Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς με το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου;

3Σχεδόν τα τρία τέταρτα των γονέων αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες ασφαλείας όσον αφορά τη χρήση των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου για παιδιά ηλικίας μέχρι δύο ετών, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Academic Pediatrics. Αντιθέτως, οι περισσότεροι γονείς αλλάζουν τη φορά του καθίσματος με προσανατολισμό προς τα εμπρός σε ηλικία μικρότερη από εκείνη που συνιστάται, με το ένα τέταρτο περίπου των γονέων να το κάνουν πριν ακόμα το παιδί τους φτάσει στο πρώτο έτος της ζωής του.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γονείς ανυπομονούν να αλλάξουν τη φορά του παιδικού καθίσματος από πίσω προς τα εμπρός», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης και παιδίατρος Dr. Michelle Macy από το Νοσοκομείο Παίδων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Για παράδειγμα, το πιο συχνό φαινόμενο είναι ότι οι γονείς προτιμούν να βλέπουν τα παιδιά τους κατά την οδήγηση.

Ωστόσο, όσο περισσότερο οι γονείς καθυστερήσουν αυτή την αλλαγή τόσο μεγαλύτερες αλλαγές πρόκειται να παρατηρήσουν. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, είναι πολιτισμικά αποδεκτό ότι τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 4 ετών τοποθετούνται ανάποδα στο κάθισμα, με αποτέλεσμα το ποσοστό των θανατηφόρων τροχαίων των παιδιών να είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

Παλαιότερα, οι κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ συμβούλευαν του γονείς να κρατούν τα παιδιά με το κάθισμα στραμμένο προς τα πίσω μέχρι την ηλικία του ενός έτους, αλλά τον Μάρτιο του 2011 η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής άλλαξε τη σύσταση, λέγοντας ότι είναι ασφαλέστερο για τα παιδιά να μένουν σε αυτή τη θέση μέχρι την ηλικία των 2 ετών ή έως ότου ξεπεράσουν τα όρια του ενδεδειγμένου βάρους και ύψους για το αντίστοιχο κάθισμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 2013 το 24% των γονέων δήλωσαν ότι είχαν αλλάξει τη φορά του καθίσματος προς τα εμπρός πριν το παιδί συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής του, ενώ μόνο το 23% ανέφερε ότι περιμένει έως ότου το παιδί γίνει 2 ετών για να ενεργοποιήσει το κάθισμα προς την μπροστινή θέση. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία έδειξαν μια τάση βελτίωσης, αφού το 2011 μόνο το 33% των γονέων δήλωσαν ότι είχαν αλλάξει τη φορά του καθίσματος προς τα εμπρός πριν την ηλικία του ενός έτους και μόλις το 16% περίμενε μέχρι το παιδί να φτάσει τα 2 έτη.