Ποιο είναι το ιδανικό μαξιλάρι για εσάς;

Πολύ συχνά γίνεται λόγος για το τι είδος μαξιλάρι να αγοράσουμε. Υπάρχουν πολλά είδη μαξιλαριών σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός και τις ιδιαιτερότητες του. Αλλά ξανά και ξανά υπάρχει ένα θολό τοπίο σχετικά με το ποιο μαξιλάρι είναι το κατάλληλο για τον καθένα.

Ο ύπνος πρέπει να είναι ήρεμος και ξεκούραστος. Οι περισσότεροι έχουμε νιώσει πόνο σε κάποια φάση της ζωής μας με το που ξυπνήσαμε, αναφέρει η φυσικοθεαραπεύτρια Χρυσάνθη Σταματίου. Είτε γιατί το μαξιλάρι ήταν ακατάλληλο, είτε γιατί δεν κοιμηθήκαμε σε αυτό που πάντα μας βολεύει. Κι όμως, σε όλα αυτά υπάρχει εξήγηση.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν μεγάλες διαφορές στο μυοσκελετικό τους σύστημα, αυτό μας βγάζει στο συμπέρασμα ότι και οι ανάγκες του μαξιλαριού είναι διαφορετικές. Επίσης, είναι πολλοί οι άνθρωποι που έχουν μια διαδικασία μέχρι να τους πάρει ο ύπνος, όπως να διπλώνουν το μαξιλάρι, να στρίβουν και να αλλάζουν τη στάση τους όλη την ώρα μέχρι να βρουν το κατάλληλο σημείο για να βολευτούν και έτσι να τους πάρει ο ύπνος. Αυτό όμως τελικά δεν είναι και τόσο ορθό. Το σώμα ειδοποιεί εάν το μαξιλάρι δεν είναι κατάλληλο.

Ποιο όμως είναι το κατάλληλο μαξιλάρι για τον καθένα;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό μυοσκελετικό σύστημα, αυτό είναι το βασικό στοιχείο για την αγορά ενός σωστού μαξιλαριού.

Για παράδειγμα, η πλάγια θέση ανακουφίζει πολλούς και άλλους τους κουράζει, είτε λόγω κάποιων μυϊκών προβλημάτων του αυχένα, είτε λόγω της σπονδυλικής στήλης ή των νεύρων. Η επιλογή του μαξιλαριού σε αυτή τη θέση πρέπει να είναι ο σωστός υπολογισμός της πλάτης και των ώμων. Δηλαδή, ένας άνθρωπος με μεγάλες πλάτες και ώμους δεν θα πάρει ένα λεπτό μαξιλάρι, αλλά ένα μεγάλο και ψηλό αλλιώς θα αναγκαστεί να κάνει τεραστία πλάγια κάμψη του αυχένα, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα στο μέλλον.

Πολλοί είναι επίσης οι άνθρωποι που υποφέρουν από κύφωση. Στην παραπάνω εικόνα φαίνεται ξεκάθαρα η παραμόρφωση. Οι ασθενείς με αυτό το πρόβλημα, όταν κοιμούνται ανάσκελα σε μικρό μαξιλάρι, υποφέρουν γιατί το κεφάλι τους πάει πολύ πίσω, άρα σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να υπάρχει μεγάλο (σε ύψος) μαξιλάρι για να μπορεί να στηριχθεί καλά όλο το κεφάλι και φυσικά πάντα υπολογισμένο για το ύψος και το σωματότυπο του καθενός.

Σε γενικές γραμμές, μεγάλη προσοχή θέλει η επιλογή του μαξιλαριού καθώς δεν πρέπει να επιλέγουμε πάντα αυτό που προτείνεται ως καλό ή ανατομικό αν δεν το έχουμε υπολογίσει ανάλογα το σωματότυπο μας.

Σε συνεργασία με το medNutrition.gr