Αρχική InfoMommy Υγεία Ποιο είναι το μυστικό για να μην κρυολογήσετε φέτος το χειμώνα;

Ποιο είναι το μυστικό για να μην κρυολογήσετε φέτος το χειμώνα;

cold-and-fluΦαίνεται ότι ο ιός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα προτιμά τις κρύες μύτες παρά τις ζεστές, όπως αποδεικνύει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο αδύναμο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, γεγονός που επιτρέπει στον ιό να αναπτύσσεται καλύτερα και οι άνθρωποι να συναχώνονται πιο εύκολα.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Yale, με επικεφαλής την ιαπωνικής καταγωγής καθηγήτρια ανοσοβιολογίας Dr. Akiko Iwasaki, αναφέρει ότι γνωρίζουμε εδώ και 50 χρόνια ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται καλύτερα στη μύτη αλλά ο μηχανισμός δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί με απόλυτη σαφήνεια μέχρι σήμερα. Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο ασθενές σε κρύα μύτη και δίνει στον ιό περισσότερες πιθανότητες να πολλαπλασιαστεί.

Δύο σημαντικά εργαλεία -μια ομάδα αισθητήρων που εντοπίζει τη λοίμωξη και χημικές ουσίες που συντονίζουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού- είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε ψυχρότερες θερμοκρασίες.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να βοηθήσουν να εξηγηθεί γιατί το κοινό κρυολόγημα είναι πιο συχνό τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Οι ειδικοί συστήνουν στους ανθρώπους να κρατούν ζεστή τη μύτη τους και -όταν έχουν κρυολογήσει- να αποφεύγουν να εισπνέουν κρύο αέρα, επειδή κάτι τέτοιο θα ευνοήσει τον πολλαπλασιασμό του ιού.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.