Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Ποιο είναι το μυστικό που βοηθά στην ανάπτυξη της ομιλίας των μωρών;

Ποιο είναι το μυστικό που βοηθά στην ανάπτυξη της ομιλίας των μωρών;

talking-to-babiesΠροσπαθήστε να μην το πάρετε προσωπικά, αλλά τα μωρά βρίσκουν την ανόητη φλυαρία των άλλων μωρών πιο ενδιαφέρουσα από όσα έχετε εσείς να τους πείτε! Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Developmental Science, διαπίστωσε ότι τα μωρά ηλικίας 6 μηνών προτιμούν πολύ περισσότερο να ακούνε τη φωνή άλλων μωρών παρά εκείνη των ενηλίκων. Μάλιστα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια κρίσιμη διαδικασία στην εκμάθηση του πώς να μιλήσει.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ ηχογράφησαν επαναλαμβανόμενους ήχους φωνηέντων που μιμούνταν είτε τη φωνή μιας ενήλικης γυναίκας είτε εκείνες άλλων βρεφών και έβαλαν τα μωρά που συμμετείχαν στην έρευνα να τους ακούσουν προσεκτικά. Στη συνέχεια, μέτρησαν για πόσο χρονικό διάστημα κάθε ήχος μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή των μωρών και διαπίστωσαν ότι είχαν μια ιδιαίτερη προτίμηση για τους ήχους που προέρχονταν από τα συνομήλικα μωρά. Στην πραγματικότητα, άκουσαν κατά μέσα όρο 40% περισσότερη ώρα τις φωνές των μωρών από εκείνες των ενηλίκων.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι αυτό δεν οφείλεται σε μια ιδιαίτερη προτίμηση για έναν οικείο ήχο, αφού τα μωρά που συμμετείχαν στο πείραμα δεν είχαν ακόμη αναπτύξει δικό τους λεξιλόγιο, επομένως οι ήχοι των μωρών που άκουσαν δεν αποτελούσαν μέρος της καθημερινότητάς τους. Μερικά από τα μωρά έδειξαν το ενδιαφέρον τους στους ήχους των ενηλίκων με ουδέτερο και παθητικό πρόσωπο, ενώ άρχισαν να χαμογελούν και να ανοιγοκλείνουν το στόμα τους κάθε φορά που άκουγαν τα άλλα μωράκια.

Η επικεφαλής της μελέτης Linda Polka ανέφερε ότι οι γονείς ήδη το γνωρίζουν αυτό διαισθητικά: "Ίσως όταν χρησιμοποιούμε έναν λεπτό τόνο στη φωνή για να μιλήσουμε στα παιδιά μας, στην πραγματικότητα τα προετοιμάζουμε για να αντιληφθούν τη δική τους φωνή".


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.