Ποιο είναι το κόλπο για να τρώνε λαχανικά τα παιδιά;

child-eating-broccoliΤα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τα λαχανικά, αν κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του απογαλακτισμού εισάγετε στη διατροφή τους πέντε διαφορετικά είδη λαχανικών καθημερινά. Ερευνητές από το University College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι δίνοντας στα μωρά λαχανικά για μια περίοδο δύο εβδομάδων, θα είναι πιο πρόθυμα να δοκιμάσουν μεγάλη ποικιλία λαχανικών καθώς μεγαλώνουν.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition, συμμετείχαν μητέρες με βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Σε μερικές από αυτές ζητήθηκε να δώσουν στα μωρά τους πέντε διαφορετικά λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, κολοκύθια) καθημερινά για 15 ημέρες. Στο μεταξύ, στις υπόλοιπες ζητήθηκε να ακολουθήσουν τις οδηγίες απογαλακτισμού που ισχύουν στις αντίστοιχες χώρες τους. Στην επόμενη φάση, οι ερευνητές ζήτησαν από όλες τις συμμετέχουσες να δώσουν στα παιδιά τους πουρέ αγκινάρας και να μετρήσουν την ποσότητα που έφαγαν καθώς και πόσο τους άρεσε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα περισσότερα μωρά που έφαγαν τα διαφορετικά λαχανικά, δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τον πουρέ σε σύγκριση με εκείνα που ακολούθησαν τις καθιερωμένες κατευθυντήριες γραμμές. Η Dr. Alison Fildes, ειδική σε θέματα διατροφικών προτιμήσεων, αναφέρει: «Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι προσφέροντας επανειλημμένα μια ποικιλία από λαχανικά σε βρέφη κατά την έναρξη του απογαλακτισμού, μπορούμε να αυξήσουμε την αποδοχή των λαχανικών σε χώρες όπου δεν είναι ευρέως διαδεδομένα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν αυτή η επίδραση μπορεί να διαρκέσει καθ’ όλη τη νηπιακή και παιδική ηλικία, επομένως αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να διερευνηθεί σε μελλοντικές μελέτες».