, το αναπαραγωγικό, το ουροποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα. Χάρη στην αυξημένη ταχύτητα, μειώνονται επίσης τα επίπεδα έκθεσης στην ακτινοβολία Χ.

Η εξέταση δεν είναι χρονοβόρος και ειδικά με τα καινούργια μηχανήματα έχει περιορισθεί αρκετά π.χ. η εξέταση άνω και κάτω κοιλίας διαρκεί περίπου έξι λεπτά. Χρονοβόρος είναι όταν γίνονται 2 ή 3 εξετάσεις μαζί, όταν επαναλαμβάνεται η εξέταση με σκιαγραφικό υλικό ενδοφλεβίως ή όταν γίνονται επεμβατικές εξετάσεις δηλαδή βιοψία ή παροχέτευση υγρού.